Цената на олиото няма да пада, замразена заради скъпия ток

Очакванията бяха от този момент олиото да започне да поевтинява
10 окт 2021 13:10,
145
Цената на олиото няма да пада, замразена заради скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Олиото няма да поевтинява. Причината е скъпият ток. Така очакванията за по-ниски цени на продукта през есента няма да се сбъднат, коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Очакванията бяха, че цената на олиото ще започне да пада от 3,10-3,20 на литър от този момент и ще достигне до около 2 лева за литър при излизането на новата реколта от слънчоглед, пише „Телеграф“.

Заради ръста на цените на тока обаче това намаление се отлага. Иванов коментира още, че в момента единствено конкуренцията у нас задържа цените на храните да не се вдигнат заради поскъпването на тока. Има увеличение при колбасите и кашкавала, но то е в рамките на 10 на сто вследствие на по-големите разходи за ел. енергия на предприятията.

Междувременно стана ясно, че световните цени на храните са достигнали 10-годишен максимум заради поскъпването при зърнените храни и растителните масла. Това съобщиха от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO), цитирана от Ройтерс. Оттам прогнозираха и рекордно производство на зърнени храни в света през 2021 година, но се очаква потреблението да е по-малко.

Още по темата
Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище от 130 пункта, най-високото от септември 2011 година. На годишна основа цените са нараснали с 32,8 процента през септември, отчитат от ФАО.

Индексът на ФАО за зърнените храни се е повишил с 2 процента през септември спрямо предходния месец. Това се дължи най-вече на увеличението с близо 4 процента при цените на пшеницата, което ФАО обяснява със затягането на експортните наличности на фона на силното търсене. Индексът за растителните масла е нараснал с 1,7 процента на месечна основа и е отчел увеличение от около 60 процента на годишна основа, тъй като цените на палмовото олио са скочили заради силното търсене и опасенията от недостиг на работна сила в Малайзия.

Индексът за цените на захарта се е повишил с 0,5 процента през септември заради опасенията за слаба реколта във водещия износител Бразилия, която е била частично компенсирана от забавянето в търсенето на внос и благоприятните перспективи за реколтата в Индия и Тайланд, според ФАО.

Организацията на ООН прогнозира рекордна реколта от 2,800 милиарда тона при зърнените храни през 2021 година, което е леко увеличение спрямо очакваните преди месец 2,788 милиарда тона. Това ще е по-малко от световната консумация на зърнени храни, която е 2,811 милиарда тона. Тази прогноза бе увеличена с 2,7 милиона тона спрямо предходния месец и отразява основно по-голямата употреба на пшеница за хранене на животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 136: Какъв АЕЦ Белене бе българино? Любимците ти от ГЕРп го спряха! Сега плащай!
132
1
 
1
 
! Отговори
гадост преди 2 години
Настъпва Радевата Зима. При Виденов поне по телевизията даваха по два хубави филма. Сега ни се блещят някакви си Хавардци и забравих как се казваше оня облещения.
131
0
 
4
 
! Отговори
хм преди 2 години
Много нагли бе! От 3,20 лв. олиото щяло да падне на 2,00 лева, но зарди по-скъпия ток нямало да пада. Че тока какъв дял от сесестойността на олиото формира? Все си мислех, че основното перо е цената на слънчогледа.
130
2
 
1
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
При бай Тошо имаше цензура,нямаше демокрация,а диктатура.Нямаше и банани.Но каквото имаше,беше евтино.Имаше режим на тока,но нямаше пустеещи полета.Демокрация,демокрация-кой не скача е червен.Сега всички да скачаме,няма да има евтин ток и евтина храна.Ще има масово изтичане на млади хора навън и старци пенсионери на изживяване.Да живее ,,демокрацията,,
129
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 години
АЕЦ Белене и евтин ток!
128
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига са се оправдавали с тока. Цената на олиото зависи от реколтата на слънчоглед. Хлябът зависи от реколтата на пшеница. Измислят си причини, за да надуват цените. Вината е в прекупвачите и цялата верига от посредници и доставчици. Много маймуни на клона.
127
0
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Килограм бял боб вчера в Кауфланд на 7.39 лв!!Добре ли е?
126
0
 
7
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 2 години
Тя в БЬЛГАРИЯ коя цена е паднала. На крьчмите 9% ДДС и една шопска салата 14лв. Вибраторо на Сачева прави бунтове. Но проблема е че никой не иска да ходи на ресторант
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До-131Я пааааккккк????
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 131 Ами откажете се от субсидиите тогава щом го искате господине. Но до сега няма такъв който да се отказал нали.Получават някои субсидии за непроизведена продукция било от краставици, пъпещи, домати , тикви и пр. Но чий гръб е това ? Но държавата ни е такава.
123
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да ги спират субсидиите, всеки земеделец го иска това. Щом казваш на някого, който произвежда по няколко хиляди тона храни на година, че е тарикат, смятай до какво ниво сме я докарали вече.
122
0
 
12
 
! Отговори
До125 преди 2 години
Ей тарикат,недей да говориш за"капитализъм"в земеделието когато ползваш Европейски субсидии които са платени от всички нас!!!
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на пшеницата скочи повече отколкото цената на слънчогледа но там не наблюдаваме такъв скок,което отново говори,че в тоя сектор има картел и спекула!
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 125 От нашите данъци държавата дотира земеделието. Да спре да го дотира тогава и тези пари да се включат към заплатите и пенсиите.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да си коментираме тук държавата я няма плюс заложените от ГЕРБ подводни камъни.Служебните правителство и двата последни парламента нито предвидиха кризата нито я смекчиха до поносимост за народа. Сега пък са заети пак с предизборни обещания.Дали да гласуваме?
118
1
 
2
 
! Отговори
oIo преди 2 години
До анонимен 125 Да ти пукнат децата от глад тогава, свиквай!
117
11
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Цената на слънчогледа е 1000лв, с тенденция да стане 1200-1300лв/т. Свиквайте, никой не е длъжен да ви произвежда евтини храни. Който иска да пробва, да запрята ръкави. А през комунизма дали е било евтино или не, то с открадната земя да правиш земеделие всеки може.
116
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
Еми дръжте си го това олио **** такива, дано се задавите, спекуланти жалки.
115
2
 
6
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Добре дошли в държавата на РР.
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня като дете по соца ядехме истински хляб,олио,царевица,гледахме прасета -имаше истинска храна,НО всичко беше държавно и истинско.Баба слагаше мръвки в тавата и питка-КРАСОТА!Сега е ГМО,частници държат земите в БГ,зърното е химия вкарвана отвън.Отделно с тирове се кара химия и се ръси яко.После сме болни.Ще има да го търсите соца,вие демонократите които искахте капитализъм,демОкрация и свободия.Това е само началото и няма да ревете.Жалко че и ние разумните хор също страдаме заради вас!