Пламен Димитров: Няма да има Виденова зима, а ускорена инфлация

КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари
14 сеп 2021 09:25, Елка Василева
184
Пламен Димитров: Няма да има Виденова зима, а ускорена инфлация
Снимка: архив, БГНЕС

Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова тв.

Той прогнозира, че инфлацията на годишна база ще е към 4-5%.

Тя се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи.

Още по темата
"Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница", коментира Димитров.

Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%.

Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.

"Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват", смята Димитров.

Природният газ поскъпва с над 20%. Димитров обясни и защо има такова поскъпване.

"Около 15 трилиона долара и евро се емитираха последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги", обясни Димитров.

"Това е средно ниво на инфлацията. Но хората с ниски доходи усещат много силно поскъпването", обясни Димитров. И допълни, че издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева.

"Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите", обясни Димитров.

От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните.

"КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари", каза Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.

Димитров припомни, че 160% е поскъпнал газа от началото на годината досега. Той смята, че от януари цената на парното ще поскъпне поне с 10-ина процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кутеф се е развихрил във форума
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво правим днес,с лига,,вото послушко???А неговата ясла,добре ли е?Защо само изпълзява?В какъв формат ще се появат народни профсъюзи?Има ли закон,да бъде премахнато това кле,Пало???
133
1
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Пламине при жена милионерка,какво да те слушам
132
0
 
7
 
! Отговори
Мхмм преди 2 години
Аз на портфейла ли си да вярвам или на тоя сурикат горе? Щяла да стане инфлацията 4-5 % до края на годината... Мен ме интересуват цените на храната - там инфлацията е по-голяма от 20%. Никак не се вълнувам, че цените на яхтите са паднали и средната инфлация може да е 4-5%. Ежедневните ми разходи за всичко са скочичи, тоя ми разкава приказки от 1001 нощ.
131
0
 
2
 
! Отговори
ф преди 2 години
До ТоБ РъПЗа да спре инфлацията трябва да се спре спекулативното, необосновано покачване на цените. Ама как да стане? Знае се как, но някои хора трябва да имат някои здрави неща.
130
1
 
7
 
! Отговори
Зима с Дългове преди 2 години
Обикновените хора ще изпаднат в дългове, няма да имат пари за храна, за ток за вода. Мъчителна смърт в дългове и мизерия това се задава в тази нова Виденова Зима.
129
0
 
0
 
! Отговори
10 часа и 50 минути преди 2 години
Това е есенция - знаеш ли какво е гърч и какво е чанч - това е образователен лаф.Гърч е да ти напишат оценка 2,49 и да ти обяснят защо!Чанч е да ти напишат оценка 2,49 и да не ти обяснят защо!Обикновено Симеон 2 и хората му са от чанчещият тип, ние сме от гърчещия. Днес си разменяме местата като за финал! Безмислено тормоз!
128
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пламинчо защо от 3 -4 месеца взе много да протестираш , а преди това мълчеше като п.....тка? Голямо нищо си , голямо. Жалко за тия дето крадеш чрез синдиката.
127
4
 
2
 
! Отговори
кой обеси Левски? преди 2 години
- Руските братушки като опасен съперник на московците! Турция ни отбраняваше!
126
0
 
2
 
! Отговори
11 часа преди 2 години
Имам отговорности и задължения и към други хора и те са ми по-важни от това меле!
125
1
 
5
 
! Отговори
Левски и Султана преди 2 години
И сега си го имаме Султан! Не ни трябват комунистически разбойници и хайдути на БКП
124
0
 
7
 
! Отговори
подлоги на БКП-ДС... преди 2 години
...и нищо повече - във служба на Партията а не на народа!
123
5
 
7
 
! Отговори
??? преди 2 години
Не разбирам... С какво е виновен Радев за настоящото световно положение и инфлация???Това, което идва няма да е само тук.
122
1
 
3
 
! Отговори
11 часа и 15 минути преди 2 години
Аз воювам с него от 14 години и се бия с глупостите му и осъзнах една истина - не си заслужава, има по-млади от мене да го довършат. Здравето ми е сериозно важно за мен, но да ви кажа от това което беше Симеон 2 остана 1%
121
4
 
6
 
! Отговори
ТоБ РъП преди 2 години
За да се спре инфлацията, покачването на доходите трябва да е МИНИМАЛНО!!! Т.е. да има слабо търсене от населението, за да се нормализират цените на стоки и услуги. Да прочетат нашите управници какво правят в Германия. Не всякакви разбирачи да зоват да се показват доходите.
120
2
 
2
 
! Отговори
11 часа и 25 минути преди 2 години
Единствения начин Симеон 2 да излезе с достойнството на Хитлер - да аз съм гад, но вие няма да ме хванете жив.И тук има подробности - на палача на Мария Антоанета не му е пукало Симеоне нито на Болшевиките - знаеш ли защо? Приеми го като твойте хора достатъчно живях, достатъчно зло причиних и си пръсни мозъка!
119
2
 
7
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Колкото и да се вдигат пенсиите и заплатите, парите в крайна сметка отиват в тъговците. За мене е малко странно как в страна, в която има валутен борд, може да има инфлация. Нали банката не може да печата свободно пари, ако няма еквивалент в евро. Някъде сметката се къса или има огромни резерви в евро.
118
3
 
4
 
! Отговори
11 часа 35 минути преди 2 години
След лобистките актове на кабинетите на Сакскобурготски и Тройната коалиция и след наказанието за 2 милиарда над българските учители и отглеждането на омраза към тях с най-неработещата образователна система на света аз съм твърдо убеден, че ако не изгоним Сакскобургската *** от България ще ни изтреби всичките - коварно до крайна бедност умирайки като Смирненски без подслон и храна ... и т.н.
117
2
 
1
 
! Отговори
11 часа и 45 минути преди 2 години
По правилния извод до който можем да стигнем, че Сакскобургите не мразят изкуството, а ги е страх от изкуството и от автори, които показват и разкриват същността на тяхното колониално присъствие на Балканите и в България. Аз съм сигурен, че на Бешков му се е разминало заради войната и затова, че е имало други неща освен хобито да се преследват и убиват интелектуалци! Примера с Константин Величков е ясен! Но необяснимо е за мен страхът от тях в сегашното време!
116
0
 
3
 
! Отговори
ДС преди 2 години
Ще ви сурвакаме щедро, в левове както и в евро!