Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края

Браншовици и синдикати иска по-ниско ДДС за основните храни
262
Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края
Снимка: Pixabay

По данни на КТ „Подкрепа“ бедното население на страната е около 25%.

Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Повишение има и при основните хранителни продукти – олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15 на сто. Увеличение има и при брашното, и при захарта.

Още по темата

На този фон потребителската кошница вече излиза 79 лв., за сравнение миналата година основните стоки са стрували 73 лв., а през 2019 г. – 68 лв.

Поскъпването коментираха представители на работодателите, социалните партньори и държавата пред bTV.

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което влияе за по плавното вдигане на цените.

„В определени продукти има по-голяма динамика – плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки – с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, добави той.

Иванов каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е започнал още април миналата година.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева заяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба. „Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги“, заяви тя.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора. „На една минимална заплата от 650 лв., чистата сума, която получава човек е около 540 лв. Около 85 лв. от тази сума отива за ДДС. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението“, обясни представителят на синдикатите и добави, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е при кремълската фуражка Радев - глад, мизеррия и скъпотия.
126
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става нищо от тази държава,развалиха я.
125
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе най зле беше при Бойко, 12 години стабилност без инфлация едвам издържахме, добре че дойде радев и киро канадата та да се оправим.
124
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са комунисти и Борисов и Радев и другите.С избори за тоя или оня комунист България няма да се оправи.Ако ставаше с избори щяха да ги забранят!
123
19
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Предпочитам простият Борисов пред тъпият Радев! Борисов решаваше проблемите, а сега ще умираме от глад и студ! Да идва Минеков и да раздава ковчезите!
122
12
 
18
 
! Отговори
Ами преди 2 години
да благодарим на националния разединител- г-н Радев. Нагоре юмручето и напред към мизерията !
121
1
 
6
 
! Отговори
ГРУ преди 2 години
Останаха в склада няколко буркана "Новичок". Ще ви ги пратя с куриерска пратка на адрес. Бог с вами,братушки!
120
7
 
5
 
! Отговори
Не нам преди 2 години
Ще ви уредя руски газ на примоция.Пребирате се в къщи и затваряте плътно прозорци и врати. Пускате си евтиния газ и заспивате блажено. Ваш любим пРезидент.
119
9
 
3
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 2 години
Аз съм "Мангъри кредит" . Отпускам пари и за хляб и за ***. Сега в политиката доста от тях се намърдаха, ама има и на пиацата и околовръстното. Като промоция за пенсионерите правя безплатна ваксинация и от Ковид, и от грип.
118
8
 
3
 
! Отговори
Каун Грипенов преди 2 години
Българинът да яде кауни без да се буни.
117
5
 
6
 
! Отговори
Лекарство за гъз преди 2 години
Какъв кораб,та той се разби и почти е потънал. Уж го разтоварват, а замърсяването с азотни съединения 10 пъти над нормата. Ще ядете черноморски паламуд ама друг път.
116
7
 
12
 
! Отговори
Биволъ преди 2 години
Гласувах за Слави и Радев. Сега ми е скъпо,нямам пари. Ще взема да натисна другите бутони
115
6
 
17
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
половин година, след като изчегъртаха статуквото, фaтмаците се чудят кой им е виновен че са некомпетентни и крадливи. само с коремни и лицеви не става. требва некой да знае как се кара кораба.
114
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на Чорапа и марионетките му... Добре се отразява на избирателите му... Ха-ха-ха!
113
5
 
0
 
! Отговори
Русия преди 2 години
Меня най мий важну цината на бананити.Костуф Костуф Костуф Костуф КостуфБойку БойкуБанани банани банани банани банани банани
112
5
 
8
 
! Отговори
Ямуксикли преди 2 години
Ха !Яжте тикви със тиквенни семки !
111
8
 
14
 
! Отговори
И още може преди 2 години
Глупости на улицата има мерцедеси повече от в Щудгард и всеки втори е с кола няма значение стара ли е ква е щом има пари за бензин масла и гуми начи не седи гладен
110
4
 
5
 
! Отговори
Пеевски преди 2 години
Шиши не дава!#КОЙ
109
12
 
12
 
! Отговори
споко преди 2 години
На Боко завета !
108
7
 
14
 
! Отговори
стадо преди 2 години
е честита промяна !