При липса на кабинет и нови избори - протестните партии ще понесат щети

Боряна Димитрова: На пъво място ИТН заради начина на водене на преговори
197
При липса на кабинет и нови избори - протестните партии ще понесат щети
Снимка: БГНЕС

Протестните партии и на първо място първата политическа сила в парламента "Има такъв народ" ще понесат щети от политическата ситуация. Това коментира пред БНР Боряна Димитрова, създател и управител на "Алфа рисърч".

Още по темата
"Преди всичко за начина, по който партията реши да води преговорите и консултациите, начинът да наложи едно свое правителство само с 65 депутати. Суверенът, както казва лидерът на ИТН, не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство", каза тя

Димитрова подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство:

"Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент?". 

По думите й по начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, ще се определи от три фактора.

Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори - позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент.

Тя прогнозира, че 46-ото Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад.

"Идва моментът, в който вече пред избирателя ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна, която показа много малко равнище на компетентност и на ресурси политическите сили и президентът да успеят да овладеят една такава политическа криза. ... Основните усилия са разположени върху това, че всеки прави повече или по-малко логични или алогични действия, за да излезе сух от водата".

Димитрова определи политическата ситуация като несигурна и допусна на следващи парламентарни избори ГЕРБ да повишат резултата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам още утре Димитрова да пусне едно" социологическо проучване" с 10 процента преднина за ГЕРБ. Само че няма как да стане, защото Пеевски закри ГЕРБ, а изборните резултати ще го покажат. Няма кой от умрелите да гласува вече за ГЕРБ, няма как да победят. Скоро дебелият Бойко ще инфарктяса, защото е вреден за Гешев, Пеевски и най вече за Доган
128
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей че майтап настана! Всички се натискат да са опозиция, само хиперактивната още се пъне кат *** на буца и иска да управлява!
127
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ами при такава импотентност и липса на капацитет, какво търсят в Парламента? Сеирът който предлагат, надали се е харесал на избирателите!
126
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди изборите ще има протести, а след протестите няма да ги половината от сегашните депутати и "държавници" . Ще бягат от България като афганистанци българоубийците от ДПС и ГЕРБ
125
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това лоестият крадец ли ти го подшушна Борянке???
124
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До EMIGRANT Това че от 2001 си на село не означава че си точно "емигрант"
123
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карадъи ви го каза, всички сме османци. Аз не смятам, че ромите и турците са българи, за вас не знам. ГЕРБ и ДПС ще останат в историята като партиите опитващи се да затрият българите, но следващия път като излезем на улицата, а то що е скоро, вече ги няма главорезите на Пеевски и ще ви посетим един по един на адреси всички от ДПС и ГЕРБ
122
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега, когато се върнахме - пак същото май ни чака! А Жан го познавам - дойде от никъде (или НЯКЪДЕ) в едно пловдивско предприятие и работихме заедно. Дума не обелваше с колегите, кото че ли беше в друг свят. После се чудехме КАК, ЗАЩО и КОЙ го направи мин.председател. Е, вече си отгорихме на въпросите
121
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестният балон спихна безславно от алчност и некадърност! Сега вече хората ще гласуват с джоба и стомаха си, до ноември време мнооого за огладняване и изтрезняване!
120
7
 
23
 
! Отговори
извод преди 2 години
така наречените протестни партии нямат място в политиката на България !
119
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИТН не е протестна партия, в случай, че някой се е заблудил.
118
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ехххх (76 за сега)... що говорите глупости, че ББ е изгонил българите?!!! Нас ни изгони БКП/БСП, по-точно по времето на Жан! По това време ние и мн.наши познати си тръгнахме, защото всичко се срина - работехме месеци без заплати, банки фалираха и децата ни гладуваха... не се правете, че не помните!!!
117
0
 
9
 
! Отговори
seira преди 2 години
ЩЕ ПОЖИВЕЕМ - ЩЕ ВИДИМ!
116
2
 
20
 
! Отговори
ЧАЛГАР АЛА СЛАВИ преди 2 години
Пълни глупости! БАБА МИКА ,ТОШКО АФРИКАНСКИ И СТАНЕВ СЪС СКЪСАНИТЕ *** СА ВЪТРЕ. Да прибавим и Пацо Шнорхела, Илиев плагиата и балет МАГАДАНС....
115
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези двете малки партии са ***, електората им трябва да гласува за ИТН на следващите избори. Съединението прави силата.
114
11
 
28
 
! Отговори
джави преди 2 години
Досега не гласувах,но на следващите ще гласувам за герб-да се свърши мъката.
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кой определяше морала на днешните политици? няма политик който да не е минал през "диванчето" на Слави.
112
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да липсват на никого!
111
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще гласувам за "протестна" партия ама друг път!
110
6
 
28
 
! Отговори
.. преди 2 години
аз досега никога не съм гласувал за герб, но на нови избори ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ. протестните партии се***, а за радеф да не говорим.. за 1 година потопиха държавата отсякъде.. с един служебен К.Петков пролет не се прави..