В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?

КНСБ иска втора актуализация на бюджета за тази година
Обновена: 24 окт 2021 10:12 | 24 окт 2021 07:45, Камелия Цветанова
132
В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?
Снимка: Dnes.bg, архив

Има голяма опасност бизнесът да започне да намалява заплатите на работниците си, за да успее да компенсира огромните си разходи за електроенергия, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

За да се избегне намаляване на заплатите на бизнеса трябва да бъдат дадени със задна дата компенсации за тока през август и септември, настоя той в интервю за Нова телевизия.

Сегашното решение на правителството бизнесът да получи по 110 лв. компенсация за всеки мегаватчас потребена електроенергия е недостатъчно, заяви Димитров. Според синдикалиста трябва да се подготви втора актуализация на бюджета за тази година, в която да се включат компенсации за август и септември и тя да бъде приета бързо от новия парламент.

"Обявената от служебното правителство помощ не е най-добрата мярка, ние продължаваме да искаме няколко други мерки. И настояваме за среща с президента Румен Радев и премиера Стефан Янев в следващите дни, за да обсъдим първо как устойчиво цената на тока да се подтиска и да се включат в подпомагането на бизнеса всички, които са извлекли свръхпечалби, не само държавните фирми", заяви президентът на КНСБ. Димитров посочи като фирми, от които трябва да бъде иззета свръхпечалбата частните тецове и частните вецове, соларни и вятърни централи.

Правителството е трябвало да вземе решение, с което да намали цената на тока за бизнеса за последното тримесечие на тази година, за да не пострадат домакинствата, заяви още Димитров. Цената за бита се определя като се гледа назад цената на свободния пазар и сегашното положение дава ръст от 20-30% за домакинствата от 1 януари, обясни тезата си синдикалистът.

Вторият пакет от мерки пък трябвало да предвижда вдигане на прага на бедност от 369 на 460 лв. още тази година. Така ще се увеличи обхвата на хората, които имат право на социални и енергийни помощи. В противен случай да не стигнем до бунтовете от 2013 г., заплаши Пламен Димитров. През зимата на 2013 г.  първото правителство на Бойко Борисов бе свалено от бунтове заради огромни сметки за ток.

"Ще искаме компенсиране на доходите от тази есен. А догодина трябва да стане минималната заплата 760 лв.", заяви още Димитров.


132
Още по темата: токзаплатиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
22
 
! Отговори
Пародия на държава преди 2 месеца
Цяла Европа тока е един и същ с неголеми разлики. Кво да им компенсират. Да са си сключили дългосрочни договори. Или пак хитрата свака******** В Европа дигат заплатите и помощите за населението при нас дават помощи на червените куфарчета.
10
6
 
21
 
! Отговори
Личен опит преди 2 месеца
На приятелката ми , която работи в чуждестранна фирма ще и дадат 10% от брутната годишна заплата като бонус през януари за да посрещнем инфлацията. За сравнение , аз работя у БГ здравеопазването и втори месец подред получавам заплата орязана с 20% и със закъснение. Но нямам как , идват избори и трябва да вървят отчисленията на пашите
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навремето се наричаха комунисти и фалираха държавата, сега се наричат капиталисти и пак фалираха държавата. Значи не общественият строй е виновен. Де иде врана, все орана.
8
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали не искате Бойко заради чекмеджето - ЯЖТЕ СЕГА !
7
0
 
23
 
! Отговори
До 5 преди 2 месеца
Точно казано. За частника печалбата след данък е неприкосновенна собственост, а дълговете се национализират при първа възможност
6
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Затуй сичкото човек мишкува и работи държавно - по министерства, общини, държавни агенции. Вървят осигуровки, стажове, отпуски. Само мрънкат, че са им ниски заплатите, ама не искат в частния сектор. А на държавното най-добре се мързелува и нищоправи. Ходят в работно време да си вършат личната работа, отидеш на гише, гледат те нагло, чакат да стане 17 ч. и да си ходят. ***!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече сме затънали в дългове. За да се актуализира още веднъж бюджета, трябва да се теглят нови кредити. Има ли кой да ги даде и на каква цена? Нали пазарната икономика и капитализма беше лекарството? По-малко държава, държавата да не се меси, частната собственост е свещенна и т.н. Как така ще вземе държавата печалбата на едните и ще я даде на другите? Това не е ли жив комунизъм? Нали се отрекохме от него за да вървим към просперитет в капитализъм?
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудесно аз бачкам за чуждестранна фирма и ни вдигнаха заплатите заради инфлацията.. всичко се вдига, как се очаква, ако не вдигнат заплатите хората да преживяват. Горива, ток, храна, всичко нагоре, заплатите надолу, не става
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Марш в западния концлагер. Там заплатите са по хиляди евраци, нищо не бачкаш, имат по 2 коли и 2 къщи в центъра на Мюнхен. :)
2
6
 
33
 
! Отговори
Тралала преди 2 месеца
Правителството да компенсира заплатите на всички работници заради поскъпването, а не да пълни шкафовете на техните си хора
1
1
 
38
 
! Отговори
тъй де преди 2 месеца
Ааааа, сигурен съм, че родните "бизнесмени" няма да са валат, ще му намерят цаката!