При липса на кабинет и нови избори - протестните партии ще понесат щети

Боряна Димитрова: На пъво място ИТН заради начина на водене на преговори
197
При липса на кабинет и нови избори - протестните партии ще понесат щети
Снимка: БГНЕС

Протестните партии и на първо място първата политическа сила в парламента "Има такъв народ" ще понесат щети от политическата ситуация. Това коментира пред БНР Боряна Димитрова, създател и управител на "Алфа рисърч".

Още по темата
"Преди всичко за начина, по който партията реши да води преговорите и консултациите, начинът да наложи едно свое правителство само с 65 депутати. Суверенът, както казва лидерът на ИТН, не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство", каза тя

Димитрова подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство:

"Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент?". 

По думите й по начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, ще се определи от три фактора.

Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори - позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент.

Тя прогнозира, че 46-ото Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад.

"Идва моментът, в който вече пред избирателя ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна, която показа много малко равнище на компетентност и на ресурси политическите сили и президентът да успеят да овладеят една такава политическа криза. ... Основните усилия са разположени върху това, че всеки прави повече или по-малко логични или алогични действия, за да излезе сух от водата".

Димитрова определи политическата ситуация като несигурна и допусна на следващи парламентарни избори ГЕРБ да повишат резултата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Ако може и бали със слама, напоена с запалима течност...и да я запалим.
108
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Партиите на протеста са финансирани от хора с по няколко обвинения и избрани от хора без грам акъл!
107
18
 
4
 
! Отговори
коментар във Фрог преди 2 години
Колко ли му се чудят от герб на Петков? За какви бюджети, за какви актуализации говори? При Банкянския Толуп беше къде, къде по-лесно. Вдига телефона и актуализацията е готова. ,, Ало, Горанов, дай там на онаа фирма дваесе милиона! Как, защо? Нали са наши ора. И на Шиши, виж там ония педесе милиона, дето вчера говорииме. А така, разбрааме се. БлагодАрим, разбийш ли,,...
106
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да "Боко в затвора", то тъй става само по слухове и манипулиранини снимки. Защо никой не осъди Борисов за снимките в спалнята му?
105
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тройно препраната с петорно накисване корумпирана лъжлива крадлива комунистка Галевица е протестна партия :)
104
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че какво лошо има, ако "протестните" партии понесат щети? И особено мутрата галева ако не влезе в парламента- най-добре за демокрацията!
103
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И откога ИТН е протестна партия? Да не би да протестираха? Да не би да ги биха?
102
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не съм си мислил, че ще го напиша, но като че ли най-адекватна в този момент е Ниновица и позицията на БСП партиите на протеста се държат като ощипани моми.
101
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иска ми се да хвърля няколко павета по протестър ските партии
100
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам търпение протестните партии да направят правителство и да изляза на площада да протестирам срещу тях. Да видим дали полицията ще ги пази :)
99
5
 
6
 
! Отговори
Айде бе! преди 2 години
Всички хора ще са си по родните места през октомври и и поне избирателната активност ще е с 15 % нагоре! Кой за кого ще гласува е трудно да се каже, но тази статия ми звучи недостоверна....
98
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо сега се носи на крилете на очевадната подкрепа свише, но и бате я имаше тази подкрепа. Разликата е, че бате поне се задържа 10 години, а христовците свършват бързо.
97
5
 
28
 
! Отговори
Уф преди 2 години
да се махат тези протестни партии, то се видя, че друго освен да искат да искат и да лежат по площадите не могат да правят. Не стига, че заради ковида загубих две години от живота си ами и тея ми взеха половин година до тук, а не знам дали няма да продължат да ни губят времето.
96
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петоколонниците на Со рос провалиха съставянето на правителството! Всички знаят кои са те...
95
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв "протест", какви "протестни" партии. Всичко беше платено от Черепа и компания, за да може Зеления чорап да си направи партия и стане човека оркестър. Ама на военния най- слабото му място е мисленето. Милия може само да изпълнява.
94
4
 
27
 
! Отговори
до протестърите преди 2 години
ГОТВЕТЕ СЕ ДА ИЗЛИЗАТЕ ПО УЛИЦИ, ПЛОЩАДИ И КРЪСТОВИЩА...сега ще е за това, че си искате обещаното от ръководителите на метежа, обещаха да ви включат в някое и друго проектче, да ви назначат, нооо... не се случва, Комитетова си назначи своите хора от обкръжението, Киро канадеца назначи предимно канадци и никакви протестъри, при фелшера от Дупница няма празно място...
93
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече не става дума за партии и простотиите им. Става въпрос за спасяване на Държавата от чуждоземни крадци и мошеници , като т.н. Харвадски възпитаници. Пари нямало, а как намериха за някакви ел. коли и дадоха 34 милиона евро на Албански собственици, които уж били Германска фирма. Ами как ще купуват още 8 самолета като няма пари. Явно гледат само комисионната и въобще не ги интересува Държавата и хората.
92
3
 
12
 
! Отговори
До 95 преди 2 години
Не лъжи, со росоидино ! Не Слави, а ДйБ и ИЗ СЕ, предварително подготвиха и осъществиха клеветническа кампания и провал на проектокабинетът !
91
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавирус
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канадците се изтеглят от Афганистан и България.