Стефан Янев: Температурите са високи и човешката дейност е в основата на пожарите

Той свика спешна среща в МС
Обновена: 4 авг 2021 20:23 | 4 авг 2021 19:50, Нели Христова
126
Стефан Янев: Температурите са високи и човешката дейност е в основата на пожарите
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Стефан Янев проведе спешна среща в Министерския съвет, свързана с пожарите, които избухнаха в цялата страна и трагичния инцидент, при който в пожара край санданското село Петрово загинаха двама служители на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.

"Позволете ми чисто човешки да изразя моите съболезнования на близките на загиналите и да призова всички наши сънародници да бъдем бдителни и да не допускаме случайни пожари, а там, където видим такива - да сигнализираме бързо, да сме в помощ за тяхното потушаване", каза Стефан Янев на извънреден брифинг след срещата.

"За съжаление температурите са високи и човешката дейност е в основата на тези пожари. Най-важното, което направихме през това съвещание, е да потърсим начини и действия за оптимизиране на работата на всички служители на МВР и на други ведомства - на въоръжените сили, на горските стопанства и доброволците, да бъдат не само добре организирани, но и добре инструктирани. Най-важното е да запазим човешкия живот, както на хората, помагащи да гасят пожара, така и на потенциалните жертви, когато пожарите наближават съответните населени места", каза още Янев.

Той обясни, че са изготвени няколко мерки.

"Има необходимост от нормативна уредба и подредба на всичко органи, които трябва да правят необходимото, за да не се допускат материални и човешки щети. Подготвя се система за оповестяване, която би могла да бъде в помощ за организацията и управлението на процесите, когато възникне пожар, както и да бъде в помощ на общини и кметове", каза служебният премиер.

От утре се забранява почистването на стърнища, като една от мерките за ограничаване на пожари. Това съобщи премиерът Стефан Янев, който свика в Министерския съвет извънредно съвещание за справяне със ситуацията с пожарите. Повечето били предизвикани. предимноот запалване на сухите треви, както и от искри от техниката за почистването им. Заповедта ще е на земеделския министър Бозуков.

Днес се разгоряха два големи пожара – единият край санданското село Петрово, а другият край село Старосел, Пловдивско. Трагичен е развоят на пожара край Петрово, община Сандански – там има двама загинали горски служители от Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). Те бяха погълнати от огъня в гората заедно с цяла група други служители, които гасиха огромния пожар край селото. Трети служител е откаран в санданската болница с изгаряния по гърба. Болницата в Сандански приема и други пострадали от пожара.

Обявен е ден на траур в четвъртък за общините Петрич и Кресна, тъй като загиналите са от двете общини. Единият загинал е бил общински съветник от Кресна.

В Старосел огънят е тръгнал от сухи треви, запалила се и гората, горят най-малко 1000 декара, по думите на главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН. За съжаление огънят достигна и къщите от селото, няколко от тях са с изгорели покриви. Хората се евакуират. Няма данни за пострадали. Духа силен вятър, което още повече усложнява обстановката. Целият състав на пожарната в региона е на място да гаси бушуващата стихия. Огънят е оставил селото без ток, но екипи на Енергото се опитват да възстановят повредените електропроводи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
АКО БЕШЕ БАЦЕ... преди 2 години
....ВЕЧЕ ДА Е НА МЯСТО И ДА Е ПОЧНАЛ ДА РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ....А , ТИЯ СИ КЮТАТ ПО КАНЦЕЛАРИЙКИТЕ....НА ЛАДНО И СИ ПИЯТ КАФЕТО...ХА,ХА,ХААААААААА....ТЕ , ТОВА Е НАРОДЕ!!!
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да си мълчиш и да те мислят за глу пав, отколкото...
101
0
 
4
 
! Отговори
народа очаква преди 2 години
Народа очаква министъра да отиде на място, да се запознае с обстановката от първо лице, да създаде организация и да поведе хората. А не да се крие на хладно в канцеларията и да съболезновава по човешки . . .За съпруга на Десислава Радева не ми се говори защото той се е компрометирал до там че от него е останало едно нищо.
100
1
 
7
 
! Отговори
Тодор преди 2 години
До помнещ 114 Аз съм на 73 год.и много добре помня.Всички управляващи са минали пред очите ми.Но от Радевата,Учиндолската Сб-ир-Щи-На по зла,нагла и долна не е имало.Борисов им е виновен, защото нямат капацитета на лидери,на държавници.Жалки,смешни,некадърни,крадливо, отблъсващи и всичко което са те го хвърлят на гърба на Борисов а населението ни правят на ***-Ло-умни
99
1
 
3
 
! Отговори
е не преди 2 години
не само онзи ден пламна пожар от оголени и допрени жици на чез при нас
98
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янев е в небрано лозе. Разкриха назначенията с децата му, хват по бели *** да не се интересува от бедствията в страната. Неговият началник Радев пък си ходи на опера във Виена докато България гори, очевидно да си нагледа къщата.
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПомнещТъкмо работата на министър лтедстедателят е да овладе мутрите или искаш да кажеш, че е моя работа дето не съм министър председател аз да овладея мутрите?
96
4
 
8
 
! Отговори
Никола преди 2 години
До Помнещ Абе помнеще какво подскачаш като ощипана ханъма.Какво общо има Борисов с властта по това време?Той ли е виновен за безхаберното ,грозно и престъпно поведение на комунистите а?За Чернабил когато комунистите криеха ,ядяха чисти плодове и зеленчуци а ние отровите пак ли Борисов ви е виновен?Я изчезвай бе манипулатор гаден,подпалихте хубавата ни държавица.Гадове мръсни ,долни и нагли
95
6
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
До Никола! Ок Николчо.Има и които помним този случай! Ти на колко години беше тогава? И с какво беше виновен Виденов че просто беше министър председател тогава? Той какво можеше да направи тогава,че мутрите вилнееха из държавата ни? Застрахователният и охранителен " бизнес" беше единственият възможен вариант,мутрите д преживяват тогава! А помниш и мутрата Борисов? Отдавна беше напуснал пожарната през 1991 вас и "Ипон" вече я имаше! Виденов помниш а Ипон не-:(Ти си Гербер нали? Що ли питам!-:(((
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯКОЙ НЯКОГА ЩЕ ЗАГОВОРИ ЛИ НА ТОЯ НАРОД ЗА ЛИЧНАТА ОТГОВОРНОСТ !!! ЗА ТОВА, ЧЕ КАКВОТО ПРАВИШ ИЛИ НЕ ПРАВИШ ФОРМИРА ЖИВОТА ТИ!!! ТЪРСЕТЕ ОТГОВОРНОСТ ОТ ХОРАТА КОИТО ПАЛЯТ СТЪРНИЩАТА. ВСЕКИ НА СЕЛО ГИ ЗНАЕ КОИ СА. ЗНАЕ СЕ КОЙ СЕЧЕ ГОРАТА, КОЙ КРАДЕ, КОЙ НАСИЛВА. ЩО ЗА ГЛУПАВ И ПАСИВЕН НАРОД СМЕ!!!
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българинА радваш ли се, че ББР под ръководството на Кирил Петков в момента се източва с необезпечени кредити?
92
3
 
1
 
! Отговори
До оръфляците преди 2 години
Много се радвам,че ГЕРП винаги палят празните Ти-К-ви!
91
4
 
0
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Бойко Борисов и ГЕРБ са виновни за всичко случващо се днес!! Те го предизвикаха!!
90
0
 
7
 
! Отговори
До 88 преди 2 години
Какви десет години, още догодина ще бъдат изритани точно от тези, които са им гласували доверие! И "Боко" няма да има нищо общо с това!
89
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Всякакви щатни кибици висят по форумите, и всичко което напишат за Фигуранта Радев, го повтарят като папагали за ГЕРБ! Истината е, че Борисов се е отдръпнал, и им гледа сеира, а доста българи ще трябва да научат за некъдърноста и алчността на "служебните" ... по трудния начин!
88
1
 
5
 
! Отговори
Никола преди 2 години
91 До безпаметните Да това се случи на 11 август 1995 г. когато Мин.председател беше Жан Виденов.Военен камион ГАЗ -53/А от поделение 58410 с 15 войничета от които един е лейтенант загиват. Живо остава само едно войниче на 19 год.което не желае да говори за приживяния а Ад.Войничетата са били изпратени от началниците си незаконно да работят на частен обект в Манастирски ливади
87
3
 
3
 
! Отговори
БСП преди 2 години
ГЕРБ потпалиха България за отмъщение!!
86
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Палят тревата някъде
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи,децата Гербррови.Ам никога няма да пораснат уви! Гаранция!-:(((
84
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Радвам се от сърце,че Групировката ГЕРБ не е на власт вече! Вярвате ли ми? Едва ли!-:(( Аз съм искрен бе хора! Кой разбрал разбрал разбрал!-:))