Сакскобургготски осъди България заради мораториума от 2009 г.

Той забраняваше на царският наследник да се разпорежда с имотите си
7 сеп 2021 13:08, Нели Христова
335
Сакскобургготски осъди България заради мораториума от 2009 г.
Снимка: БГНЕС

Бившият премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпорежда с имотите си и да ги експлоатира. Европейският съд по правата на човека обяви решението си днес, предаде Lex.bg. Пълното решение на съда можете да видите ТУК.

През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Мораториумът трябваше да е временен - "до приемането на специален закон", но действа и досега. Затова бившият премиер заведе дело в Страсбург през 2010 г. По-късно заведе още три дела, с които оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Сарагъол" да са държавни. За тях регионалното министерство (МРРБ) спечели дела на три инстанции.

През 2017 г. се разбра, че правителството на Бойко Борисов е готово да се споразумее с бившия премиер и царски наследник, като изтъргува делата за имотите му с четирите иска, които той е подал срещу България в съда в Страсбург. Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека и да му бъде присъдено огромно обезщетение. Юристи обясниха, че оттеглянето на иска пред Страсбург обикновено е достатъчно, за да бъде прекратено дадено дело. В изключителни случаи съдът може да прецени, че казусът повдига общ въпрос за защита на права, което налага разглеждането на жалбата.

Въпросът с т.нар. царски имоти е висящ от 1998 г. Тогава с Решение №12 Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който ги е постановил, т.е. от парламента.

Въпреки това, когато Сакскобургготски, сестра му и братовчедите им предявиха претенции за именията "Кричим", "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен, си ги получиха. Дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" им бяха върнати през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът "Врана" бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението "Кричим" им бе отказано, а след това и съдът прие, че собственик е държавата.

На две инстанции МРРБ спечели делото за "Царска Бистрица". После обаче върховният съд присъди "Царска Бистрица" на Сакскобургготски. Именно тогава ВКС обърна практиката, след като преди това дъpжaвaтa беше призната за собственик на “Kpичим”, “Ситняково” и “Саръгьол” и нa бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO кpaй "Bpaнa". Неотдавна Софийският апелативен съд като втора инстанция призна, че Симеон Сакскобургготски и сестра му са собственици на парка и двореца "Врана". Според съдебното решение МРРБ дължи на двамата общо 160 хил. лв. за разноски по делото на две инстанции.

Образуваното през 2011 г. дело за 16 500 дка гори в Рила все още виси на първа инстанция в Софийския окръжен съд. Поредното му заседание е насрочено за октомври.

През 2018 г. ЕСПЧ отхвърли претенциите на Сакскобургготски и сестра му срещу действията на държавата по отношение на двореца "Кричим", но продължи да разглежда делото по отношение на наложения от парламента мораториум.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
6
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Реално съществува и вариант, при който са се разбрали с Борисов да прокара мораториум, а след това като ни осъди, да си делнат парите.
166
4
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Той не ни е осъдил защо не сме му върнали имотите, а защото са му били върнати, а ГЕРБ са му забранили да си ги ползва. Което е просто връх на мало умието. Сега ГЕРБ трябва да платят обезщетението. Тези герберасти, които са гласували мораториума, де факто са гласували противоконституционно и са нанесли щета на държавата, поради което са държавни престъпници.
165
2
 
10
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Сталин е виновен, че забранява на Димитров да ги пипа. Иначе вожда щеше да приключи Кубиргити кат тварската фамилия ф Русия.Кстати на тия са отнети заграбените имоти заради нанесенити злини срещу българти.Тая Мишка що не съди НРБ при Бай Тошу?Щот ТЖ щеши *** прати при предателя английския агент Георги Маркуф, ама саму чи с чадър ф ***.
164
2
 
23
 
! Отговори
От Дир бг преди 2 години
Бай, Симо Мадридски - измамник;- пропаднал комарджия, заложил ордените на баща си- агент на ДС срещу финансова издръжка- докаран на синджир в БГ от Държавна Сигурност чрез връзката Стоян Ганев, Спас Русев, Доган- измамил и окрал българският народ- сега осъди и държавата в Страсбург и българите ще плащатДа не се изпълнява решението на съда!Радев да му вземе българското гражданство и да го изгони от БГ !
163
3
 
6
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Mафиот
162
2
 
13
 
! Отговори
Симо Втори преди 2 години
се прави на невинна жертва, очаква май да бъде канонизиран приживе за светец, мъченик и страстотерпец (в този случай - човек, който не е от народа, който не е пострадал за Вярата Христова, но е бил мъчен или убит от "своя народ"; страстотерпецът отвръща на "ударите" с " мълчаливо добродушие, като прикривайки се с добродушието си се надява на Божията воля и справедливост, сиреч възмездие за "враговете му"). РПЦ канонизираха братовчеда му, сега е ред на БПЦ да канонизира Симо Втори за светец.
161
4
 
26
 
! Отговори
циник преди 2 години
Г-н Сакскобурготски, Вие не сте Българин, Вие не сте и Цар, Вие сте ЛЪЖЕЦ и КРАДЕЦ. Поредната в редицата панайрджийска мечка - НДСВ, която едни хора извадиха в удобен за тях момент, тъй както стана и става с ГЕРБ, РЗС, Атака, ББЦ, АБВ, за да хвърлят прах в очите на народа и да отупат тоя брашнян чувал - БЪЛГАРИЯ. За мен Вие сте Г-н НИКОЙ, МОЛЯ ВИ не ме, не ни занимавайте със своята особа и не плюйте по нашата родина БЪЛГАРИЯ!
160
2
 
17
 
! Отговори
От Дир бг преди 2 години
А ти нищожно човече си помисли, че найстина си цар и ти се полагат държавни имоти.Използаш ситуацията, че имаме други проблеми и не ти обръщаме внимание, но нещата могат да се променят. Ако беше благороден, щеше да даришна бъдещите български поколения всичко, което ти принадлежи, за да те помнят, а не да искаш държавни имоти и да съдиш държавата. Празен човек с жалки и ниски страсти в комплект с цялата ти рода.
159
2
 
15
 
! Отговори
От Дир бг преди 2 години
Никое направено добро, не остава безнаказано! " Царо" НЕчестити, колко жалко, че не постъпиха с теб и фамилията ти както с братовчед ти Николай II. Позволиха ви да напуснете страната и да се размножавате, за да може сега да съдите наследниците на онези добри хора и да искате да вземете последния залък от устата им. Дядо ви беше фалирал немски благородник, комуто народът осигури бъдеще и благосъстояние, да не се срамим пред Европа.
158
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам за България си, крадлив дядка!
157
1
 
10
 
! Отговори
До 183 преди 2 години
Пишеш тези глупости, защото явно си на Саксобурготски дупелиззеца
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да.. Правил трябва да има осъдени. Това са тия който ни го натресоха. И самия дърт... С за откраднатите175 мил. Долара. Така че г. Да дето му лижете з. Ка това горе писаното се отнася за вас
155
2
 
12
 
! Отговори
дедо Поп преди 2 години
Имуществени претенции ? Как? Никога няма да имамПред Кеворкян 2009 г.https://youtu.be/D6bPWBTxWdA
154
1
 
18
 
! Отговори
царят е гол преди 2 години
Хитър Дедо ни оправи за по-малко от 800 дни. Още боли.
153
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,величеството,,продължава да ни оправя!!!
152
3
 
24
 
! Отговори
Майна преди 2 години
В интервю ПРИ КЕВОРК ТОЯ ОТРЕЧЕ ПОНЕ ТРИ ПЪТИ, ЧЕ СЕ ВРЪЩА ЗАРАДИ МАТЕРИАЛНИ ОБЛАГИ!! СРАМ СРАМ СРАМ!!!
151
4
 
19
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ГНУС МЕ Е ДА ЧЕТА ЗА ТОЯ !!! ДОВЕДЕН ОТ ДС - ДОГАН ПО- ТОЧНО, ДА СИ ОПРАВЯ ПОЛОЖЕНИЕТО НА СЕМЕЙСТВОТО! БОГ ГЛЕДА! ДА НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВА, ЧЕ Е НЕЩО!!!
150
2
 
20
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
БЕЗСРАМНИК Д.ОЛЕН! С ЧИИ ПАРИ СА НАПРАВЕНИ ТИЯ РЕЗИДЕНЦИИ, ако НЕ НАРОДНИ?!? ПОЗОРНА СОБСТВЕНОСТ!! СРАМ И ПОЗОР ЗА АЛЧНИЯ КОБУРГ!!!
149
2
 
18
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
"Бившият премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски осъди България.."..Не разбрах:..-На кои БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ е "наследник" тоя бе?!..Кога саксите,кобургите и готите са били "царе" на българите?!.....Тоя гнусенвехтар и аз,както много други, го приветствах,когато ДС,Гарелов и Ко. до довлекоха в България..За съжаление, държа се отвратителноидолно,ГРАБИТЕЛСКИ и типично за КРАДЛИВИТЕ и АБСОЛЮТНО НЕМОРАЛНИ монархични елементи!...Язък ни за ИЗГУБЕНИТЕ С НЕГО ГОДИНИ!
148
2
 
19
 
! Отговори
Далавераджии преди 2 години
Сега стана ясно защо се е завърнал наследникът на Кобургите - династия, довела България до национални катастрофи. Доведе така нар. ЮПИТА, създали измислената партия НДСВ, просъществувала докато беше във властта и имаше какво да грабят. Един си поигра с външния дълга на България и стана милионер, след това построи хотели по морето, които днес са празни, но продължава да *** от държавния бюджет, заради ковид кризата, друг осребри поста си, а великият "цар" осъди България! Каква низост!Как