От полунощ влизат в сила новите противоепидемични мерки: Ето какви са те

Рестрикции са в сила до 31 октомври
Обновена: 7 сеп 2021 06:25 | 6 сеп 2021 23:00, Нели Христова
173
От полунощ влизат в сила новите  противоепидемични мерки: Ето какви са те
Снимка: БГНЕС

От 7 септември на територията на цялата страна влизат в сила по-строгите противоепидемични мерки, които целят забавяне темпа на разпространение на COVID-19, а от там по-малко хора в болница и по-малко смъртни случаи.

Според новите мерки, които вече ще действат на национално ниво, ресторанти, барове, игрални зали и казина ще могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения няма да работят. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат.

Фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Всички тези рестрикции са в сила до 31 октомври. Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерски бранш вече няколкократно изразиха несъгласието си с мерките. В различни градове на страната се провеждат протести от миналата седмица, а в сряда предстои и голям протест в София, за който участие заявиха и от транспортния сектор.

Ето и какво се въвежда със заповедта на министър Стойчо Кацаров от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
0
 
! Отговори
Каската преди 2 години
Та след Дарии и Ксеркс пак станало грозно за монотеистичният еврейски народ. Появили се и римляните по едно време там те пък били над тях и над палестинците. И се случвали както и сега постоянни конфликти до раждането на един м.е.л.е.з, който наполовина палестинец, наполовина израелец, обаче понеже бил *** на един богат израелец от бедна палестинка баща му му свил сърмите. Разговорно казано - то да използваш врага да те отърве от вътрешен враг не е нова идея!
99
0
 
10
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Болниците са пълни но повечето са леки случаи заради клинична пътека ги вземат много 1200 лв на пациент
98
1
 
0
 
! Отговори
И трябвало преди 2 години
Да се чупят от там ... Мен ако ме питаш фараона е трябвало да ги пусне да ходят на майната си , ама тръгнал да ги преследва ....Обаче тия *** дето твърдели че има само един бог явно не мислещи трезво и промити тежко от реформите на Аменхотеп IV познат и като Ехнатон се оказали сред едни племена по-малко развити от тях известни като палестинци и им начупили каските. И оттогава почнали да се държат като предишните си робовладелци бихме могли да ги наречем... Обаче се намесил Дарий и Ксеркс
97
0
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До Алтерниращ веганист 108. Ами то вече ти личи, че ваксините ти са си свършили работата, бе мунчйю. Ти за жив човек ли се броиш? 1
96
1
 
0
 
! Отговори
С каската преди 2 години
Не знам кой ходи, някой имаше синя каска по едно време. Това не ме бърка в момента оздравявам може да си поговорим ако искаш ... Израел - от времето когато едни египтяни са се скарали с други египтяни и са избягали да търсят по-добър живот в обещаната им земя е минало много време. Времето когато са били роби на други подобни от тях е минало - те били монотеисти пък другите били политеисти и станало едно по времето на Ехнатон, че за малко били на власт и после ги поломили жестоко и трябвало да
95
1
 
0
 
! Отговори
Черта която обаче преди 2 години
Определя посоката на тяхното развитие:Едната черта е религиозната.Втората черта е технократскатаТретата черта е непокорността.Четвъртата черта е демократичността. Някой твърдят, че тиранията и тоталитарния режим, ще надделее над нея, обаче тя се оказва по-силна.
94
1
 
0
 
! Отговори
Исландци преди 2 години
Толкова начетени хора - случили са на поробител да ти кажа! Та едни хора преди време - остави Азимов с тая Фондация твърдяха и го заложиха, че като цяло човечеството отърсвайки се от етническите разделения влизайки в информационната епоха има вероятност да се раздели на четири групи антропологически. Във всяка една от тези групи ще остане по една черта от миналата епоха, която тя няма да може да заличи, поради обстоятелства и факти независещи от тях, а от предшестващи събития.
93
0
 
0
 
! Отговори
Ей веганиста преди 2 години
Недей да бъдеш толкова сигурен. В смисъл една от любимите ми фрази е: Недей да използваш стереотипи... Тоест да поставяш всички под един общ знаменател. Израел са прецакани по рождение ... И има много фактори заради които колкото и да се опитват никога няма да станат цивилизована страна, народ, държава, генотип ...Ксенофобни завоеватели като поведение не виждат скритата опасност в това! Има и друго - не са Минматар, по-скоро са Амарр и понеже не знаеш кво значи това само ти се усмихвам!https://youtu.be/PsbI2hS5HZQ
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези мерки не унищожават вируса. Те само забавят неговото разпространение. Так или иначе, всеки ще се срещне с вируса и ще останат тези които придобият естествен имунитет.
91
5
 
10
 
! Отговори
3333 преди 2 години
Най са ми забавни боцнатите кавали - *** аз съм вика с две дози и нищо ми няма. Нищо ти няма сега - изчакай няколко месеца и ще се броим пак хааххаах
90
0
 
3
 
! Отговори
ваксаджия преди 2 години
До Алтерниращ веганист- А алтерниращи новини от Израел и кой врътка вирусчетата там, нямаш ли?:):):) А и кой врътка мутациите?
89
0
 
8
 
! Отговори
Тзц преди 2 години
Какви мерки? Шнур за тях, специално по тази причина утре ще организирам парти на вилата. Проверяващи не пускам, ако някой звъни да търси прокурорска заповед за да влезе в частния ми имот в който аз съм падишах! Затвор за всички затварачи!
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ха!!!!!- Питам се защо партията на Меркел не я харесват за изборите? Защото е дясна? Или защото по-лява и тиранична и Путинска и от традиционната социалистическа партия в Германия.
87
0
 
4
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До 89, Как си въобразяваш че без помощта на запада, бихме се освободили от комунстическата върхушка която на 10ти Ноември държеше всички лостове на властта и силови структури, и медии, и агентура предвидливо внедрена в тъй наречената 'опозиция'? И какво направи запада? Гушна се с тях и с вината им и мезетата им. И им позволи да си правят 'десни" партии защото имаха нужда от леви "десни партии", каквито са вече повечето по европа. Продажни леви и послушни. Както лявата "дясна партия" на Меркел.
86
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 91- Лъжеш нагло и безсрамно. В швеция не е имало локдауни- никога. Нито задължителни маски. И никой никога не е носил. Нито пък натиск за ваксиниране, нито ваучери за храна, нито дискриминация на неваксинирани
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 91 Пич... През два дни съ в Швеция. Никойб за нищо не проверява, никой не спира, всичко е по старо му.
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива Правила не е имало дори при най-зловещите моменти от История на България тоест Насилственото похристиянизиране/славянизиране на българския Народ от страна на Византия през 866 г.
83
6
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Особенно жестока смъртъ за nомака и *** Румен Радев Бехар Борисов! Долу служебното правителство на Бойко Бехар Борисов! Смъртъ за евреите ! Смъртъ за евреите ! Смъртъ за евреите ! Бомби от всекакъв тип за хамериканските военни изсраелски бази и руские nyткu на Българска земя! Лuнч и за турците и цuranuте! Бомби !
82
7
 
2
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
Не е вярно за Швеция,имаха локдаун,дори спряха обществения транспорт за известно време и пътуванията между градовете.Също и моловете.Щвеция не е това което беше в началото.Те закъсняха с тестването,но от самото начало изолиха всички със симптоми за 14 дни,без да ходят при семеен лекар,а само с телефонно обаждане на национален номер.За маските е така,но остана дистанцията задължителна.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ясно е!.. Границите никога не са били затваряни за тези които вярват безрезервно в комунизма и интернационализма и се с вслушват в повелите на Партията и Интернационала.. и Министерството на истината. Нито преди, нито сега. Особеното сега е само, че и западняците го изпитват на собствен гръб. А и кръв може да пролеят за успеха на поредния ком проект. Да видим дали и те ще издъжат няколко десетилетия.