Чака ни тежка зима, ще плащаме скъпо за стоки и услуги

Според д-р Пламен Иванов голяма част от скока в цените е спекулативен
Обновена: 7 окт 2021 19:03 | 7 окт 2021 19:02, Петя Славова
229
Чака ни тежка зима, ще плащаме скъпо за стоки и услуги
Снимка: БГНЕС

Голяма част от скока в цените на стоките и услугите е спекулативно, убеден е икономист, който прогнозира поскъпване с 20-30% след Нова година на цената на тока и парното. Причината - тази на природния газ скача с 36%.

"Нищо хубаво не ни предстои. Чака ни сериозна и тежка зима. Цената, която сега ни удря, е отражение на поскъпването на природния газ преди 6 месеца. Покупателната способност на хората ще пада. Ако сега за седмични покупки плащаме в магазина средно 70 лв., то след Нова година за същите неща ще ни трябват 100 лв.", прогнозира икономистът д-р Пламен Иванов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Той вижда основната причина за кризата в липсата на работещи институции. В месеци на избори и съставяне на правителство институциите и регулаторите са в статут на изчакване на новата власт.  

"Политическите неразбории минаха през регулаторните и стигнаха до обикновения човек. Получава се рекордна инфлация. Обещанията на политиците се препокриват - всички говорят за светло бъдеще. У нас настоящето е проблемът, не бъдещето", коментира икономистът.

"Когато като производител ви се вдигне цената на производството - вдигате цената на продукцията, но дали тя е реална? Има увеличение на продукти, които не зависят от цената на газта", категоричен беше д-р Пламен Иванов.

Икономистът прогнозира, че съвсем скоро хората ще започнат да изпитват проблеми и с изплащането на кредитите си.

"Когато се вдигнат цените на тока и парното, тогава ще започне да се вижда и необслужването на кредити и хората ще започнат да изпитват проблем с физическото си оцеляване", алармира експертът.

Той добави към списъка с проблемите за решаване и липсата на регулация при ценообразуването.

"Заради липсата на участието на регулаторните органи се стига до такива високи амплитуди в цените на енергията. Това идва от самото определяне на методологията на ценообразуването. Чак сега виждаме показни акции на ДАНС и прокуратурата с влизане в офиси", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Другият проблем, с който държавата трябва да се справи, е раздутата администрация. Експертът е убеден, че от нея могат да бъдат спестени много държавни средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
2
 
! Отговори
USA преди 2 години
ДО ФОБЯЦИТЕ ГЕРБАЖИИ......ВИЕ СТЕ КИСЕЛО ЗЕЛЕ !
187
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 2 години
ТЕШКИ СА НА ДЕДО БАИДО ТАШУКИТЕ ! ШО ИСКА А ТУРИ НА КАМАЛА ИЕДНА СТИКА ........СТИК БЕ ПРЪЧКА !.....*** УЧИ БЕ ЧУЖИЕ ЯЗЬИКИ ТЕЕЕ !
186
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да благодарим за, това на кабинета съставен от Чорапа...
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо интересно:Bank of America е пред фалит, а банката е марджин холдър на хедж фонда Цитадел, който има огромни загуби от деривати за милиарди. Това ще отприщи финансово цунами, заедно с китайските майстори от Evergrande, които не изплатиха стотици милиони долари на инвеститорите си на падежа на облигациите им. Разбира се за това не ви информират медиите.
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, да и като черешка на тортата- отрицателните лихви продължават.
183
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима това е възможно? Шефката на ЕЦБ Лагард каза че всичко е под контрол, инфлацията била едва около 3 процента и това било само временно, после щяла да НАМАЛЕЕ.Мишоците около нея в ЕЦБ повтарят същите нагли и безскрупулни лъжи и продължават да изсипват по 120 МИЛИАРДА Евро ВСЕКИ МЕСЕЦ. Отгоре на това планът "за възстановяване" ще налее още около ЕДИН ТРИЛИОН, отгоре на това ЕЦБ продължава да изкупува джънк облигации на фалирали държави като Италия и фалирали корпорации без грам стойн
182
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака ни тежка бокова зима примесена с лек полъх на младежко бкп (гроб). И докато мръзнете да не забравите да целувате портрета на бай ви бибитко, същия на който можем да благодарим за спирането на АЕЦ Белене, липсата на директен газопровод и за подписаната зелена сделка!
181
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По стар комунистически обичай Боко и младежкото БКП (гроб) казаха, като няма да сме начело и да крадем ще сринем държавата и ето го резултата. Комунист кръв повръща, но власт без сривове не дава.
180
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бога братя,не купувайте!
179
23
 
23
 
! Отговори
Радева зима преди 2 години
Радева зима, дами и господа. За по-малко от година клепоухия резидент срина икономика и държава
178
4
 
10
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Колегата икономист е прав за повечето неща. Но не и за това, че цените са спекулативни. В пазарните икономики е така. В държавната администрация има прекалено много хора, които не вършат никаква работа. Зимата ще е студена, това е безспорно. Не разбирам каква работа има ДАНС в офисите на фирми. Както са тръгнали нещата, скоро ще започнат да посещават и заводите. Хората от политическите партии започнаха най-после да разбират, че зависят от бизнеса и държавните субсидии.
177
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера тук само неудачници ли четат и коментират. Естествено е, че трябва да се вземат незабавни мерки срещу глобалното затопляне и една от тях е зелената сделка. Ако трябва, да се забранят и колите с ДВГ! Планетата загива и ще се научим да живеем в лишения и с ограничения!
176
6
 
11
 
! Отговори
от СССР преди 2 години
Ще се запася със зеле, моркови и ряпа, ще варя самогон, ще лежа върху печката, а сутрин ще ходя с брадвата на баня в близката река, а нека зимата да е тежка.
175
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето ви резултата от ЕС и зелените му енергии. Ще стоим гладни на студено и тъмно, но ще сме зелени!
174
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия зимите са тежки. Трябва да свикваме с това.
173
5
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Напечатаха се Много Пари в ЕС и САЩ , България е възрана с Еврото - Къде попиват вода тези Пари - Има Много Пари , а всички сме бедни ?Както върви Рублата ще се изравни Еврото и Турската Лира .Чудех се защо Партииците имат сметки в Банки в Офшорни Държави - от 2022 в България Банките започват да начисляват Наказателна Лихва по Влогове - а е задължително да се превеждат заплати по банков път .
172
15
 
4
 
! Отговори
Румен Радев преди 2 години
Лека зима има само в Африка. Който не му отърва да си стяга багажа и към Африка. Да следва щъркелите и лястовичките.
171
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 2 години
...а още колко пъти ще има избори до края на годината? Обичам изборите! Обличам си официалния анцуг, шпицарките и шалчето на Левски и отивам да гласувам. Един такъв важен. Пич та дрънка.
170
18
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Служебното правителство по никакъв начин не може да влияе на цените! Нито може да променя данъчна политика, нито може да вкара нови социални помощи, нито нищо без действащ парламент! Вината е изцяло в последното правителство което беше излъчено от парламент и управлява целия си мандат! Защо тогава не се взеха предварителни мерки? Защо не се предвиди, че ще дойде и такъв момент? Какво точно може да направи служебното правителство? Кажете, дайте пример за нещо което могат да направят?
169
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как мислите? След като Меркел изчезне, ще се върне ли Бойко? Питам за портиера долу, че са му резнали нета и нема от къде да се информира човека.