Пламен Димитров: Няма да има Виденова зима, а ускорена инфлация

КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари
14 сеп 2021 09:25, Елка Василева
184
Пламен Димитров: Няма да има Виденова зима, а ускорена инфлация
Снимка: архив, БГНЕС

Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината. Това прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова тв.

Той прогнозира, че инфлацията на годишна база ще е към 4-5%.

Тя се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи.

Още по темата
"Да припомним, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница", коментира Димитров.

Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%.

Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.

"Следващият пример са краставиците – 36%. Няма причина те да поскъпват", смята Димитров.

Природният газ поскъпва с над 20%. Димитров обясни и защо има такова поскъпване.

"Около 15 трилиона долара и евро се емитираха последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги", обясни Димитров.

"Това е средно ниво на инфлацията. Но хората с ниски доходи усещат много силно поскъпването", обясни Димитров. И допълни, че издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева.

"Няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите", обясни Димитров.

От КНСБ настояват, че трябва да има ръст на заплатите поне 12-13% на средните и 17% на минималните.

"КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари", каза Димитров. Според него минималната заплата трябва да стане 500 евро до 2024 г.

Димитров припомни, че 160% е поскъпнал газа от началото на годината досега. Той смята, че от януари цената на парното ще поскъпне поне с 10-ина процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
13 часа преди 2 години
Аз само да ти обясня кои са скръндзите!
94
2
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами тя Виденовата зима дойде точно след ускорена инфлация и фалит на банки, предизвикани от червената номенклатура на БКП-БСП, сега ситуацията е подобна след като Червената клика на приватизаторите от Прехода и бившите ДС-кадри застанаха зад фигуранта и заеха места в администрацията и сред стратегическите му съветници...Не случайно и силовите министри от служебното му правителство, заемаха подобни постове и когато Мафията и мутрите в лицето на Илия Павлов и Васил и Георги Илиеви си имаха държава
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е друга цивилизация - уникална и самодостатъчна. В Русия много фирми включват в рекламните си клипове заявления, че като част от политиката на фирмата е противопоставянето срещу ЛГБТ движенията, хомосексуализма и европейските ценности и застъпват за традиционните семейни ценности.
92
0
 
0
 
! Отговори
13 часа преди 2 години
Значи едно е кух бронз друго е масивен бронз!
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има проблеми с изхранването. В Прибалтийските и в източна Европа.
90
7
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Хора, искайте да ни дойде Кирил и да отприщи чуждите инвестиции да открият чуждите компании заводи да им работим евтино и да заживеем богато като германци, холанци и французи.
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Населението на Русия е 142 мил. от които всяка година се изселват на Запад окол 800 000 граждани, а отделно около 10 мил. не живеят постоянно в Русия а в други западни страни !
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия завърши Северен поток 2. Съдът в Дюселдорф отхвърли искането за освобождаване газопровода от разпоредбите на ЕС, тоест газ по него няма да потече. Цените на газта експлодираха, зимата ще минат 1000$. Брюксел реши, че Русия трябва да продаде 50% от СП2 за да изпълни разпоредбите на Съюза. Изправен пред меката сила на ЕС Газпром беше принуден да остъпи и обяви, че е съгласен да продаде 50% от такъв ликвиден актив като СП2 срещу придобиване на 100% от акциите на BOSCH, AEG, Siemens, Порше, Фолскваген, Мерцедес и БМВ. Европа е спасена, няма да студува зимата.
87
0
 
0
 
! Отговори
13 часа и 5 минути преди 2 години
То това е масивен бронз нищо не знаеш няма да наложи като при Царя Освободител да го ремонтират поне още 50 години ....
86
2
 
6
 
! Отговори
Robinzon преди 2 години
Е сега ще е радева зима.
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На европейския пазар България вече здраво е стъпила и е заела стабилно нишата на износа на евтини черноработници и пpocтитутки.
84
0
 
6
 
! Отговори
Златна газзз преди 2 години
И каква стана тя работата с хората, които си газифицираха жилищата. Навзимаха кредити уж за по-евтино, уж за по - еко, а им но наххлузиха леееко и напреко.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За първото полугодие на 2021 Газпром е релизирал оборот от 9.7 милиарда долара. Благодарение на ЕС който се отказа от фиксирани цени на газа 127$ по дългосрочен договор, през 2021г с високите цени на газта Газпром успя да компенсира всички загуби поради забавянето на Северен поток 2. Русия е благодарна най-вече на Полша която възпрепятстваше сделката за фиксирана цена.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A миналата година обясняваха, че няма да има инфлация.. казваха и че ще бъдем затворени само за 2 седмици.. нали така? На този етап, който вярва на правителството и калинките просто не помни или не знае история. Тя се повтаря циклично, за да не ви омръзне.
81
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
какви профсъюзи какви 5 лева кои ви бръсне за слива я се скриите и не говоретепрос-то-тии защото никои не ви признава за нищо
80
0
 
0
 
! Отговори
13 часа и 10 минути преди 2 години
Тя легендата е стара, че понеже бил по-тежък от другите не преценили въжетата баш и едното се скъсало.
79
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ви кани да се съюзявате с Русия и Белорусия. Не сте нужни. Стойте си в ЕС, нека те ви хранят.
78
1
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ВЕЧЕ ЗАВАЛЯХА АГИТКИТЕ ЗА АЗИАТСКИЯ СЪЮЗ НА РУСИЯ. САМО СЛЯП МОЖЕ ДА НЕ ВИДИ КАКВО ГО ЧАКА.
77
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиките на Азия се развиват и възстановяват. Всички танкери с втечмена газ пътуват за Азия - азиатската икономика има нужда от енергия и е готова да плати. Ако ЕС иска GPL газ ще трябва да плати цени като Азия.
76
2
 
3
 
! Отговори
А ха ха преди 2 години
По- долу ни агитират да се включим към Руско- Беларуския съюз! Ще ни " всигнат" заплатите на 12 000 рубли!!!! Вперьод!!!