В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?

КНСБ иска втора актуализация на бюджета за тази година
Обновена: 24 окт 2021 10:12 | 24 окт 2021 07:45, Камелия Цветанова
132
В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?
Снимка: Dnes.bg, архив

Има голяма опасност бизнесът да започне да намалява заплатите на работниците си, за да успее да компенсира огромните си разходи за електроенергия, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

За да се избегне намаляване на заплатите на бизнеса трябва да бъдат дадени със задна дата компенсации за тока през август и септември, настоя той в интервю за Нова телевизия.

Сегашното решение на правителството бизнесът да получи по 110 лв. компенсация за всеки мегаватчас потребена електроенергия е недостатъчно, заяви Димитров. Според синдикалиста трябва да се подготви втора актуализация на бюджета за тази година, в която да се включат компенсации за август и септември и тя да бъде приета бързо от новия парламент.

"Обявената от служебното правителство помощ не е най-добрата мярка, ние продължаваме да искаме няколко други мерки. И настояваме за среща с президента Румен Радев и премиера Стефан Янев в следващите дни, за да обсъдим първо как устойчиво цената на тока да се подтиска и да се включат в подпомагането на бизнеса всички, които са извлекли свръхпечалби, не само държавните фирми", заяви президентът на КНСБ. Димитров посочи като фирми, от които трябва да бъде иззета свръхпечалбата частните тецове и частните вецове, соларни и вятърни централи.

Правителството е трябвало да вземе решение, с което да намали цената на тока за бизнеса за последното тримесечие на тази година, за да не пострадат домакинствата, заяви още Димитров. Цената за бита се определя като се гледа назад цената на свободния пазар и сегашното положение дава ръст от 20-30% за домакинствата от 1 януари, обясни тезата си синдикалистът.

Вторият пакет от мерки пък трябвало да предвижда вдигане на прага на бедност от 369 на 460 лв. още тази година. Така ще се увеличи обхвата на хората, които имат право на социални и енергийни помощи. В противен случай да не стигнем до бунтовете от 2013 г., заплаши Пламен Димитров. През зимата на 2013 г.  първото правителство на Бойко Борисов бе свалено от бунтове заради огромни сметки за ток.

"Ще искаме компенсиране на доходите от тази есен. А догодина трябва да стане минималната заплата 760 лв.", заяви още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: токзаплатиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
25
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Така звучи все едно си плащат тока с последните пари а шефа вади от личните си пари да плати заплатите и седят с жена си и децата и любовниците гладни заради работниците които са алъчни ненаситници, еййййй колкоооо мъкаа има по този свят
60
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв бизнес са като не могаъ да си платят заплатите на работниците ама офшорките ги пълнят с пари? Колко дълг още ще се вземе за да се напълнят нечии джобове? Бизнеса като неуспява да закрива и държавата да изплати помощи на безработните.
59
7
 
3
 
! Отговори
GG преди 2 години
Нали Радефф ще изсипе половин милиард помощи на фирмичките ?!
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето един добър повод за проява на национална солидарност. Да видим кой как ще я прояви. Нали има/ше призиви към хората да са солидарни в тежки времена? Хайде сега, нека богатите да са солидарни с бедните, да споделят от богатството си.
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати фирмите.
56
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що? Когато фирмите купуваха луксозни коли и яжти и ходеха ошпо екскурзии, работниците пак до ду..ха.ха? Сега пак. На кол трябва да бъдат пибити бг работодателите. И синдикатите юП.с хайде трийте коментара
55
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не можете да направите, дори не знаете как се протестира. И оръжие нямате, и акъл също щом сте стигнали до този хал. Не правителството ви е виновно, а самите вие. Факт!
54
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В наща фирма почнаха съкращенията. Условието бе или намаляме заплатите с 30% или съкращаваме хора.
53
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това държавата да плаща тока на фирмите е безумие. С данъците на хората да се подпомагат милионери е нечувано. Държавата трябва да подпомага социалнослабите, бизнеса трябва да се грижи сам за себе си. Утре ако поскъпне работната ръка или технологиите да не би държавата да трябва да плаща и заплати и софтуер на тези фирми? Този не знам какъв синдикалист е, но повече е заприличал на фирмен лобист.
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро турците ще пуснат атомната си централа и ще има да внасяме! Нали това говореха енергийните джеендери- по- добре било да внасяме отколкото нова наша централа!
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Режат"... Аз ликвидирам моята дори и без да съм плащал от скъпия ток. Успех на колегите!
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора ще се самоубиват доведени до безизходица. Той се прави на световен лидер. Бо.к.lyk
49
5
 
3
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Асен Василес през пролетта - "трябва да вдигнем заплатите и пенсиите за да няма вече българи под прага за бедността", експертите през есента (същата година) - " трябва да вдигнем прага на бедността..." Не знам... Така май става като се вземат популистки решения за обективен феномен като икономиката... Въпреки желанието, става ясно, че не можеш да контролираш свободния пазар...
48
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберските калинки лъжат ли лъжат. Целта им е безплатен ток за фирмите им и неплащане на ДДС. Всичко което се опитват през медии да внушат е с цел сплашване на хората. Дават ли си сметка че бръкнат ли в джоба на работещите си служители всеки от тях ще напусне?
47
4
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Нищо ли не ограбват?! Нашият управител по цял ден обикаля със служебната си кола и служебно гориво големите магазини и пазарува!
46
2
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Нищо ли не ограбват? Нашият управител по цял ден обикаля със служебната кола и служебно гориво големите вериги и пазарува!
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички помощи идват от джоба на данъкоплатеца, уважаеми. Нестандартна субсидия към определени енергийни мошеници. Просто цената и печалбата се обира веднъж от вас после с вашите данъци получавате помощи. Е няма пари за образование, но кои иска образовани данъкоплатци?!
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето това сега вече е причина за протест, дори въстание... ...а не като ланшните фейкове !
43
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депутатите и министрите с колко си намалиха заплатите? О забравих, че те си ги увеличиха съвсем наскоро.
42
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
алтернативата е сто хиляди българи на безсрочен протест в бриксел на площада. барабар с колите. демокрация и пълна блокада на развартната еврогейташка столица. и стоене там докато не се отменят всички сделки, всички субсидии за ефрейски корпорации като нестле, всички карбонни налози. демократична окупация. аз бих финансирал ядене, спални чували за 10 човека и бих се присъединил. като нямаме истинска армия да направим таква от просяци. БАСТА. на дизеляците и към свободата. ДО ПОБЕДАТА. ВЪЗРАЖДАНЕ