Драма в Северна Македония: Български гражданин ли е новият кмет на Скопие?

Екип на Bulgaria ON AIR с проверка по случая
93

Местните избори през октомври докараха политическа буря в Северна Македония. Очаква се до дни Зоран Заев да подаде оставка като премиер на страната и лидер на управляващата партия. Трусовете бяха предизвикани от още едно име - Данела Арсовска.

Има ли новият кмет на Скопие българско гражданство?

С почти 60% от гласовете Даниела Арсовска е новият кмет на столицата на Северна Македония. Като независим кандидат, подкрепен от ВМРО - ДПМНЕ, тя печели изборите срещу прекия си конкурент Петре Шилигеров от партията на доскорошния премиер Зоран Заев. По време на кампанията излиза компромпромат - българска лична карта с имената и данните на Арсовска.

"Нищо не може да скрие фактът, че освен, че е консул на Унгария, освен че е поставено лице на Груевски, има българско гражданство и българска лична карта", каза депутатът от СДСМ Славяна Петровска.

"2 дни преди изборите излизат с неща, които аз не мога да докажа", коментира Арсовска.

Адресната регистрация е от Петрич. Екипът на Bulgaria ON AIR отиде до блока, посечен в личната карта, за да провери. На етажа обаче не открива никого.

Живеещите там твърдят, че не познават кмета на Скопие.

Според личните документи, разпространени от социалдемократическия съюз, в този блок, освен Даниела Арсовска, адресна регистрация има и нейният съпруг - Ангел.

Адвокат Иво Стефанов посреща екипа ни в кантората си. Прави проверка в системата на МВР. Документът е валиден.

"Преди общинските администрации не следяха много внимателно дали човекът, който се е регистрирал на конкретния адрес, каква връзка има с него", коментира той.

А МВнР коментира, че се е въздържало от реакция, като целта е да не бъде въвлечено в предизборната полемика в Северна Македония. От ведомството напомнят обаче, че не приемат антибългарското говорене и "омраза на гражданите на Северна Македония, свързани с България и българския народ.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 79Кво браво за Арсовска, та тя е българомразка и крие, че има бг паспорт.
76
2
 
5
 
! Отговори
Simvola преди 2 години
Едно браво на Даниела Арсовска Като независим кандидат, подкрепен от ВМРО - ДПМНЕ, тя печели изборите срещу прекия си конкурент Петре Шилигеров от партията на доскорошния премиер Зоран Заев. ЧУДЯ СЕ НА НАШИЯ ЖУРНАЛИСТ НЕ МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ ЧЕ Е ПОБЕДИЛА КАНДИДАТА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НА Зоран Заев А МИ СИ СЛУЖИ С ДЖЕНАРСКИ ИЗРАЗИ ОТ СОРТА.................. ПАРТИЯТА НА ДОСКОРОШНИЯ ПРЕМИЕР.......
75
5
 
33
 
! Отговори
Кк преди 2 години
Българка е и не само по лична карта,и по кръв.Нито крачка назад.А от 1946 може само тия които скат да се определят както им дойде,макета,марсианци,южни сърби....
74
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До петричДа бе македонци - няма такъв народ. То така после ще се появят и хети, етруски, шумери и картагенци. Но вероятно в Карлуково, Курило и др. подобни може и да "има".
73
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пирин:По лична карта е ДанИела Арсов...а. Мр'сен комунист македонистки!
72
5
 
27
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Сърбите насъскаха Българскит македонци срещу собствените си прадеди- Българи !!!___Кога ще спре тази болшевишка лъжа на коминтерна ?!?!?!?
71
15
 
6
 
! Отговори
Пирин преди 2 години
Альоу , медията. името не можете да й напишете верно - казва се ДанЕла, не ДанИЕла.
70
2
 
11
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ами тогава всеки с БГ паспорт да се впише българин иначе няма да влезе повече у нас и в Европа
69
5
 
1
 
! Отговори
До Чекай Малко преди 2 години
Има , 40% са албанци
68
11
 
18
 
! Отговори
Марко преди 2 години
Извадила си е български паспорт за да може да пътува из Европа
67
7
 
30
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 2 години
Да се присъединят към България и да се свършва тая мъка...
66
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония е само едно малко парче от България и всички македонци са българи.
65
5
 
43
 
! Отговори
Чакай малко преди 2 години
Че то в Северна Македония има ли други освен българи?
64
64
 
11
 
! Отговори
петрич преди 2 години
България да регистрира ОМО Илинден и да признае македонското малцинство.
63
2
 
20
 
! Отговори
До 71 преди 2 години
Докато двете независни партии в СМ се състезават кой е по голям македонист,така ще е,застой!Парата води борбата,за сметка на народа,а това е жалко.Унгарски бизнесмени плащат да се подклажда македонизма и разделението заради икономически интереси чрез Мицко.Заев загуби години и хвърли милиони за лобисти чужденци срещу БГ с надеждата да мине метър.Никой не смее да разрови горещия картоф на спора,да не се срути пирамидата на лъжата и още се надяват чрез натиск и без промяна да стане.Е уви,изключено
62
2
 
19
 
! Отговори
До 71 преди 2 години
Да,имате две големи партии,едната контролира другата да не изпадне от коловоза срещу БГ.Важно е кой контролира отвън двете партии и кой плаща,на кой повече,ако другия залитне.Старата игра на геополитика от титово време.СМ е единствената държава от бивша Югославия която продължава да е употребена от сръските интереси чрез македонизизма от 1945 г.Къде е Словения,Хърватия и как се развиват извън сърбите,много,много добре.И като казваш,че си македонист,обясни по подробно какво означава?
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТе гърците не са антична държава, преселват се от Азия и се заселват се в късното средновековие на Балканите,през 18 век правят първата си държава на Пелопонес,а на север от Пелопонес, населението е било българско, но през Балканските войни, сърби и гърци заграбват териториите с българско население и си ги разделят,започва асимиалция на българското население, българите от Македония от тогава страдат, но най-много страдат от сръбското жестоко отношение от 1903 г. през ВСВ и след това
60
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито на кметицата и на Скопие, да им донесе радост , работа и щастие на хората от Скопие!
59
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата сръбска теза с която са асимилирали българите и са ги превръщали насиствено в "прави сърби" и по-късно в "македонци" е изградена на антибългарска основа, сърбоманите и сърбите още държат този район, въпреки, че вече е отделна от Сърбия държава, но българите трябва да настояват за спазване на човешките права на българите в Македония. Хубавото е, че всички партии в България са на едно мнение за Македония и никой няма да си сложи главата в торбата и да загуби симпатизантите си, с
58
0
 
13
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Вие в Скопие нямате избор,или едните или другите,което е едно и също,всички са двулични.А Заев няма да си ходи,щото няма да му приемат оставката.Но ако новия кмет има пипе,не е тотална марионетка,а работи за интересите на града,ще е добре.Тук не раздават паспорти като бонбони,а е утежнена процедура,има хора които са несправедливо отхвърлени.Сагата около паспортите създаде една госпожа,за която се доказа,че урежда турци без да имат право,а преписките за българите от СМ ги трупа без да предвижва.