80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"

48% не знаят какъв ефект би имала тя върху живота в България
170
80% не знаят каква е българската позиция за "Зелената сделка"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Социологическо проучване показва, че 80 процента от хората в България не знаят каква е българската позиция по така наречената "Зелена сделка".

Под това наименование са известни новите климатични цели на Европейския съюз, които предвиждат икономиката постепенно да стане независима от въглищата като източник на енергия.

Младите и хората с висше образование в най-голяма степен поддържат политиките за опазване на климата, показва проучването, проведено от изследователския център "Тренд".

68 процента от участниците в допитването определят климатичните промени като реална заплаха, а според 62 на сто борбата с тях трябва да бъде приоритет за Европейския съюз, което показва, че у нас няма траен скептицизъм по отношение на зеления преход, отчита Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"2/3 от българите са готови да изхвърлят по-малко отпадъци, по-малко използване на пластмаса, дори да направят нещо в ежедневието си в зелена посока", каза той пред БНР.

Въпреки липсата на зелен скептицизъм, данните показват, че мнозинството не е запознато с целите на "зелената сделка" и с плана за декарбонизация на Европейския съюз, посочва Димитър Ганев:

"83 процента не са запознати с целите на "Зелената сделка" и 80 процента не са информирани за българската позиция", посочи Ганев.

Важен аспект от проучването са отчетените 48 процента от респондентите, които не знаят какъв ефект би имала "Зелената сделка" върху живота в България, което според Димитър Ганев е реално поле за манипулиране с информация.

"Това е почва за настаняване на всякакви политически интереси, когато няма информация по даден въпрос", коментира той.

Изследването на "Тренд" отчита основните притеснения на хората от "Зелената сделка", а именно страх от финансови последици, закриване на бизнеси, загуба или преквалификация на работни места.

Проучването на изследователски център "Тренд" е национално представително, по поръчка на "Дир.бг" и официално представено по време на събитието "Зеленият преход" - решения и предизвикателства за България"" с участието на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за "Зеления пакт" Франс Тимерманс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: зелена сделка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
13
 
! Отговори
Вятър работа преди 2 години
Да се оставиш на случайния вятър и слънце е вятър работа. Чист кpeтeнизъм! Зелената сделка ще бъде причината за разпада на Европейския съюз. Неграмотни чиновници определят правилата в тази тромава и неефективна мегаструктура. Пълно безобразие, но пък гейовете са доволни.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи запаси от първична енергия останаха само в Русия. Икономика със вятърни мелници и соларни панели не се прави. Кризата ще бъде унищожителна за всички на Запад. В същото време Путин много далновидно и съвсем навреме прожектира на запада анимационни филми, на които те много се смяха. Интересно защо сега не се смеят.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мъск е спечели 60 млрд . за една година затова е зелената сделка за да има за него а на вас да ви е скъпо
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.8 трилиона евро похарчиха Урсула и комисарите в ЕК. 1.8 трилиона евро за развитие на зелени енергии - вятърни мелници и солани панели. Резултата - енергийна криза и енергиен колапс на ЕС. Икономиката се срива, инфлацията расте. В момента в ЕС има около 150 АЕЦ, които осигуряват около 40% от електроенергията. Една АЕЦ струва 6 милиарда, с тези пари можеха да построят още поне 200 АЕЦ коитощяха да гарантират изобилна енергия за икономиката на ЕС без да отделят никакви въглеродни емисии.Но ЕС никога няма да признае атомната енергия за зелена.
90
0
 
9
 
! Отговори
we преди 2 години
Хора, които редовно са отсъствали от часовете по физика са измислили зелената сзелка - борба с вятърни мелници по Сервантес.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
зелената сделка е да разчисти *** на земятатова става с ваксинитепо-малко хора , по малко потребление и боклуцитова ви чакадруги да умрат от глад с маруля в уста а Мекел с пържола
88
3
 
2
 
! Отговори
тюхчев преди 2 години
Къщички в снега се гушат и коминчетата пушат . Ама друг път. Зелената далавера ни лъзгат лекичко значи
87
0
 
2
 
! Отговори
Илиан преди 2 години
Трябваше тоя цветомир наиденов да оставите васил божков да го изчисти,много долен тип,боико не трябваше да се меша.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много Реклами бе повече от ясно че това си е бестселър с Грета Тумбек за много милиарди
85
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Искате ли да имрем?Много си зле ве, напомняш ми на един колега, дето искал да живее до 30 г., после щял да се самоубие.....хахахахаха :))) Спри амфетите, пикото или каквото там взимаш, щото се излагаш :))
84
1
 
1
 
! Отговори
Младост 1 преди 2 години
На добрина сина и да престане да копира хората и да насъсква хората един към друг.да не се крие зад гърба на други хора и да се представя от тяхно име и да не се прави на бизнесмен и на политик,има една много хубава българска поговорка не си играи с огъня да не се изгориш,пишеш на влиятелни и богати хора от мое име.цяла младост разбра че си ченге и шпионин на дс и че работиш в руското посолство,но се провали и ще ти спрът финансирането.
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка е "пари срещу популация". Така се намалява изхвърляния метан в атмосферата. Българите отдавна сме изпълнили всички тези изисквания, защото не раждаме и активно напускаме територията. Проблем остават кравите по високопланинските пасища.
82
1
 
0
 
! Отговори
луТ преди 2 години
Зелени пари за д зелена сделка.
81
5
 
1
 
! Отговори
Искате ли да имрем? преди 2 години
Искате ли всички да умрем! Нали не искате! Искате ли децата ви да не доживеят до 45 години - нали не искате! Ако температурата се повиши с 1.5 градува, разбирате ли, че всички ще умрем. Затова спирене на ТЕЦове и газ и въглища и минаване на вятърна и слънчева енергия.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тези дето са писали статията знаят ли каква е зелената сделка и що не я споделят с простолюдието
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка изглежда розова,само в очите на напушените със зелени листа!За това разрешиха свободната продажба на марихуана в САЩ ,за да е замаени стадото,докато го стрижат.
78
2
 
0
 
! Отговори
краевар преди 2 години
В едно суу кравешко купище има повече калории от торба пелети. То в тепсия не може го смести дорде е рядко.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз кадъна *** от Днес, така и не разбра, че с мен на глава не може да се излезе :)))) Ако продължаваш така, ще те злепоставя, спри се малко кадънке :)
76
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
И друго роми.оня на добрина сина и от 18 блок вход 7 младост 1 софия и да престане да се представя от мое име и да ме копира,така е усвоил граматиката на някои хора и философия,дублира всичко едно към едно.и от други хора се предстявя от тома ,крумчо,венци и още много,дс агенче на кремъл,провали се уволнен си.няма да те кълнем само мъката,само тя мъката от моито семеиство да се прехвърли на твоито семеиство до 9 коляно.в посолството ли работиш,колко ти дават руснаците да тропаш по клавиатурата.
75
0
 
1
 
! Отговори
Зелената сделка..... преди 2 години
....Е ЗЛАТНА ЗА РУНДЬО-----ПО-ПЕЧЕЛИВША И ОТГРИПЕНИТЕ...ХАХАХААААА...

Спонсорирани публикации