Участъкът от "Струма", където загинаха 45 души, е без Акт 16

Скоростта там ще бъде ограничена, обяви Виолета Комитова
30 ное 2021 15:00, Нели Христова
210
Участъкът от "Струма", където загинаха 45 души, е без Акт 16
Снимка: БГНЕС

Участъкът, в който стана тежката катастрофа на магистрала "Струма", все още няма Акт 16. Причината е, че не са приключили отчуждителните процедури, заяви на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

По думите й, докладът, който тя възложи да бъде изготвен след катастрофата с македонския автобус, при която загинаха 45 души, е готов. Той е показал, че състоянието на пътя е добро.

Още по темата
"Като грапавост пътната настилка е с много добри показатели. Също така съпротивлението на хлъзгане е много добро, така че като цяло състоянието на пътната настилка е много добро. За маркировката - първо тя се подновява периодично. Към датата на катастрофата обаче има подновена само осева линия и има 6-месечно забавяне на подновяването на маркировката", добави Комитова.

Регионалният министър уточни, че същите две фирми, които са спечелили конкурса за подновяване на маркировката, е трябвало да се погрижат и за сигнализацията в участъка. По думите й, мантинелата е поставена през 2007 г. и е отговаряла на тогавашните норми.

"Очевидно катастрофата не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар. Нямаме обяснение как толкова бързо е изгорял този автобус. Много странно събитие. Като първи мерки, които можем да предприемем - те са няколко", каза още Виолета Комитова.

По думите й, скоростта в отсечката ще бъде ограничена.

"През 2013 г. този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/ч. Не можем да твърдим, че скоростта е причина за трагедията, но според нас пътят не отговаря за тази скорост", подчерта Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Описали пожара очевидци спасили се,но спящи в началото когато е бил задимен салона и други се мъчили попаднали в дима в предната и средна част на салона на движещия се автобус да отварят колко могат прозорци можещи да се отворят,събудилите се от удар,от задната част на салона очевидци видяли задимения салон в предната и средна част в борба с дима за оцеляване на пътниците намиращи се там и миг след това в салона се разразил пожар с пълна сила,а едва те успели да излязат през избито задно стъкло.
121
7
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Петър Младенов не беше ли министър председател президент от БКП. Той умря отдавна, но пише коментари също както и Стефан Стамболов. С такива покойни политици като тях, Бойко Борисов може да се сравнява. Не успя да надмине учителя си от Правец, който управлява партията си повече от 30 г. То не може и вълкът да е сит и агнетата да са цели. Овцете са от партията му Герб !
120
4
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Много са жалки щатните на БСП! Една магистрала се строи, когато се отделят пари за нея! Борисов задели пари за Хемус,но минаха червените скакалци, Кирчо и Кокорчо, и парите изчезнаха! Сега бабата щяла да ни обяснява, па дали е отчуждено, дали имало разрешение...., и така годините отново си вървят! Да му мисли Северна България!
119
1
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
нямам думи - след толкова години след като е направена и няма акт16! същата работа и със купища сгради които седят и чакат да им се извади акт 16!!! що за иди0тщина!!!!
118
6
 
7
 
! Отговори
Николов, Русе преди 2 години
Предателката Комитова на съд или да хваща автобуса за Скопие! Заради тази долна *** северна България остана без магистрала!
117
1
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Жоре мамин - макар да се ползва като синоним, Акт 16 всъщност е само основание за издаването на Разрешение за ползване.
116
4
 
10
 
! Отговори
Петър Младенов преди 2 години
Отново нашите некадърни политици дават храна за скопските лешояди! Гаранция ще ни осъдят отново в Страсбург да плащаме милиони евро обезщетение на година на роднините на 45-те шиптара от извършвания нелегално международен превоз автобус! Умът ми не вдява кой измени напълно фокуса на разследването в тази посока! Това е абсолютно безобразие и предателства към отечеството! Да не би сръбската държава да е водила разследване как е построен каруцарския път от който паднаха и се издавиха децата в Лим?
115
10
 
3
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Ами, така е, просто няма кой да им реже лентичките на магистралите и на детските градини. Важното е, че Хемус беше започната през 1974 г. от приятеля на Бойко Борисов Тодор Живков !
114
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Ами то не може само да се назначават свои хора, а КПД да е под нулата! За Тая строителка има ли някои да се съмняват, че строителството на Хемус ще бъде умножено по три! Дрътите комунисти умеят да ни поставят пред свършен факт!
113
10
 
8
 
! Отговори
байчо преди 2 години
Тази баба е министър от близо година! Защо не е издала акт 16, ако не е могла защо не е ограничила скоростта! Тази некадърница нанесе такива вреди, че години няма да могат да се поправят! Да не вземат сега да я оставят в редовното правителство...
112
3
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Минавам,според слънцето, бившия ни вожд,Радев е виновен,затова.
111
2
 
7
 
! Отговори
Да бе, преди 2 години
...имала "обратен" наклон? Някои пишат ,колкото да не заспят!
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя ако не го каже ще го кажат разследващите.
109
2
 
5
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Няма и как да има акт 16, защото вече отпадна този акт :). Сега се издава удостоверение за въвеждане в експлоатация
108
6
 
6
 
! Отговори
Минавам преди 2 години
по тая магистрала много често. Проблемите са толкова много че незнам от къде да започна... На места настилката е на вълни, в района на Боснек наклоните са много големи, непрекъснато има ремонтни дейности, маркировката на много места е изтрита, лиспват камери за скорост и бугарете карат като безсмъртни, един завой преди Студена е с обратен вираж и те изхвърля към аварийното, има чакъл по платното от самосвалите понеже наблизо има кариера. Магистралата НЕ отговаря на никакви европейски изисквания.
107
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новия булевард във Варна, Васил Левски - също няма Акт 16. Интересно ми е ако аз построя нещо незаконно и няма Акт 16, дали няма ме глобят и да ме накарат да съборя дори. Жалка история, жалко за хората и за тези които ще продължават да си отиват от незаконните ни далавери и сие ... Да живее корупцията, нали се налапаха - майната му на останалото ..
106
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЪЛЧИ МАА, БЕЗРОДНА КОМОНИСТКЛО, ЩЕ НИ ОСЪДЯТ НА МИЛИОНИ! САМО И САМО ДА НАПРАВИМ НА ДРУГАР1ЕТО ББ МРЪСНО..
105
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо няма акт 16, 7 месеца си на власт?
104
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толупа е за раирани дрехи.Тези където са на черни и бели вертикални черти.Носат се в затворени комплекси.
103
3
 
11
 
! Отговори
мдааааа преди 2 години
леко полеко започва да си признава Комитова ,но зора беше предизборно да се спрат отсечките ,дето Борисов ги прави ,а тази на Станишев ,не е интересна,сега да каже защо мантинелите на Владая бяха надценени за 600 000 лв.,а след 3 месеца тя плати 900 000лв.,предлагам да си ги извади от джоба или пък Рашков с имотите за 20 милиона,да бе вярно ,бяха на жена му,нотариус да си в днешно време!!!