Прогноза от КЕВР: 20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януари

Страхът от зимата движел пазарите, декември се очаквало успокояване
Обновена: 6 окт 2021 10:40 | 6 окт 2021 10:35, Елка Василева
232
Прогноза от КЕВР: 20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януари
Снимка: архив, БГНЕС

Към днешна дата по груби първоначални изчисления нещата се движат в порядъка 20-30% повишение както на топлоенергията, така и за електрическата енергия за бита от 1 януари, каза пред БНР Пламен Младеновски, директор на дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в КЕВР.

По думите му има налични регулаторни инструменти, така че „увеличението да не е в тези граници“.

Още по темата

„Към днешна дата цените за битовите потребите остават такива, каквито са определени от 1 юли. Евентуално от 1 януари ще има повишение на цените във връзка с динамиката на европейските пазари и на цената на газа основно. Промяната – дали ще е 20% или повече, коментират се, хвърлят се едни проценти, аз се страхувам вече да обявявам конкретни проценти, тъй като е изключително динамичен пазарът“, заяви Младеновски.

На европейските пазари цените главоломно растат, на фючърсите на електроенергията, на природния газ, но все пак сме в период, за който това е характерно, посочи той.

„Идва зимата и страхът движи пазарите – страхът от зимата: дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н. Смятам, че към декември ще имаме една тенденция, ясна, едно успокояване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава вече мога да кажа по-точен процент,“ каза Младеновски.

Тази година дългосрочните прогнози се сменят всеки ден, отбеляза експертът.  „Към юни месец за четвърто тримесечие за тази година прогнозите за тока – фючърсите се търгуваха на около 65 евро, сега в момента се търгуват на над 200.“

На газовия пазар не се оправдава надеждата за увеличени доставки. Освен Норвегия останалите доставчици продължават да доставят само договорените количества, които не покриват увеличеното потребление вследствие на възстановяването на европейската икономика, поясни Пламен Младеновски.

Въпреки по-високата цена на газа финансовото състояние на топлофикациите не е толкова разклатено, защото компенсират увеличения газ с продажбите на по-скъпа енергия на борсата, уточни Младеновски.

„Увеличението на електрическата енергия до някаква степен компенсира топлофикациите. Това е през тока обаче. На прага на отоплителния сезон сега ще започнат проблемите на топлофикациите, тъй като тази по-висока цена на газа не е калкулирана в парното, което те ще фактурират на своите клиенти. Затова започва кампания от топлофикациите да искат промяна в цените, тъй като реалните им загуби предстоят,“ каза експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
селянин преди 2 години
1600$ за 1000 кубика да ви е честито
49
1
 
1
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Хора, моля ви бъдете добри и ми помогнете да живея смислен живот ! Може ли ?
48
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анониментая "Радева" зима е благодарение на бездействието на гербавата шайка. От години е ясно, че спирането на фосилните горива ще доведе до увеличено потребление на ел енергия. Никой за толкова години не си мръдна пръста, щото беше по-лесно да се лапат пари от европроекти изпълнявани от фирми на дпс и приемани от гробавите калинки в администрацията. Ето например Полша, чети: Poland Civil Nuclear Power Strategy
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде са пълните площади, айде всички на протест!
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и защо плащаме толкова високи сметки за ток???
45
2
 
13
 
! Отговори
само това оправя преди 2 години
бунт и въстание
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички да си спрем парното! изнудвачи!
43
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
белите бродници от зимата в Игра на тронове ще ни се сторят като детски кукли в сравнение с идващата и връхлитаща ни Радева зима - дъъъълго ще се помни от поколенията които успеят да я преживеят - също като Виденовата ще стане нарицателно име
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да припомня, че при предното увеличение на тока със 7% имаше барикади, блокади , а сега Боец спят сладък сън, палатките на Мая и Хаджигенчо и бабикянчо са празни, защооо
41
6
 
8
 
! Отговори
МУН ЧО преди 2 години
ВДИГНА ВИ ЮМРУК С ПАЛЕЦ МЕЖДУ ПОКАЗАЛЕЦА И СРЕДНИЯ, А ВИЕ РЕШИХТЕ, ЧЕ ВИ ВОДИ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ? ПРОСТО МУ СЕ Е КЛАТИЛА РЪКАТА.
40
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме , че спасителите вече вдигнаха юли месец парното с 20% , тоест общото увеличение отива на 50%. Гответе се за 50% по-високи сметки . Радевата зима иде.
39
2
 
5
 
! Отговори
авантата преди 2 години
До ФАКТ4 ст на киловатчас? 4000 лв на мегават? егати тъпите са тия в Турция, а?
38
4
 
7
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Положението е по-сериозно от типичната инфлация! При класическата инфлация освен поскъпване има и обезценяване на националната валута. Сега такова нещо няма - левът е фиксиран към еврото и не се наблюдава главоломно спадане на курса. Ако имаше обезценяване на лева щяхме да постъпваме както през 1997-*** - да си купуваме долари, да плащаме направо с тях или да си ги обменяме преди покупка на нещо в левове. Сега не можем да го направим. При срив на курса на валутата имаше и един положителен ефект - обезценяваха се кредитите и другите задължения. Сега няма такова нещо. Днес имаме друго явление - п
37
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честита ви Радева хунта. Защо Петков и Василев ВЕЧЕ ДИГНАХА ЦЕНИТЕ? И те ли работят против Президента или просто са некадърни? А от януари още.
36
3
 
14
 
! Отговори
ПУ ТИН преди 2 години
ТОКА - ЯСНО, МИ ДЪРВАТА ЗАЩО СТАНАХА 120 ЛВ. КУБИКА? КАКВО НИ ЧАКА ТАЗИ ЗИМА - СТУД И ГЛАД? А В ОФШОРКИТЕ ИЗНЕСЛИ 60 МИЛИАРДА. ПРИВАТИЗАТОРИТЕ КОСТОВ, НИНОВА, ОВЧАРОВ, ДОГАН, ПЕЕВСКИ И ДРУГИ НАШИ ДРУГАРИ. ЗАЩО ИМ СКАЧАХМЕ И ГЛАСУВАХМЕ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ? ВИЖ СЕГАШНИТЕ СА СТАБИуНИ - ЗА 5 МЕСЕЦА НИ ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА! ЕВАЛЛА!
35
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е обещаха ви промяна и си спазват обещанията
34
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
създаваме масова паника предизборно вполза на герб...
33
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такъв бил Борисов , онакъв бил , но цените бяха стабилни, заплатите и пенсиите се вдигаха, строяха се магистрали, пътища, заводи , училище и детски градини. Това са фактите , а сега всеки ден гладни работници вдигат бунтове и пак не им дават заплатите. Пак бил виновен Борисов, а той от 6 месеца не е на власт.
32
1
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Революшън !!!!
31
1
 
14
 
! Отговори
алф преди 2 години
готви се обир от населението на най безната държава в европа и една от най бедните в и крадени в света