Пак въртим стрелките: Промяната ни струва по 1,5 млрд. лв. годишно

Според специалистите ползите от смяната на времето са малко
30 окт 2021 22:05, Красимир Ангелов
105

Тази нощ ще врътнем стрелките на часовника с един час назад и ще се върнем към зимното часово време. 

През 2019 г. Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. В крайна сметка обаче, заради различните позиции на държавите и заради пандемията от коронавируса, този въпрос остана на заден план. В България все още не е взето решение дали да останем на лятно или на зимно време.

Висшите чиновници в ЕС имаха своите по-належащи тревоги като излизането на Великобритания от Съюза, а после и кризата с коронавируса. А икономическите загуби се сериозни.

Още по темата
"Те са свързани с по-големи медицински разходи, по-голям травматизъм на работното място, разходи в размери на 131 млрд. евро за Европейския съюз", изтъкна председателят на АИКБ Добрин Иванов.

Страната ни не е изключение. "В рамките на България – 1,5 млрд. лв. годишно", посочи той.

Според специалистите ползите от смяната на времето са малко.

Над 70 са страните в света, които сменят стрелките. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. се проведе и анкета – за и против смяната. 84 на сто от българите и същият процент от европейците бяха категорични - против смяната. Тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде обещание, което Европейският парламент одобри, но не мина през Съвета на Евросъюза.

"Европейската комисия ще се погрижи възможно най-бързо да бъде прекратено местенето на стрелките и да остане само лятното часово време", заяви тогава Юнкер.

За момента обаче няма изгледи това да стане.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки сам си преценя :))))
38
17
 
7
 
! Отговори
Радеф минало свършен преди 2 години
Заради разни изостанали комсомолци като Радеф още сменяме времето. И все въртим стрелките назад
37
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука е пълно с болни мозъци. Някои хора успяха да свържеш смяната на часа с ГЕРБ! То да се говореше за чекмеджета, разбирам, но това ми идва в повече.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая смяна ще я уважим и ще сменим часовниците ама на другата че се направим на ударен да закъснея с един час на работа.
35
4
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
И аз искам да върна времето назад!Само като се сетя какви катерици имаше!Ей така да усетиш колко е лъскав и еластичен косъма
34
3
 
3
 
! Отговори
Хашишът е легален преди 2 години
Много ясно, че трябва да въртим часовника. Иначе ще стане твърде скучно.. Ставаш в 6, лягаш в 10... жената иска още от всичко дето има... парите никога не стигат... кое му е интересното.
33
1
 
0
 
! Отговори
Бре преди 2 години
Опитваш се да ми възпроизвеждаш мимиките. Недей, ако обичаш. Мерси
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пак въртим стрелките: Промяната ни струва по 1,5 млрд. лв. годишно"----------Трябва да отбележа, че е странно, че не вадехте калкулатора да пресмятате докато ЕС не повдигна темата. Ако утре ЕС каже, че се отказва от смяната, статиите по темата ще изчезнат яко дим. Като кукли с навиваема пружина сте.
31
8
 
6
 
! Отговори
Продължаваме Промяна преди 2 години
Ще гласувам за Киро, но искам да отбележа нещо МНОГО ВАЖНО - промяната НЕ започва отвън, а отвътре. Променете първо себе си. Променете се към по-добро. Това е много важно. Не за мен. Не мен не ми пука. Важно е за вас!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази простотия се прави заради шепа либерастични лунатици, които ще спасяват Земята, обвити в лъжи и манипулации за да могат да пробутат фалшивата си идея на хората.
29
2
 
4
 
! Отговори
Сеньор Менчо преди 2 години
Когато си проактивен, времето няма никакво влияние върху теб. За големите хора смяната на часовника е интересно и любопитно явление. Като човек, който не става по час и заповед, мога да кажа, че е най-важно да променяме света не на дневна база а на база на идеите си. Което е дългосрочна задача и не зависи от това дали днес ще се събудиш в настроение, дали си изморен, дали си се наспал или дали си много хубав в огледалото.
28
6
 
13
 
! Отговори
Ангелов преди 2 години
Да можеше да върнем времето, когато Бойко беше охрана на Живков. Опропасти живота на много хора и цяла една нация този простоват, но нагъл мутряк.
27
5
 
1
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Да въртят стрелките..и миньети да врътът доде превъртът. Аз ще си легна по-късно неска и ше сттана по-рано наспал се. Летоска може още един час назаде да изплющят. Отъдавна съм казал, че деят и нощта требе да са секо по 24 часа!
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слънцестоенето май е след 3 месеца. Сега е средата между лятно и зимно слънцестоене.
25
2
 
5
 
! Отговори
Да върнем времето преди 2 години
С колко години?
24
1
 
1
 
! Отговори
Неук и Наивен преди 2 години
Днес ли е зимното слънцестоене? Кога сме най-далеч от Слънцето? Моля за сериозни отговори. Благодаря!
23
3
 
10
 
! Отговори
УХА! преди 2 години
Сега 1 месец адаптация към новото време - ше се наспим като бели хора!
22
1
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Да го връщат най-накрая това време назад, че да почна да ходя на време на работа....
21
5
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 2 години
Добър въпрос! Според мен трябва да остане. Напомня ни, че сме хора. Разбирай ... събитието посочва място и време за неща, които са реални и съществуващи, като лятното слънцестоене, сезоните, обиколката на Земята около Слънцето, гравитацията, че дори и историята - има много различни видове календари. Смяната на часовника е важна, защото не сме дорасли достатъчно, за да я премахнем.Със своята невинна проблематика, тази смяна ни напомня, че сме човеци, които грешат и са тук благодарение на прогреса
20
5
 
16
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Сутрин в 6 ставам да пикая, пък сега като стане 5 как да стискам бе? Викам на жената:Дай един памперс да туря, щото утре сутрин ще са напикая в леглото! Тя както са мъчеше да са напъха в пижамата, *** изгледа и вика: Аман от тебе бе, колко пъти съм мислила да та зарежа и си тръгна, ама пък като са сетя кво ше приказват хората за мен и се отказвам...Викам и - Ама не ги слушай бе, я са мащай още утре, пък тя пак: Да бе, ще рекат-тая пък и Тапчо простия я заряза...Е ми, давай памперса и трай тогава!