Британско проучване заклейми любимата мусака като враг номер 1 на природата

ВМРО: Ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на либералните чиновници
Обновена: 29 дек 2021 21:14 | 29 дек 2021 18:41, Анисия Иванова
485

Британска медия определи българската мусака като ястието, което е най-вредно за климата, защото оставя най- голям въглероден отпечатък.

17 декември. Дата, на която българската мусака беше обвинена за замърсител номер 1 сред всички европейски ястия. Според сайта Юсуич за готвенето на порция от любимата манджа в атмосферата се отделят повече от 11 грама въглерод.

Въглеродният отпечатък са парникови газове, които се отделят от производството на един продукт. Гръцката мусака е едва на 7 място. За порция от нея в атмосферата отлитат малко над 2 грама въглерод.

"Тези изследователи са се объркали много сериозно и аз мога да им го покажа. Първо, гръцката мусака се готви също с картофи, не само с патладжани, а на много места я правят с тиквичка, картоф и патладжан. Всичко това се пържи поотделно. Което е много ток, много нафта, дизел, дърва", каза топготвачът Иван Звездев пред Bulgaria ON AIR.

А българската мусака е доста по-екологична, смята той.

"Когато мусака се е правила в България, изобщо не е била мръсна природата. Става мръсна от съвсем други събития. Има много грешки в тази новина и показва колко много безделници има на земята. Тази новина е като цяло грешна, защото казват тежко местно говеждо ястие. А нашата мусакичка доста изтъня през последните години и повече наблягаме на картофа", добави Звездев.

В защита на българската мусака се обявиха и от ВМРО.

"Британците направиха едно мъдро нещо и то е да излязат от този безумен Европейски съюз. Защото всъщност това е проблемът. По нашите земи се яде мусака от стотици години, даже от хилядолетия. Ние ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на някои либерални чиновници и на нашия зелен министър", каза Александър Сиди от ВМРО.

Несъгласен с изследването е и министърът на околната среда и водите.

"Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се консумират и с хляб", посочи той.

Никой обаче не знае какъв ще бъде въглеродният отпечатък, ако мусаката се гарнира с чаша домашна ракия.

Вижте повече в репортажа на  Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия да спрат да се занимават с нас и въобще с Балканите! Да ни кажат нещо, по което са компетентни (ако могат!) - да кажат какво ядат британските гейове, да го избягваме, да не сбъркаме! И това е!
26
0
 
12
 
! Отговори
Сака Му преди 2 години
Е от кога месото в мусаката е говеждо ? Та каймата е или свинско и телешко или само свинска. Ние в България не ядем стари животни защото не е екологично.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, нека се набодат с 4-5 бустара и на природата ще олекне от тях, а и на нас също.
24
0
 
14
 
! Отговори
Шапки долу преди 2 години
Пред Димитър Списаревски които излита от летище Божурище и се забива в пускащото бомби саломолетче на афро-британче -американпе.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мусака е ястие на цял регион. От арабския полуостров, Анатолия до Балканите. На изток го правят с телешко на запад със свинско но във всеки случай си е сладка гозба. Много по здравословна от макдоналдс. Става и за храна, става и за мезе.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до партайгеносето Така ли, ама британските *** ги търпиш, ако ти кажат да минеш само на соя и буболечки нали?
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Охохо, тия рижавите все още ни мразят като Чърчол.
20
0
 
11
 
! Отговори
до партайгеносето преди 2 години
До Анонимен 16 Не ми казвай какво да купувам и карам!Още повече и да ям!Става ли!?
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мусаката е арабско ястие. Затова ВМРО много го обичат. Те обичат освен арабите и турците. Не могат да дишат без тях.
18
0
 
14
 
! Отговори
Да гоева преди 2 години
Днес изпърдях поне 50 грама въглероден отпечатък в атмосферата.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от простотии
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За следващата седмица менюто ще ми е мусака, пържоли, кебапчета, кюфтета. Като хапна кебапче ще преглъщам спържола, сандич с две и между тяхи кюфтета и кебапчета .
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Любимото ми ястие е паниран кашкавал. Но няма да откажа и една вкусна мусака.
14
6
 
29
 
! Отговори
Чърчил преди 2 години
Ха ! Британците лепват клеймо на всичко от което нямат изгода. Първо бяха арабите, после руснаците и сега ние. Тия се заяждат за всичко... и ние ще започнем като тях. Да ви потъне островчето ДАНО ! Жалко за обикновените англичани. Complete pricks !!!
13
3
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Западен *** не само Ерводженда. Трябва да си по западните стандарти или както те обичат да копират древните гърци които са обичали малките деца.
12
5
 
15
 
! Отговори
Великата БГ кухня преди 2 години
Е тя мусаката е гръцка, не е българска.
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте яко червено месо, купете си 20 годишен дизел и го карайте 30 години.
10
2
 
27
 
! Отговори
Жбббнббб преди 2 години
Ако ни посегнат на мусаката, кръв ще се лее! Пинеже индийските буламачи, с които се тъпчат, са по еко/ био. Ей, луд двят, ей шашави ***!
9
0
 
32
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Да прав си. Това е гръцко-римско ястие. Огретен е Германско но е копие на друго ястие от Италия. Само че мусака та може да се сготви и в GoSun печка която е само соларна. Има и друга Американска. Тук в Англия даже и рекламата не им пускат на пречките който работят на острова когато не е зима. Много ги боли че пиян, залян руснак в дивата степ на Сибир има по богата кухня от средният Англичанин който се тъпче с полуфабрикати. Гледат ме като изтървани като ям сготвена храна. "Ти готвач ли си?" Мда
8
1
 
25
 
! Отговори
ндаа преди 2 години
Най-полезно е да си евроджендър!Така излиза!

Спонсорирани публикации