Нинова: КЗП издаде заповедите към мобилните оператори - без ръст на цените

Потребителите са подложени на ценови натиск за всичко, заяви тя
Обновена: 29 дек 2021 16:09 | 29 дек 2021 15:49, Веселина Йорданова
188
Нинова: КЗП издаде заповедите към мобилните оператори - без ръст на цените
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Корнелия Нинова заяви, че са издадени заповедите, с които се забранява увеличението на цените от мобилните оператори.
 
"Потребителите са подложени на безпрецедентен натиск от увеличаващите се цени на всички стоки и услуги. Няма да позволим прилагането на нелоялни търговски практики, които допълнително товарят семействата с непосилни разходи в тази криза. С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им. Сега държавата трябва да се погрижи за хората", каза тя.

Нинова съобщи, че Комисията за защита на потребителите е издала заповеди №685/23.12.21г. и №684/23.12.21г., с които на основание чл. 68л, чл. 68в и чл. 68г от Закона за защита на потребителите забранява на "Теленор България" ЕАД и "А1 България" ЕАД да индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между него и потребителите договори.

В мотивите си Комисията подчертава: "При извършен преглед на предлаганите от дружеството типови договори и общи условия се установява наличието на клауза, регламентираща индексирането на цените на месечните абонаментни такси, а именно: „Операторът има право да индексира месечния абонамент веднъж годишно с размер на обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за предходната година, като информира Потребителя в първата месечна фактура след индексирането. Индексираният месечен абонамент е основа за извършване на индексация през следващата година".

Видно от цитирания текст не е регламентирано, че операторът има право да индексира месечните абонаментни такси по договорите за ползване на електронни съобщителни услуги с обявения от НСИ средногодишен индекс на потребителските цени за две години наведнъж, а напротив - в текста е ясно разписано, че операторът има единствено възможност да увеличи МАТ с индекса за една предходна година. Заповедите са качени на страницата на КЗП, както и на страницата на Министерството на икономиката. Заповедите могат да бъдат обжалвани по съдебен ред.

Още повече, потребители, които са подписали договори в средата и след средата на 2021 г. не би следвало да очакват и съответно да бъдат задължавани да заплащат увеличение на МАТ на база предходна година преди взетото от тях търговско решение за подписването на договори, посочват от министерството.

Както се установява от събраните доказателство по преписката, в конкретния случай операторът индексира цената на месечната такса в нарушение на клаузите на договора, без да предоставя право на потребителя да прекрати срочния договор без неустойки в случай, че потребителят не е съгласен с новия размер на месечната такса.

Чрез тези недобросъвестни действия операторът би могъл да повлияе върху търговското решение на потребителя, тъй като последният ще трябва да избира дали да продължи да изпълнява договора, да заплаща по-висока месечна такса или да прекрати срочния договор и да заплати неустойка. В крайна сметка, която и от двете възможности да избере потребителят, неговите икономически интереси в случая ще бъдат съществено увредени, а операторът ще се облагодетелства от собственото си неправомерно поведение.

Комисията допуска предварително изпълнение на заповедта по ред на чл. 60 ал. 1 от АПК с цел да се защитят важни държавни и обществени интереси и да не се допусне накърняване на икономическите интереси на потребителите в ситуация на пандемия и настъпваща икономическа криза с оглед повишаването на цените във всички сектори, касаещи битовите потребители, посочи Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте санкции от САЩ, бъркането в еврейски 3'aд:ници носи последствия!
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по големи хиени от мобилните оператори, те са с рекорни печалби и то на гърба на хората. Сега да ги подхванат за промоцианалните им цени заради които ако се откажеш преди да ти е изтекъл договора искат да ги позлатиш. Трябва да ги глобяват проценти от печалбата та да усетят нещо.
32
6
 
2
 
! Отговори
Капитализъмът си преди 2 години
Отива - Спете Спокойно Деца! Скоро всичко ще е Срещу Ваксинация, а не срещу Пари!!
31
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Читател вчера получих подобен "смс" и от "Теленор"..
30
7
 
9
 
! Отговори
ОРфи преди 2 години
Една буца сирене се продава с +5 лв. от лятото насам, а се нахвърлиха на мобилните момчета за едно левче, не че се натискам да плащам, но е логично да има поскъпване.
29
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Хорошо!...Демек, "Гуд"!..Но:-Що стая с цените на газа и електриката?
28
4
 
3
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Виваком днес обяви със съобщение на екрана на телевизора, че вдига цената на всички услуги с 1лв от февуари 2022г.
27
3
 
6
 
! Отговори
Мизия; преди 2 години
Браво, селската.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заповед за намаляване на заплатите на народните такива кога ще бъде издадена
25
2
 
15
 
! Отговори
абе преди 2 години
импексова , кажи за тока , парното , водата , хляба ,,,,,,, за девалвацията , или някак не е удобно .
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Виваком ми прати съобщение, че ще ми увеличат таксата за интернет и с телевизия с 1 лв. Да видим какво ще стане. Картел има, как и 3 оператора вдигат цените?
23
7
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Всичко което излиза от устата на тази акционерка и манипулаторка е див популизъм и е за политическа употреба, така че дори и в добрите каузи които по силата на обстоятелствата се опитва да защитава пак ще има привнесен от нея катран, който би отровил медът вътре ... !!!
22
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
От утре заповед бензина по 20ст.. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
21
8
 
2
 
! Отговори
Св.опашка преди 2 години
До ЗозоНе,не е шега,чисто и просто за разлика от Вожда ви отказа да дели печалбата с тях. То и преди можеше ама чекмеджета.. ...
20
3
 
13
 
! Отговори
Дуплика към Прок. преди 2 години
Онзи ден Мустафа Карадаьй използва езика на омразата с неприемлив тон.Той наруша нормалността в държавата със своите изказвания
19
5
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Анонимен Честита ви промяна. Ся след нова година като вдигнат и газта, тока и всичко и ще се промените хубаво всички комунисти. Ще си спомните Рундю и Деса как играха хоро в изборната нощ.. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
18
8
 
10
 
! Отговори
Къньо Далаверата преди 2 години
Е те това е перфектната схема да точиш държавата. Министър ще издаде мало умна заповед, противоречаща на всички закони. После аз ще осъдя държавата за обезщетение. Па ше дам процент на министъра и всичко е супер.
17
4
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хаххааааааа, ами то със съветници Р.Гечев и Р.Овч. какво друго да се очаква? То със заповеди ако се регулираха цените..... Пак ще има пълно насиране :)))))))))))))))))))))
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОТ ГЛАД И СТУД ЛИЕеей, не бързай ве батка. Шенген 12 годин го чекаме и Вожда всека година ни казваше догодина,ти са искаш за 20 дни всичко на куп. Имай малко търпение. Вожда никой не смееше да гъкне ти са па недоволен.
15
3
 
11
 
! Отговори
Помни се преди 2 години
Нинова Техноимпекса .Нинова социалната без една тухлички.