Нужен е внос на квалифицирана работна ръка

Много хора от IT сектора се върнаха, но в по-големите градове
18 яну 2022 15:00, Анисия Иванова
145
Нужен е внос на квалифицирана работна ръка
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много хора от IT сектора се върнаха в България, но в по-големите градове. В малките градове не се връщат. Затова държавата трябва да се концентрира в секторите образование и здравеопазване в по-малките населени места и хората ще се върнат. Това каза Андрей Бъчваров, основател и управляващ партньор в Bica services и Anthill в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Държавата не трябва да пречи, а да осигури прозрачност, което е свързано с липса на корупция и добра среда за децата – здравеопазване и образование", посочи гостът.

За връщането на хора в България помагат инициативи като „Тук-там”, компании като Телерик, които имат академия за обучаване на деца в над 50 български градове.

Нашата компания се състои от хора, които са завършили наскоро или са с две-три години опит, но са със самочувствието да създават продукти. Джуниър кадрите са най-лоялните служители, посочи Бъчваров. По думите му са отминали времената, когато главно се извършваше аутсорсинг. Много хора се върнаха в България и донесоха със себе си усещане за промяна и имат не само капацитета, но и амбицията сами да създават неща, добави той.

„Ако преди сме се възприемали като просто изпълнители, сега имаме нужните капацитети и амбиции да създаваме нови неща”, подчерта Бъчваров.

Относно законодателството за привличане на наши сънародници при доказване на произход като бесарабските българи Бъчваров посочи, че имаме приет закон, но няма приет правилник за прилагане на закона. "Имаме закон, който не е функционален", допълни той.

Ние имаме някаква законова рамка, но липсва диалог между институциите въпреки декларираното намерение.

Поляците внесоха над два милиона украинци. Те отвориха пазара си и към Беларус и създадоха лесен инструмент, с който човек може да докаже, че е ценен кадър в IT сферата, което на практика им осигурява по-бърз достъп до паспорти, даде за пример Бъчваров. В момента Украйна също разглежда въвеждането на такъв механизъм.

Държавата вече започна да разглежда нещата като процес, тоест като тръгнеш от стъпка едно да имаш пълна визия какво следва. Започна и да привлича външни експерти, посочи Бъчваров.

Още за проблемите, свързани с демографията, пазара на труда и недостига на трудови мигранти - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
Ще ВНАСЯТ!-Абе бежанците бегат от тук бе.
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладен *** директор, Молдов-ски ИТ-та сънува, та да закърпи още някоя друга година.
112
1
 
14
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Те 32 години се опитват да ни изгонят, а ти ще се бориш да се връщат. Няма как да стане, на управляващите грам не им дреме за българите и България.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се чуя с Бил Гейтс. Само него познавам. Ще го питам как стои въпросът с работната му ръка и с неработната му ръка. Видях го на награждаването за "Олигарх на годината в САЩ". Връчиха му медал за "Заслуги за ваксиниране на света". Другите не съм ги чувал. не са известни като него. Дребни риби и акционерчета от народа са. ***.
110
1
 
1
 
! Отговори
до 126 преди 2 години
А, ко каза, ко?
109
5
 
6
 
! Отговори
до 128 преди 2 години
*** във всевъзможни ко-уъркинги у нас и ще се изненадаш колко чужденци работят тук. Под секрет да ти кажа- в нашата компания има един немец и един французин. Дооста по-добър покупателен индекс имат у нас с една нормална за сектора заплата. Да не говорим за фрийлансърите. А, *** и в Банско да видиш кой е изкупил имотите. Пак казваме ключовата думичка- квалифицирани кадри. Не си от тях, не се изказвай.
108
3
 
11
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
От къде ше внесеш "работна ръка " бе....ОТ СИРИЯ , МОЗАМБИК ИЛИ ОТ АФГАНИСТАН...ХА,ХА,ХАААА..?Там са големи специалисти , по АК-47....И ИМАТ СТРАШНИ ПРОГРАМИ!..Пробвай ,бе...може и да забогатееш , АКО ОСТЕНЕШ ЖИВ....ха,ха,хааааааа...
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още в първата фирма която сте дали се вижда меринджейка с испанска филология
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 121да напиши името на фирмата хора са работили там и ще кажат как стоят нещата дай името
105
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист от позицията на всички ти си комплексиран самохвалко който виси трук и дразни другите напиши си само името на фирмата и ще ти кажем
104
1
 
5
 
! Отговори
до 121 преди 2 години
Аз съм програмист, ще ти кажа името на моята да ми кажеш нещо за нея, става ли? Например, сигурен съм, че там сме връзкари всички, а за "собственика", както ти се изразяваш, един прЕател ти казал, че бил лош човек. Също знам, че вече знаеш и заплатите там как не са над 2000лв. и как не търсим хора, ами позициите са ни фиктивни за реклама.
103
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На едно винаги съм се чудел- неуспелият казва как работодателят му виновен, лош, експлоататор бил. Хубаво де, стани и ти работодател и да те видим. Ама нямаш акъл връзките си да вържеш, пък камо ли бизнес да върти...
102
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 112 искам името на фирмата на програмиста за другите питай хората работили там
101
0
 
3
 
! Отговори
до 112 преди 2 години
Казвай де, вече трима души те чакаме. Още фирми да изреждаме ли?
100
0
 
6
 
! Отговори
Мето преди 2 години
На Бъчваров реално му трябват по-умни от него обаче те да не са луди да бачкат за БГ мошеник и пишман бизнесмен. Ще си направят своя фирма и ще печелят 5 пъти повече.
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
SAP роднина , милиционер, роднина, милиционер
98
1
 
2
 
! Отговори
до 112 преди 2 години
Изредиха ти 20 фирми. Давай, казвай си експертното мнение. Слушаме с интерес. Ако искаш, и аз мога да ти изредя други 20, които търсят хора в момента.
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия има най-производителната работна ръка. Да внесат оттам работници. Един германски работник от индоарабски произход има производителност колкото 10 български. Няколко германски граждани ще вършат работа за стотици нископроизводителни българи. Защо искат да внасят от още по-нископроизводителните Азия и Африка? ....Съществува "Машина на увеличаване на производителността на труда". Коя е тя? Нарича се "самолет", летящ на Запад. Това чудо не може да обясни никой либертарианец и робонаемател
96
5
 
3
 
! Отговори
до 107 преди 2 години
Мога да ти изредя около 200 компании, които в момента търсят кадри у нас. Няма значение от къде си- дистанционна е работата вече. Но ще те разочаровам- на нито една не познаваш собственикът, както ти го наричаш. Това не ти е селският бизнес, че да има собственик. Самият ти изказ говори колко си далеч от истината.
95
1
 
3
 
! Отговори
до 107 преди 2 години
Amdocs, VMWare, Cargill, Pros, SofwareAG, Tide, DXC, Bosch, Dell, Acronis, IBM, Microsoft, EPAM, SAP, Poker Stars- това са първите няколко с по 30 отворени позиции. Не знам какви собственици познаваш, но си с една дума повече от смешен.

Спонсорирани публикации