Отношенията ни с РСМ - кога се очаква да има напредък?

Спас Ташев: Заев е търговец на дребно, реално не отрича, че има българи
47

Отношенията със Северна Македония ще бъдат тема на Консултативен съвет при президента Румен Радев, който ще бъде свикан през януари.

"Целта му е да може политическият елит да се произнесе по тази тема. Той беше направил преди време среща с ДАНС и им постави проблема с потъпканите права на българите в РСМ. Тогава в Скопие приеха инициативата като намеса във вътрешните им дела. А проблемът се поставя от самите граждани, които са с българско самосъзнание", подчерта доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че 7 организации в РСМ се обединиха с апел до българския президент.

"Основната идея е българите от Северна Македония да бъдат признати за народ, защото там няма малцинства. Македонците са признали албанците, сърбите, турците, ромите, румънците. А българите ги няма. Няма логика. Заев реално не отрича, че съществуват българи. Но ще ги признаят, когато РСМ стане член на ЕС. Заев е търговец, но търговец на дребно", заяви доц. Ташев.

След днешната среща на министър-председателя Кирил Петков с гръцкия премиер той видя напредък в позицията на южната ни съседка по темата с присъединяването на РСМ към ЕС.

"Само преди 2 месеца на срещата в Словения Мицотакис отправи директни критики, че позицията на България не е правилна и РСМ трябва да започне преговори. След днешната среща той подчерта, че това трябва да стане при спазване на договорите за приятелство, които са подписани", подчерта доц. Спас Ташев пред Bulgaria ON AIR.

И определи промяната в позицията като "голям скок". Експертът заяви, че има информация за дадени над 30 млн. евро през последните 2 месеца от страна на РСМ за антибългарска кампания в Европа. Той е убеден, че ще има натиск върху региона, но върху Скопие, за да се реформира.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
4
 
! Отговори
¶¶¶ преди 2 години
Затваряне на Българското консулство в Мънкидония и премахване на тяхнототук. Никакви визи и така нататък. Никакво преминаване на границата с Мънкидония. Тоталено Игнориране. TOTAL IGNORE
39
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Никога нищо у нас няма да има истински напредък с такива "политици" като БСП и СИЕ! Това е все едно да искаш монтьор да ти приготви френски гозби - ще ги приготви натананци...
38
3
 
11
 
! Отговори
нн преди 2 години
След 1945 год. сърбите са разказали играта на българите в Македония, успели са почти да ги ликвидират и са промили мозъците на македонците. Колко българи са останали в Македония? България е спала и мълчала. Сега се чудим какво стана, защо в Македония не искат и да чуят за нас. Сега е момента България да удари по масата и докато македонците не се вразумеят и признаят историческата истина за българите, никакъв ЕС.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да България има добър БВП.Това какво говори?При наличие на толкова бедни хора,без отопление ,без храна и с течащ покрив,това говори че се краде адски много.А темата Македония е добре дошла за да се измести фокуса.Това го направиха ГЕРБ и ВМРО за да спечелят избори,но другите не се вързаха.Сега се чудят как да се измъкнат от ситуацията.Само,че не осъзнават как запалват оганя на балканите.Омразата достига нива,които са много по-високи отндоата години назад.Но БСП е добър ,това е много важно.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците не се страхувате от Албанците,не се страхувате от никой.Страхуват се само от себе си.Понеже никой друг освен тяхните политици и сега и нашите не им вреди повече.Тяхните защото не се справиха с корупцията,а нашите защото им съсипват живота като дават възможност на националистите там да получават получават повече сила.Анрук може да каните който и да е ,но вредата която вършите за целия Балкански полуостров е огромна.Вече се започна в Албания.Скоро и в другите държави.
35
1
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Анонимен 37: Типична антибългарска пропаганда при това много плоска и фалшива. Това може да се каже за всяка една страна в ЕС. Или ти си мислиш, че всяка друга държава извън БГ е мед и масло и няма бедни и мизерни ли. Навсякъде по света хора които не се образоват и работят ниско квалифициран труд живеят зле, не само в БГ. Общо взето коментара ти е бла-бла БГ е пропаднала държава. Обаче БГ е утроила БВП за 10 г. и упорито се движи нагоре към средно европейска държава. А, ти си плямпай ...
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. Ташев каква заплата взимаш? Този Зайко е много голям търговец за теб,но ще го разбереш след много години.Ти изпълняваш нечии поръчки,които са срещу народа в Македония(срещу Българите в Македония).Като спираш Македония за ЕС ,спираш и Българите.Даваш възможност и засилваш националистите в Македония и Албания.Унищожаваш и целите Балкани,включително и България.Балканите влизат в графа ,несигурно място за инвестиции.И тези 28,5% без отопление ще станат 35% и повече.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние кога ще въведем Македонците в конституцията?
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28,5% от Българите не могат да си позволят отопление,а 11% покрива им рече и ние искаме в Македония да въведат Българите в конституцията.Много е по-важно това от хората които освен че не могат да се отопляват,нямат и пари за храна и лекарства.Що за народ е това.А Македония си измиват всички грехове.Искаме Македония да си оправи инфраструктурата,а ние имаме най-лошите пътища в Европа,в пъти по-лоши от Македонските.Спрете с лъжите,не само Македонците не искат да са Българи.
31
2
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен И това е простотия до шия. Сърбите казват ако не знаеш какво да правиш в даден момент или нямаш работа в момента, удряй българите. Тая пропаганда дето тече и настройва гражданите срещу собствената им страна трябва да се криминализита. И който иска да види истината може да сравни БГ по БВП на глава от населението и по покупателна способност. Тогава ще види, че БГ е втора на балканите след Словения. Много над Турция и малко над Гърция и Румъния, другите не се класират.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фиромяните имат един ужасяващ страх, за който никога не говорят публично - да не би след 2-3 години, Албания да 'излезе' от пакета кандидастващи държави и да получи зелена светлина за ЕС. това означава цяло албанско говорящо западно вардарско също да поиска отделяне от измислената юго-територия. това съвсем ще свие комунистическия резерват там до една мижава зона на марсианци, мънкедоноиди, титовисти. сърбите, които управляват бюрм, също ги тресе този страх, там е геополитическа игра.
29
1
 
3
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Анонимен ***, "схемата с паспортите" е елемент от македонистката-титовиска пропаганда срещу БГ и конкретно срещу неудобни за тях БГ политици. Лошото е, че в БГ има неграмотници които повтарят това като папагали. Вижте кой дава БГ гражданство и паспорти по конституция и после плямпайте простотии. Ако го направите ще видите, че това е работа на президентството ...
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България само с Македония може да изкара някакъв вид или форма с която да изрази комплексираната нужда от някаква стойност.Иначе ние сме на първо място по обща смъртност в света,най-бързо намаляващата държава по брой население,най-ниски пенсии,най-висока престъпност в Европа,най-много жертви по пътищата,най-лоши пътища в Европа,най-много дискриминация и домашно насилие Това е само част от причините за това в Македония да не искат да са Българи.Ако сме като Германия,всички ще искат да са Българи.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз пък доста често виждам канени по нашите медии хора от република северна македония. и всичките казаха едно и също - позицията на България е правилна, даже е твърде мека.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато българският език стане ЕДИН от трите ОФИЦИАЛНИ езика в република северна македония, наред с албанския и новосъздадения македонски език, а българите, родени във вардарско са вписани в конституцията им като държавотворчески народ, вече може да се върнем към някакви договори за добросъседство. сега по-ясно ли е?
25
1
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
какво е 'македония'? за 3 годишната държава република северна македония ли говориш? ако е за тях, е много по-лошо от омраза. тази нова държава е най-големият враг на България; ние имаме говоро с една вече несъществуваща друга държава - бившата югославска
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама и ние ли гоним некакъв срок? Пък тия 7 организации плюс още 107 организации от РСМ, като почне да спазват Договора м/у България и РСМ - може би апела им ще се разгледа
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо лъжете хората,че в Македония не е признат Българския народ.Ако не е признат народа ни,те официално не може да ни наричат Българи.
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не поканите хора от Македония да Ви гостуват Не съм виждал по медиите изказване на хора от Македония.Питали ли сте ги ,как са възприемали България преди ветото и сега.В Македония няма омраза,а разочарование заради подходите от нас.Първо им казваме едно,след това друго и трето и четвърто и...Като каните подобно хора само помагате да се подсилва омразата.Нашите имат вина за създаването на омраза
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смешни подходи и лъжи В Македония няма дискриминация на етническа и религиозна основа.Тя е в пъти по-малка в сравнение с дискриминацията тук.Тук не само етническа и религиозна дискриминация има и расова и полова.Не може ние да даваме акъл.В нашата конституция има ли изброени малцинства.Това нищо не променя.В Македония Българите са по 1000.Останалите 119 хиляди са или в Германия или друга европейска държава.В МК има финансова и политическа дискриминация.