В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?

КНСБ иска втора актуализация на бюджета за тази година
Обновена: 24 окт 2021 10:12 | 24 окт 2021 07:45, Камелия Цветанова
132
В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?
Снимка: Dnes.bg, архив

Има голяма опасност бизнесът да започне да намалява заплатите на работниците си, за да успее да компенсира огромните си разходи за електроенергия, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

За да се избегне намаляване на заплатите на бизнеса трябва да бъдат дадени със задна дата компенсации за тока през август и септември, настоя той в интервю за Нова телевизия.

Сегашното решение на правителството бизнесът да получи по 110 лв. компенсация за всеки мегаватчас потребена електроенергия е недостатъчно, заяви Димитров. Според синдикалиста трябва да се подготви втора актуализация на бюджета за тази година, в която да се включат компенсации за август и септември и тя да бъде приета бързо от новия парламент.

"Обявената от служебното правителство помощ не е най-добрата мярка, ние продължаваме да искаме няколко други мерки. И настояваме за среща с президента Румен Радев и премиера Стефан Янев в следващите дни, за да обсъдим първо как устойчиво цената на тока да се подтиска и да се включат в подпомагането на бизнеса всички, които са извлекли свръхпечалби, не само държавните фирми", заяви президентът на КНСБ. Димитров посочи като фирми, от които трябва да бъде иззета свръхпечалбата частните тецове и частните вецове, соларни и вятърни централи.

Правителството е трябвало да вземе решение, с което да намали цената на тока за бизнеса за последното тримесечие на тази година, за да не пострадат домакинствата, заяви още Димитров. Цената за бита се определя като се гледа назад цената на свободния пазар и сегашното положение дава ръст от 20-30% за домакинствата от 1 януари, обясни тезата си синдикалистът.

Вторият пакет от мерки пък трябвало да предвижда вдигане на прага на бедност от 369 на 460 лв. още тази година. Така ще се увеличи обхвата на хората, които имат право на социални и енергийни помощи. В противен случай да не стигнем до бунтовете от 2013 г., заплаши Пламен Димитров. През зимата на 2013 г.  първото правителство на Бойко Борисов бе свалено от бунтове заради огромни сметки за ток.

"Ще искаме компенсиране на доходите от тази есен. А догодина трябва да стане минималната заплата 760 лв.", заяви още Димитров.


132
Още по темата: токзаплатиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
11
 
! Отговори
хп преди 2 месеца
Скоро Работниците ще плащат на Работодателите си 50% от заплатата си затова, че са били наети на работа! -))))))
90
8
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 2 месеца
Ами като ви е несправдлив процента, не съ-работвайте бе, защо съ-работвате? Ходете някдъде другаде да съ-работвате, намерети си други колеги работодатели да съработвате с тях на справедлив процент.
89
2
 
12
 
! Отговори
България преди 2 месеца
е дуржава менте, с менте бизнесмени, менте политици, менте храни, менте здравеопазване, менте образование но пълна с евтини "тарикати"
88
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стоката на пазара на труда не може сама да поличава доходи за да живее и да се изхранва, затова се наема от предприемачи и фирми които я вкарват в експлоатация за да реализират бизнес проекти с цел печалба.
87
2
 
12
 
! Отговори
Изненадан преди 2 месеца
А преди това отказаха ли се от скъпите почивки и скъпите си коли а?
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 89 Предприемачите и фирмите не могат сами да си изработят това, с което "плащат и хранят" другите, трябват им съ-изработници. На тези съ-изработници трябва да се плаща справедлив процент от печалбата, иначе те биват демотивирани или направо изгубени. После бизнесът се оплаква от липса на качествени работници и липса на печалба... това е омагьосан кръг.Дайте, за да ви се даде. И без това всички сме временни.
85
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предприемачите и фирмите плащат всичко в държавата, вашите заплати, държавните заплати, пенсиите, помощите, всичко, не плюйте по ръчичката която ви храни, направете си фирма и рискувайте, да видите какво е.
84
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те вместо да режат главите на виновните пак с бедния народ си избиват загубите
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Работодателят е само един обикновен наемател на стока от пазара на труда. Фирмите наемат стока от пазара на труда и въвеждат стоката в експлоатация за реализиране на бизнес проекти с цел реализиране на печалба. Ако печалбата е застрашена, то проекта губи смисъл и тогава фирмата предлага на стоката да намали наема. Въпрос на избор за наемния работник е да се съгласи, или да напусне, живеем в демокрация, всеки е свободен да избира.
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ми било синдикален лидер пу явно е на хранилка. Бизнесът трябва да се научи,че заплата се дължи по трудов договор, за това че работникът е дошъл да работи това, което са се уговорили и заплата се плаща по този договор при всички случаи, независимо дали бизнесът си е направил сметката или не. Като не можеш да плащаш заплата уволняваш ги,не ги държиш като роби. ФРЗ не е буфер за покриване на загубите на некадърни назначени бизнесмени нито за плащане лизинга на джипа на любовницата.
81
12
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 месеца
Ами заминавай да работиш в средна Европа да взимаш средноевропейска заплата. Кой те кара тук да работиш на алчните български бизнесмени за смешна заплата? Никой не те принуждава, махай се, заминавай някъде да ти дават по-високи заплати.
80
1
 
19
 
! Отговори
Смешен бизнес преди 2 месеца
То не стига че и на тея мизерни заплати които са средно ДЕСЕТ пъти по ниски от средно европейските НЯМА кой да им бачка та и още да ги намаляли. Да взема и аз да си компенсирам транспортните разходи които са средно 350 лв до работата и обратно че ми е скъп бензина . Неща-стници робовладелци
79
8
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 2 месеца
Предлагам да сменим президента и правителството и да си турим некои други президент и правителство да спрат инфлацията и да ни дигнат заплатите. Имаме късмет, че скоро има избори, значи след четиринайсти можем спокойно да почнем да си ги зимаме големите заплати. Хайде приятели, хайде споделете тук във форума какво мислите за моето предложение.
78
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 месеца
еУро Перестройката тепърва предстои!
77
7
 
13
 
! Отговори
истина преди 2 месеца
Инфлацията се повишава, заплатите се намаляват. Президент и правителство са некадърници. Всичко може да се поправи на 14.11. 2021г.
76
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 76 "Естествено че ще режат заплати. Вие какво искате - комунизъм ли?" При комунизма заплатите поначало бяха мизерни, там нямаше какво да се реже.
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да ги режат, проСъюза - синдиката стой пред каруцата и ще ги поведе напред в протеста. До сега минаха , таксиметърджиите, енергетиците, металиците, химиците, пътищарите /пътни фирми/, строителите, дяволите с белите престилки. Не са минали от Масовия градски транспорт. администраторите
74
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено че ще режат заплати. Вие какво искате - комунизъм ли?
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До71. Та в света само руска газ ли има. ?????
72
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те пък едни фирми . Нито са със собствен капитал, нито се знае кой е собственик на фирмата, нито се дава гаранция за продукта , нито отговорност поема някой. Едно нищо и половина.