Защо не е добре паметникът на Бузлуджа да бъде възстановен?

Отговорите във филма на Миглена Георгиева в "Историите ON AIR", събота
24 сеп 2021 15:13, Анисия Иванова
83
Защо не е добре паметникът на Бузлуджа да бъде възстановен?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бузлуджа е една от дестинациите в България, известни сред почитателите на така наречения "тъмен туризъм". Това са изоставени и опасни места с история, които хора от цял свят търсят.

"Бузлуджа е опасна, защото сградата е доста разрушена. Конструкцията няма как да се срине, но покривът и всичко вътре е компрометирано и крие рискове", обясни Миглена Георгиева в студиото на "България сутрин".

Нейният филм "Бузлуджа - блясък и разруха" ще бъде представен в ефира на Bulgaria ON AIR в събота, 25 септември, от 19:00 часа в предаването "Историите ON AIR".

Георгиева подчерта, че е важно да се знае - паметникът на Бузлуджа е забранен за влизане.

"Обектът се охранява от полицаи, които не разрешават на туристите да прекрачат прага. Ние влязохме с разрешение от Областната управа в Стара Загора, но само с уточнението, че влизаме на собствена отговорност", заяви Миглена Георгиева.

От филма "Бузлуджа - блясък и разруха" ще разберем защо не е добра идея паметникът да бъде възстановен в блясъка си от 80-те години.

"Проучванията показват, че ако паметникът се възстанови в истинския си блясък от 80-те години, щял да спре туристопотокът, те искат да се насладят на опасностите. Трябва да останат част от разрушенията, за да се види диалога преди и след тези 30 г. на разруха", добави авторът на филма Миглена Георгиева.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
5
 
! Отговори
ЗАДник преди 4 седмици
Защото е добре паметникът на Бузлуджа да бъде разрушен.За да няма и помен от подлият комунизъм и от ония мракобеснио времена.Ето затова.А който много милее за ония времена спокойно може да се пресели в Северна Корея.Там всичко е мед и масло.ВЛАСТ ОТ КОМУНИСТ И МАС ОТ СВИНЯ СЕ ВЗИМА САМО С ДРАНЕ!
80
6
 
6
 
! Отговори
Не трошиме ,бе..79 преди 4 седмици
ПРАВИМ ЧУДЕСНИ ТОАЛЕТНИ ОТ "ХРАМОВЕТЕ НА КОМУНИЗМА"----ТЕ СА ТАКА ГОЛЕМИ И ПОДХОДЯЩИ....ЧЕ ЦЕЛА ЕВРОПА ШЕ НИ ЗАВИЖДА!
79
3
 
9
 
! Отговори
Уфф преди 4 седмици
Вий "антикомунистите" бетер от идилците бре. Да чупим, да трошим... момент, да попитам : А какво построихте, че станах на 20-ет и още нищо ваше не съм видял, освен Лилит/софия/ и вампира набеден за цар Самуил.
78
9
 
5
 
! Отговори
МОЖЕ , МОЖЕ...... преди 4 седмици
От него ще стане чудесна обществена тоалетна......вече пробвах и съм доволен!
77
4
 
6
 
! Отговори
Пловдив преди 4 седмици
Там може да се изгради геймърски комплекс, курорт да се направи музей на космоса и да носи луди приходи.
76
6
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
До Анонимен...Еее,много емоционално го раздаваш...Некои нации си падат по призраците...За това "Един призрак броди из Европа"..,тоест АВТОРА на тоя "бестселър",е пред очите на въпросните нации...Ние не сме такива..Не щем да помним нито "Бузлуджа",нито Осман Паша,нито Диарбекир,...Дори се правим че не помним и БОМБАНДИРОВКИТЕ ,с които аеропланите на САЩ и Британия ни "ощастливиха" през ВСВ...Забравяме и ЖЕСТОКИТЕ "споразумения" на "Великите сили",които ОСАКАТИХА държавата ни и ПРОДЪЛЖАВАТ да я д
75
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да се ремонтира изцяло и да се използва за приходи, като туристически обект! Това е най-мъдрото решение. Днес , когато разкриете останките(основите) от някоя българска средновековна сграда, ви е интересно ,нали? И се чудите как е била оформена и нагоре и всеки предмет представлява интерес. Това е и Бузлуджа - българска история, не я рушете ,а я възстановете!
74
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонименЕла, ела тук при нас в западна Европа, да видиш как се празнува победата над нацизма, фашизма по няколко дни, как на всяко място ,където е бил Карл Маркс има паметни плочи, ела да видиш и къщата му, която се поддържа като музей и върволица от хора я посещават, пазят си и паметниците , даже и на комунистите и Маркс и Енгелс,Роза Люксембург, почитат партизаните, загинали срещу фашизма ,казвам ви - само в България има няколко и-ди-ота ,които разрушават всичко в България и ръсят омраза!
73
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе, аз съм ходиш на този монумент преди да започне да се руши. Беше много кичозно творение и предизвикваше снизходителни усмивки дори и сред децата. Имаше някакви смешни музайки на ленин, димитров и още някой рецидивист. Вътре имаше голяма зала без прозорци и със грозен таван. Посетителите се трупаха на прозорците във коридора около залата за да се радват на красивите планински гледки. Ходил съм в Лувъра и там хората гледат експонатите, а не зяпат през прозорците
72
5
 
14
 
! Отговори
Защото е злокобен преди 4 седмици
Защото целта му е била да създава фалшива представа от носно една мракобесна, античовешка идеология. Защото този връх е свързан с подвига на национален герой, дал живота си за свободата на България - той заслужава да има паметник там.
71
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонименА знаеш ли,че на нас ни писна от лъжите и лъжливата ви пропаганада , с която се гаврите с българската история, избити са не 200 000 ,а 2 400 души, осъдени са били не от българите, а по поръка на страните победителки - Англия,Русия,САЩ,Франция и евреите, като това са били престъпници,предимно убийци, насилници, а не случайни хора! А убити са били десетки хиляди българи борещи срещу фашизма. И освен това , управлението в България реално се сменя около 1946-1947 г., а не веднага
70
10
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
АМАН от досадните "реклами"!...Иначе:..-Тоя "паметник" просто трябва да бъде разрушен..Социалистите ше скочат:..-"Оти бре?!"..Ами много просто:..-Той НЕ е свързан С БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ,а е просто "гербовата марка" на ЕДНА "партия"..Верно е,че тая "партия" дърпа конците на България в продължение на почти половин век,но...все пак "Бужлуджа" си е "ЧАСТНО ПАРТИЕН атрибут"..Не виждам никакво НАЦИОНАЛНО значение,което той би могъл да излъчва..
69
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Комунистите айде за ръчичка и в КНДР...
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До неандерталецТи не познаваш изобщо комунизма, той не е налаган насилствено в чужди държави, освен в Русия от комунисти-Троцкисти, самия комунизъм е създаден в Германия, Англия и от евреи, няма нищо общо с Русия, в миналото в цял свят е бил пупулярен, дори в щатите, една от американските банки, дори участва в създаването и финансирането му, както и още една немска! Комунистите Ленин,Парвус и Троцки са били чужди шпиони, работещи срещу Русия
67
4
 
12
 
! Отговори
варвари-предатели-ун преди 4 седмици
До До комуниста "АДълбоко грешиш, никой не руши в западна Европа, даже и в източна, само в България някои предатели-варвари разрушават всичко или окрадоха всичко и виждаме резултата - намаляващо население, бедност, ниско заплащане, служба на чужди държави и за сметка+във вреда на българския интерес, няма такива диваци, като нашите олигарси и предатели , които искат да се изкарат по-католици от папата и когато отнякъде им кажат да п- ръ -днат, те се на- сира,т!
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тая луда ли е? По-голяма глупост няма.
65
14
 
10
 
! Отговори
неандерталец преди 4 седмици
В другите държави, в които комунизмът е наложен насилствено, махнаха всички съветски паметници, само ние - не. Че и ще ги възстановяваме. Може пък да вземем и да възстановим чавдарчета и пионерчета и задължително да поднасяме цветя.
64
9
 
16
 
! Отговори
Това е история преди 4 седмици
Сградата и цялата постройка на Бузлуджа всъщност е уникална с архитектурния си стил и изкуството, преди време , чужденци-туристи плащаха пари на екскурзоводи да ги водят до там да разглеждат, снимаха дори клипове,включително и музикални, идвали са и чужди архитекти да разглеждат чинията, но за съжаление,ние само рушим в последните години и не ремонтираме,възстановяваме,няма страна в източна Европа ,която така лошо да се е отнесла със собствеността си,икономиката си,паметниците си,както България
63
15
 
10
 
! Отговори
До комуниста "А преди 4 седмици
Е те в Австрия не са живели 45 г. под съвецки ботуш. Виждаме как във всички държави които са били под съвецки ботуш всички "паметници" на поробителите се бутат. А и България не е била освободена от съвецката армия, а е била поробена. България си е била свободна. А вие с тези лъжи можете да отидете да живеете в КНДР там в "свободна" държава... Ей не измряха ли вече червените сектанти в тази бедна държава с мизерните комунистически пенсии? Комунистите са проклети. Има църковна анатема от 1918 г.
62
13
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 седмици
Ходих там .....и с най-више удоволствие се облекчих , 2-3-пъти в ХРАМА НА КОМУНИЗМА!Избърсах се после с "Работническо дело"....ЗА СПОМЕН!