Руският език да стане част от образователната система в България

Според Маргарита Русецкая, техният език не се учи на ниво у нас
22 окт 2021 17:30, Нели Христова
522
Руският език да стане част от образователната система в България
Снимка: БГНЕС

В съветско време руският език в България беше задължителен, традициите са все още силни и той трябва да стане част от образователната система в страната.

Традициите за учене на руски език, както и преподаването му в България са много силни. В съветско време руският език в България беше задължителен, тук има добра методическа база и може да бъдат задоволени интересите на различни групи обучаващи се да усвояват и задълбочават знанията си по руски език.

Това заяви в интервю за „Российската газета” ректорът на института „Пушкин” в Москва Маргарита Русецкая, цитирано от БГНЕС, по повод открития на 15 септември в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) Камчия център за русисти.

Тя сподели, че класическото разбиране за професионално обединение на преподавателите по руски език вече е в миналото. „Младите преподаватели и изследователи, които осигуряват възпроизводството на кадри, са много мобилни, прагматични и целеустремени. Това означава, че има нужда от продукти и програми, където педагозите биха могли да учат, да обменят знания помежду си, като в същото време имат възможност за отдих и за грижи за здравето. Съвременният човек иска да решава едновременно по няколко задачи: да плува в чисто море, да диша чист въздух, да яде вкусна храна и да получи програма за професионалното си развитие”, каза Русецкая.

В този смисъл, новият център в СОК Камчия може да стане изключително интересно място за целия Балкански регион. Той ще продължи програмата на института „Пушкин” по създаване на подобни центрове в цял свят в подкрепа на русистите. Там ще се практикуват нови форми на обучение: бърз и удобен обмен на най-новите знания и технологии, нови програмни продукти, нови учебници.

Ректорът на института сподели, че скоро предстои среща с българските русисти, с които да бъде обсъдена съвместната работа на всички нива: в детски градини, училища, колежи и ВУЗ. Има планове за лингвистични стажове на студенти и обучение и научна работа за ученици по примера на център „Сириус”.

Според Русецкая, нивото на преподаване на руски език в българските училища (където това се прави), не е на достатъчно високо ниво – той е просто един от чуждите езици, които се преподават в България.

Москва трябва да осъзнае, че на територията на СОК Камчия има истинско съкровище, което през последните години е било заровено и което „трябва да бъде извадено от златния варненски пясък и да стане достъпно за всички московчани и за целия свят”.

Първоначално комплексът беше създаден като територия на руския език и сега трябва да се превърне в център за повишаване на квалификацията, за научни проекти и образование на руски език за целия балкански регион. Той е удобен и от географска гледна точка, тъй като е по-лесно да се до Варна, отколкото до Москва или Санкт Петербург, подчерта Маргарита Русецкая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
5
 
9
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен6За Маша и Мечока не ти трябва руски ,може и на английски да си го гледаш на френски испански на китайски и японски също
375
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога сащ ще започнат да плащат наем за базите си на наша територия? Искаме да видим договаора с подписите на българите и който се е подписал да започва да плаща вместо тях, със задна дата.
374
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаме такъв приятел като сащ, врагове не ни трябват. За никакви санкции от 1989 година насам, не са ни платили един долар компенсации. Дано китайците по-скоро разположат ракети в Куба.
373
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз искам оставката на радев защото е агент на цру, русофобчетата ще свършат полезна работа, да кряскат нечленоразделно и те.
372
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във време, в което от университетите излизат абсолютни неграмотници (с малки изключения, де!), в което образованието означава черна тога, шапка с квадратно дъно и пискюл, всяко познание е ценно! Руският език е огромно богатство! Богат и красив, той е дал през 19 и 20 вв. хиляди думи на нашия език, които са заменили турцизми, арабизми, заемки от фарси. Да четеш великата руска литература в оригинал е преживяване, наслада! Дали научихте английски да можете да четете Лонгфелоу, Дж. Джойс, Гор Видал?
371
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой говори руски, че децата да го учат задължително? Ето ви промяната на Радев. След година ще обсъждаме дали са се присъединим към Новосъвецка блатная. Оставка!
370
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският е много сложен за българските тъпанарчета. А за английския няма какво да говорим, даже бойко борисов не е могъл да се справи.
369
4
 
7
 
! Отговори
Хахахаахаха преди 2 години
Рашунгерите в бг да учат български.
368
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не вземат руснаците да учат български вместо това? Ние няма защо да учим езика на западнала държава.
367
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без Русия, няма България. Има турски вилает ***.
366
7
 
20
 
! Отговори
Глупости! преди 2 години
Поредното доказателство, че руснаците са ехидно племе, на които не може да се има никакво доверие! Русия винаги е била враг на БЪлгария, но маскиран като приятел.
365
8
 
16
 
! Отговори
Йонка преди 2 години
Тази *** от мyжици-алкохолици и леки жени, русняците, на които сме дали религия, азбука и царска династия, вместо да ни мие краката и да ни пие водата, изкарва безумни, супремасистки претенции по отношение на България и Българите!
364
4
 
13
 
! Отговори
BG преди 2 години
Тез руснаци съвсем изпушиха. До къде я докара със скапаната си политика. Младите учат английски, немски, френски, пътуват и учат на запад. Все пак всеки език е богатството, но не в момента !
363
2
 
4
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Никакъв език да не се учи и да не се ходи на училище. Точка. Училището е за гейове и слабаци.
362
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако руснаците са забравили, да им припомня, че Господ е българин и е женен за българка. Good night!
361
7
 
4
 
! Отговори
Русофоб преди 2 години
*** Обама беше доста успешен президент на САЩ, така че - благидаря за комплимента!
360
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължителни езици са Български и Английски. Руския език е свободно избираем и го има в училищата които са решили да го предлагат като възможност. Не виждам защо е необходимо да се учи Руски като задължителен език. Училищата не го предлагат, защото няма желаещи да го учат. Защо няма желаещи? Защото хората намират за по-практични и полезни големите европейски езици като Испански, Немски, Френски и дори Италиански.
359
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На стари години Иван Вазов се изложил.
358
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските русофоби са на нивото на *** Обама.
357
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според Маргарита Русецкая, техният език не се учи на ниво у нас" -- не само езикът, но и всичко останало не се учи на ниво, това е проблема, вижда се и по коментарите тук.