Стефан Янев: Чакахме до последно, за да вземем мерки, няма натиск

Премиерът се надява те да са с хоризонт няколко седмици
Обновена: 21 окт 2021 17:19 | 21 окт 2021 16:52, Веселина Йорданова
312

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Чакахме до последния момент да обявим правилата, които подготвихме и това беше грешка, но се опитвахме в най-късен етап да вземем тези мерки. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на пресконференция в МС по повод въведеното изискване за зелен сертификат.
Още по темата
Той изрази надежда мерките, които определи като меки, да са временни, в рамките на няколко седмици и припомни, че през лятото ограничения нямаше.

България се намира в труден момент, момент на множество изпитания, които можем да преодолем само с общи усилия, подчерта премиерът.

По думите му изправени сме пред сериозни кризи.

Добре разбирам основанията за негативните обществени реакции и напреженията. Няма да се оправдавам, да, направихме грешки, и се опитваме да коригираме действията си, когато е необходимо, но и положителни стъпки, които ще се усетят след време, посочи той.

Янев подчерта, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията и да осигури грижа за нуждаещите се от болнично лечение.

Премиерът каза, че въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори или от желание да се ограничават гражданите.

Това, което предприемаме в момента, като временна мярка, надявам се с хоризонт няколко седмици, е провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани, защото алтернативата е да затворим държавата, по подобие на последиците от 2020 година, с които се справяме и в момента, подчерта Янев.

Той заяви, че е готов да понесе цялата политическа отговорност за това, но въпросът е дали заедно като общество можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще.

Призовавам за малко търпение, за разбиране и за повече солидарност, за да преодолеем настоящата ситуация заедно, заяви премиерът. Той подчерта обаче, че наблюдаваме ситуация, при която определени фактори се стремят да подкопаят политическата система, за да си осигурят предимство на изборите.

Заради това премиерът се обърна и към партиите с думите, че тези проблеми нямат партиен профил.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: Стефан Янев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болестта се нарича човек - Ницше.Така че шът ап!
161
2
 
10
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Това не е грешка това е резултатът от вашите умишлени действия! Разформироване на Щаба, обвинение в несправяне, обвинения,че са били там само за заплати! Последвали уволнения на хората с опит изнесли двете предишни кризи. И накрая един усмихнат кллоун, който живее в собствена утопия! Не се извинявайте отговорност се носи с оставки!
160
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ид и оти, юди на народа си, фалирахте бизнеса окончателно. В заведенията се миткат по 1-2 души, май повечето персонал. Лично аз докат ме изнудвате да се инжектирам с експериментални химии на моя отговорност няма да стъпя на място, в което ми искат жълта шестолъчка на ревера! И сме много. Жал ми е за тези съсипани от вас в подгъзване на ЕС бизнеси, но не мога да си жертвам живота и здравето заради нечии ид и отии - вашите. Догодина хазната е на червено още от 1.01. Не знам кой и как ще управлява.
159
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тук поспрете с мерките, че ако започнете да плашите нежелаещите инжекции с лишаване от работа реално виждам как наистина ще се лее кръв по улиците. Това хората няма да ви го простят и няма да ви го изтърпят. Ще има як бой навред. Иначе досегашните мерки - хубаво, преживяват се. Лично аз в ефекта им се съмнявам, но да речем, че нещо трябва да си отчетете. Дано са временни, че ни писна да изпълнявате заповедите на европейските гейчисти, като ги обличате в нашенски извинения.
158
1
 
21
 
! Отговори
Зеления цървул преди 2 години
Нямало натиск. Тия ги разправяй на децата. Малкия чорап
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 182Тези които ви лекуваха и чистеха го вн ата в по отделенията на болниците!
156
9
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Гледам тролчетата на герб яко са се озверили. Изглежда не им е пращано от 3 месеца. Кой забрани ваксинацията? Не беше ли тиквата? Кой организира в момента протестите? Не са ли пак слугите на тиквата?
155
7
 
3
 
! Отговори
До 182 преди 2 години
Кои хора с останали без работа, като от година и половина работим от вкъщи?
154
2
 
7
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 2 години
Дано ви паднат яко процентите на изборите!!!
153
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес оставихте хората без работа, защото не са се ваксинирали доброволно. ПОдчертавам, ваксината в тестова фаза и е прилагането и е доброволно срешу подпис, че никой не носи отговорност, ако някой пририта от нея. На изборите ще потънете заради вашата некадърност и грешни решения!
152
2
 
10
 
! Отговори
А преди 2 години
Абе ти .. ли си, в пандемия взимаш мерки когато здравната система е на ръ бъ,само за това изказване трая да освободиш поста веднага
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не сте закъсняли със сертификатите за заведенията, навреме сте. Тъкмо започва сезона на домашните събирания ахаха
150
2
 
13
 
! Отговори
Паметлив 1954г. преди 2 години
Готов бил да понесе отговорност....,защото знае, че нищо не могат да му направят.Пито -платено. Зове и за повече търпение...Такива ,като него ги търпяхме до 1989г.Едва ли новите млади ще ги чакат толкова днес.......
149
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямало натиск... Ха Ха Ха...! Предатели!
148
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Убиеца Янев обяснява защо е убил хиляди българи. За него това е просто "грешка" и е готов да понесе "политическата отговорност". Вие съгласни ли сте да се измъкне с "така реших, така направих, другия път може би ще се поправя"?
147
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да имаш зелен сертификат, трябва да си малко по-развит еволюционно от обикновена зелена папрат.
146
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пак няма да се ваксинирам. Можете да си налагате мерки и локдауни до пръсване, имам цялото време на света да ви изчакам да се наиграте докато ви омръзне и се почувствате като ***.отите, каквито сте. Днес всички магазини и заведения във Варна бяха празни, благодарение на малоу.мните ви сертификати. Очаквайте големи "приходи" в хазната като данъци.
145
3
 
10
 
! Отговори
Кланяйте се преди 2 години
Айде по модел на Европата днес зелени сертификати, а утре ще признаем и гей браковете, след това и деца ще раждаме без пол, а като станат на 18 ще се определят. И така до края на света, щото се кланяме на САЩ и ЕС
144
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 166 "Не знаех , че служебният премиер носи политическа отговорност . Не са в час. И толкова си може." Ц, това го направиха нарочно, за да ни вкарат в жестока здравна криза, да настроят хората едни срещу други, да направят локдаун преди изборите и да ограничат мероприятията около предизборната кампания. ДСарите яко ви работят.
143
8
 
9
 
! Отговори
простотия до шия преди 2 години
Сега вече без строги мерки и затваряне няма да се измъкнем,наиграхме се сега ще страдаме,щото сме тарикати нали.