Радев и Мицотакис обсъдиха евроинтеграцията на РСМ

Приоритет за България и за Гърция е ускоряването на газовата връзка
33
Радев и Мицотакис обсъдиха евроинтеграцията на РСМ
Снимка: Президентство

Насърчаването на двустранната енергийна, транспортна и икономическа свързаност между България и Гърция бе във фокуса на разговора между президентът Румен Радев и министър-председателя на Република Гърция Кириакос Мицотакис, които проведоха среща на „Дондуков“ 2 в рамките на посещението на гръцкия премиер у нас.

Двамата приветстваха възстановяването и по-нататъшното развитие на стратегическото партньорство между България и Гърция, което определиха като ключово не само за двустранните отношения, но и за стабилността в региона на Югоизточна Европа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ускоряването на процеса по изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция е приоритет и за двете страни, бе подчертано на срещата. Допълнителен позитивен ефект за енергийната диверсификация ще има и стартирането на терминала за втечнен газ край Александруполис, което се очаква да стане през 2023 г. и в който България притежава 20% от акционерния капитал на дружеството, което ще го построи и управлява.

Подобряването на транспортната свързаност, включително и чрез откриването на нови ГКПП, ще допринесе за последващо увеличаване на двустранния икономически обмен и на туризма, беше посочено по време на разговора. И България, и Гърция имат висок потенциал и успешно развиват сектора на информационните технологии в своите икономики, което създава благоприятни предпоставки за задълбочаване на двустранното партньорство, включително и на регионално ниво. Румен Радев открои и успеха на южната ни съседка да привлече крупна инвестиция от един от глобалните технологични гиганти в страната.

Държавният глава призова по време на срещата Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония и Преспанското споразумение между Гърция и югозападната ни съседка да бъдат включени в преговорната рамка за членство на РСМ в Европейския съюз.

Обща бе позицията, че европейската интеграция на Република Северна Македония е в интерес на целия регион, но процесът следва да бъде обвързан със спазване на европейските ценности и поетите в двустранните споразумения ангажименти.

Румен Радев изрази увереност, че проведените по-рано разговори на правителствено ниво ще дадат силен импулс за реализацията на важните двустранни проекти, които са от значение за целия регион. По думите му България и Гърция споделят важна отговорност за сигурността и стабилността в региона, както и за европейската перспектива на нашите съседи.

Мицотакис изрази удовлетворението си, че е първият европейски държавен или правителствен ръководител, който посещава България след проведените през месец ноември избори у нас. "За нас политическата стабилност в приятелската и съседна страна има много голямо значение", посочи Мицотакис и предаде на българския държавен глава поздрави от неговата гръцка колега Екатерини Сакеларопулу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: ГърцияМицотакисРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Динев преди 2 години
Е поне Кирчо постигна големи успехи веке няма да викаме република северна Македония ,Сигорно станоха Кралевина или емирство,и без това имат принц в далечните Хималаи при племето хунза,до ООН стигна работата сега ако ни нападнат Пиринот,с техните два самолета СУ 25 и пет танка сините каски ще дойдат
25
0
 
4
 
! Отговори
Нина преди 2 години
Македонците му казаха на наперени селянин от Славяново, че е про....Ст като буквар. Фигурант как си бе ? Представяш ли си колко зле изглеждаш пред макетата , да не говорим за голяма част от българите и Европа.
24
1
 
3
 
! Отговори
Динев преди 2 години
За балканска страна като нашата ни трябва пример като Борисов,нахакан мечкадарин,голяма работа чикмежета,като че ли в къщи неможе да слагаш каквото с и искаш,Ами всичко беше нагласено,да докарат Харвардчето и затова то каза за 6 месеца тъкмо ще мине френското председателство и тогава ще клякане,за мошениците северните кумани вардаряни,и Радев е в играта но се прави на патриот сега
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КОНСТАНТИН,Час по-скоро докато не ни е закопал така ,че и децата ни да страдат
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи сме президентска република или диктатура вече не знам,но което въждам е че Фуражкаджията гази сериозно конституцията,ходи в Бр'ксел вместо ръководителя на правителството,сега обсъжда с гръцкия министър-председател хъба....ами наш Киро за лукова глава и е сложен начело на правителсвото,май скоро ще излизаме по улиците да го сваляме този зеления докато ч. е време
21
4
 
5
 
! Отговори
АсфалтПаша преди 2 години
А няма ли да се срещне и с господин Чекмеджан в резиденцията му в Банкя,за да му види цъфналата магнолия?
20
3
 
8
 
! Отговори
КОНСТАНТИН преди 2 години
ЕВАЛА БОК.ЛУЦИ.ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ПОДМЯНАТА АААААА? КОГА ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ??ААААААААА?
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ковидясалите заразни войници
18
2
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
Комунистите измислих Маймунодония и сега ще ви я пюяснат на челото и ще ви променят историята както го правих през ссср. Слушайте кючек и се надявай те господ да ви оправя нещата. П. Р. О. С. Т. НАРОД=СЛАБА ДЪРЖАВА
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започват ли да текат неустойките заради забавянето на газавата връзка. По договор трябва да е готова до 31 Декември 2021. Византиеца е дошел на крака да ни моли да не ги начисляваме. Киро внимавай да не продадеш българските интереси. Маляките да си плащат като не могат да спаьват срокове.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз е само за пазач на някои паркинг да дига бариератс
15
5
 
2
 
! Отговори
кон с танин преди 2 години
Търпяхме ви повче от дсетилетие.След 10 г може да протестирате.Трябва да има редуване в нещата,а не едни и същи да си развяват байряка-пардон,гащите...
14
2
 
10
 
! Отговори
КОНСТАНТИН преди 2 години
ЕВАЛА БОК.ЛУЦИ.ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ПОДМЯНАТА АААААА? КОГА ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ??ААААААААА?
13
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Красив,строен и умен,а не шишкав,фрост и нахален.
12
3
 
8
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Искам само да напомня, че ЦРУ имат разсекретени документи, в които се казва че новата тогава македонска държава тогава е измислена и че след като променят езика им, гражданите и не са го разбирали. Това да им го напомним на американците, които те са го казали, ако сега кажат нещо друго.. ./// https://cia.gov/readingroom/search/site/Macedonian%20question
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Мун чо много активизиран. Все ходи, обикаля, вре се, дава акъли/ Кога станахме президентска република?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Nie pravitelstvo nemame li ta toe se sresta s grackiot minestar predsedatel?
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайл Мицотакис!
8
0
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Добре ли сте?
7
3
 
3
 
! Отговори
Milka преди 2 години
До до 6Много ниско ниво е да си мерим минималните заплати. Явно не ти е вървяло в училище и те интересува само минималната заплата. Освен доходите, не е лошо да погледнем и разходите и така наречената покупателна способност. Ето тук https://numbeo/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Bulgaria&country2=Greece&city1=Sofia&city2=Thessalonikiможеш дза видиш сравнение от което става ясно, че покупателната способност на средния гражданин в Солун е 33% по-ниска от този в София.

Спонсорирани публикации