КНСБ: Разходите растат, минималната заплата е заплата за бедност!

Сметки на синдиката показват, че тя покрива половината от необходимия доход
221
КНСБ: Разходите растат, минималната заплата е заплата за бедност!
Снимка: БГНЕС

На фона на растящите разходи в момента минималната работна заплата е заплата за бедност, заявяват от КНСБ. Тя покрива едва 50 на сто от необходимия доход за издръжка.

С нетната стойност на сегашната минимална работна заплата работник, който живее сам и получава 650 лв. брутен доход, може да си позволи да задели 142 лв. за битови сметки и да си купи храна за 380 лева. След като бъдат приспаднати тези разходи, в джоба му не остава нищо, показват изчисления на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, публикувани на интернет страницата на синдиката.

Ако бъде одобрено предложението на КНСБ минималната заплата да се повиши до 764 лева от 1 януари 2022 година, то след като работникът плати сметките си и си купи храна, ще му останат 43 лв. за други разходи.

Ако влезе в сила и друго предложение на конфедерацията - за въвеждане на необлагаем минимум, то тогава работникът ще разполага с почти 110 лева повече за посрещане на други свои харчове.

Преди седмица ИССИ представи данни, според които необходимият нетен месечен доход на работещ човек от едночленно семейство е 1103 лева.

Сумата, формирана на базисна потребителска кошница, е необходима за покриване на разходите за издръжка, които включват храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт и съобщения, развлечения и почивка.

Спрямо предходното тримесечие разходите за издръжка нарастват с 34 лв., за да достигнат до 56 лв. от началото на годината, напомнят от КНСБ.

"С други думи - минималната заплата е далеч от стойностите на заплатата за издържка. В същото време на този доход всеки месец разчитат половин милион работещи българи", заявяват от синдиката.

Затова КНСБ настоява за последователно увеличаване със 17,5 на сто на минималната заплата през следващите години. Целта е през 2025 г., при заложения темп на нарастване, да се изравни със заплата за издръжка, а през 2026 година дори да я нахвърли.

Постигането на такава адекватност на МРЗ би спомогнало да се ограничи делът на "нископлатените работници" и на "работещите бедни". В групата на нископлатените работници в момента попадат близо 800 хил. българи.

Ако се реализират предложенията на КНСБ, през 2025 година брутната минимална работна заплата ще е 1239 лева. Тя ще е 50 процента от средната работна заплата, която при запазване на сегашните нива на растеж годишно ще достигне 2462 лева след 4 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: минимална заплатаКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шеф гел не е съгласен за увеличение ,ще обеднеят печелбарите които крадят с милиони държавата
102
2
 
9
 
! Отговори
Мисля си преди 2 години
За първи път в историята си русите живеят по-добре от нас. Средната им месечна плата е със 100 долара повече от нашата, а горивата им са 2-3 пъти по-евтини. Останалите им стоки също са по-евтини. Това е ЕС - 5 века Западът е грабел и убивал света.
101
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова се борите за по-високи заплати. Търсеният труд е добре платен. Моята заплата миналата година се покачи с 950лв., а от 2022 се покачва с още 1100. Просто казвам на работодателя си, че имам по-добра оферта и това е. Толкова много фирми навлязоха на нашия пазар заради ниските разходи за труд, че вече прелива от работа за квалифицирани кадри. Че даже и за неквалифицирани- ей го на склададжия под 2000лв. не пада в София.
100
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога беше последната стачка, организирана от КНСБ??? Че нещо не помня...
99
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама тия проблеми са от години. КНСБ е като статистическа агенция - само съобщава едни цифри и нищо. Реално действащи синдикати в България няма.
98
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Необходимо е да се въведе необлагаем минимум и прогресивно облагане. Всичко останало е шикалкавене.
97
1
 
20
 
! Отговори
кви битови сметки ?? преди 2 години
бееееее ?? нали трябва да имаш жилище първо ? твое или под наем - колко е подръжката или наема .. ако си на улицата няма битови сметки .... обобщено с тия пари си направо умрел ....
96
14
 
11
 
! Отговори
ПАК ГИ ИЗБЕРЕТЕ преди 2 години
МАЛИЙ А КВИ ОБЕЩАНИЯ ДААВАХА НА ЛЕТНИТЕ ПРОТЕСТИ- НАЛИ СТАКМЕНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ДА ВЛЯЗАТ КОСТИНБРОДСКА, ХАДЖИПРАШКУФ И ДА ВЪВЕДАТ МАШИНИТЕ НА МАДУРО И ГЛЕЙ КЪФ ЖИВОТ НАСТАНА ОТ ВЛИКИТЕ ДЕМОКРАТИ- 40% ЦЕНИ НА ХРАНИ И УСЛУГИ НАГОРЕ, 400 % УВЕЛИЧЕНИ ЦЕНИ НА ТОК ЗА ВСИЧКИ ОТ ЯНУАРИ- ДЪ ЖИВЕЙ МАДУРО И МАДУРНИЦИТЕ НА КРЕМЪЛ РАДЕВ И ХУНТАТА МУ.
95
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде първо шефчетата и ЕТ-тата които взимат 4-5 хилки на месец, но плащат данъци на минимална заплата да се преброят. Да не излезе, че статистиката е стъкмистика. щото не върви всяка втора кола да е 15 годишен баварец или мерджан за по 10 бона а толкова народ на минимални.
94
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринАйде бе, изкара тройната коалиция пишман с Доган във властта и Вальо топлото цветя за мирисане.
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДа, после въпросната администрация ще се жалва на КНСБ, че заплатите ниски и няма папу. А въпросната администрация на заплата по-висока от минималната не я виждам, следователно ще има предпоставка за намаляване на мин. заплата при свръх предлагане. *** свободен пазар, кво да правиш. Друго е да си в планова икономика и да фалираш държавата през 15-20години.
92
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно се издържа 600+ хил. администрация + рушветите им. Почнете от там и оставете бизнеса да работи, тогава ще има.
91
7
 
21
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Изкарахме 12 тежки Борисови зими ще изкараме и тази Гербавите некадърници така и не розбраха, че повече няма да управляват. За да сме на това положение има предистория 12 години кражби, разруха, корупция и източване на еврофондове. Построиха няколко спортни зали да замажат очите на хората направиха няколко стотин километра магистрали и пътища НЕКАДЪРНО защото след няколко месеца им се прави ремонт. Но затвориха стотици болници, училища и заводи. А мълчаливото КНСБ се обади най накрая.
90
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е, чекмеджетата да са пълни! Нека Буци да каже, колко (2млн.) гушна 2015 г. от пречиствателната станция в Поморие! И само от там ли? Давай народе, гласувай за ГЕРБ! Нали така "Анонимен" 177, нали си на хранилката му!
89
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 12 години не знаехме дали имаме синдикати, гласчето не им чухме последните месеци станаха много активни и загрижени за хората. Смятайте тапира от Банкя как ги е захранвал да си траят сега свърши лапачките и мърш...ите се раздвижиха.
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 169 Цените на стоките са ни високи, т.е. равни на тези навън. Какво друго да е, като почти всичко е внос при същите цени на производител като тези за Германия, Холандия и т.н.? В същото време съвсем не си прав за цялото. Услуги, наеми и т.н. са ни бая по-евтини. Кафе пил ли си в Кипър за 7-8 евро? Наем 1000 евро за малък апартамент? 20-30 евро вместо 5лв за подстригване? Реално с 2000 евро в Кипър много трудно се живее спрямо тук с 1000-1500лв.
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де. Минималната заплата какво да покрива? Къща в Бояна 1000кв.м., С класа и почивка в Дубай всеки месец? Има ли място по света с минимален доход за страната да не си беден? Даже и да се вдигне петорно МРЗ, получаващите я ще са бедни. Просто повечето парична маса ще предизвика инфлация и парите ще са обезценени толкова пъти, колкото е вдигането. Пазарът може да запази старите цени само при едно условие- предлагането да е в пъти над търсенето, т.е. да има в пъти повече производство.
86
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте пак за Фигурант Радев! Той ша ви упрай!
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака ни Радева зима глад , инфлация и коеид
84
2
 
4
 
! Отговори
Пешо Коментарев преди 2 години
ТъС работа, товариши, камаради, другарки и другари, ладиес енд джентлеменес, дами и господа, е от сега. Преди 30, 25, 20, 15, 10, 5 години ние бяхме с високи доходи, спомняте си. Интелигентни хора сте, признайте, че съм прав. Ей на, ако не беше така, щяха ли синдикати, журналисти и всички загрижени да мълчат? Нее. Също и разтревожените от ниският процент на ваксинирани, щяха да скочат, ако сме били бедни. Че то от бедност може да избягаш, да се разболееш, да живееш недостойно.

Спонсорирани публикации