Ще ни суровакат ли с по-скъпи яйца за Великден?

Производители очакват ръст на цената с около 15%
20 яну 2022 15:12, Ния Христова
35
Ще ни суровакат ли с по-скъпи яйца за Великден?
Снимка: Pixabay
Съществува ли риск от недостиг на яйца у нас заради високия износ за чужбина? 
 
Според Олег Прокопиев, член на УС на Съюза на птицевъдите вероятно цената им ще се вдигне.
 
"Ръстът ще е поне с 15%. Това е така тъй като 67% от състава на едно яйце е храната на птиците, а тя се увеличи почти двойно. Зърното скочи с 80-90%, олиото - с близо 200%. Токът също е много скъп, но няма как да затворим, защото гледаме жива стока", обясни той пред Нова тв. 
 
Той допълни още, че около 20 фирми вече са прекратили дейността и се очаква скоро още доста такива да затворят.
 
"Цените в ЕС в момента са доста по-скъпи отколкото тук, това ни дава възможност да освободим българския пазар от свръхпроизводство и изнасяме яйца в Европа. Вносът е намалял, за Великден ще се разчита на български яйца", заяви Прокопиев. 
 
И подчерта, че няма да има недостиг на яйца за Великден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Редно е що-годе да знаеш български език за да пишеш в медия. Защо не и някакъв редактор на заглавията. Може и един за всички сайтове, не пречи.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви замразяването на цените за основни хранителни продукта от 1 февруари с цел борба с инфлацията. Цените на продуктите, ще трябва да се върнат на нивата от 15 октомври миналата година. Сърбия и Република Северна Македония също замразиха цените на основните хранителни продукти. А в България защо не се предприема нищо, а само се надуват цените?
32
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
ДА!
31
3
 
3
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 години
Естествено. Продължаваме разрухата- промяната. Нали това искахте ?
30
0
 
1
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Извинете ,,нещем''
29
0
 
0
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Ще ни сурвакат,като ние щем,да сурвакаме тях...
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблем Знае се че яйцата съдържат много холестерол Ако изядете 1 яйце на закуска това ви дава дневната дажба холестерол -300 мг Това значи че през деня не трябва да се приема повече холестерол В световен мащаб се предвижда да се увеличи доста цената на червеното место , за да се консумира по-малко от хората , поради същата причина -много холестерол
27
0
 
8
 
! Отговори
ъъъъъ преди 2 години
Нийче, теб трябва да те "сурОвакат" с яйца, че си неграмотна до безобразие. Имаш ли средно поне или и него с тройка си го завършила...?!
26
1
 
5
 
! Отговори
izh преди 2 години
Добре е, добре е. Чета коментариите и с нетърпение чакам пролетта, резервите да се поизчерпят, бюджета да отиде за компенсация на някои бизнеси, мораториума да изтече и фабричките да почнат да затварят. Няма производство - няма пари и никой не дава вече заеми. Държавата да фалира /условно казано/ и ако и тогава на българина не му дойде акъла - няма нясто на тая земя
25
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Е, вие вече за Великден мислите! Има много време, не се знае колко ще оцелеят до края на април?! С тези цени, пандемия и мизерия, ще му мислим ден за ден!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знам че когато цените са високи , хората търсят по-изгоден вариант или се отказват от определен продукт . Големите вериги като пуснат промоциите и ще видите дали ще скочи цената .Олиото беше тръгнало нагоре и веригите пуснаха ниска цена и се упокои цената . Могат да си мислят каквото искат , но купувача диктува цената .
23
0
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Като видях заглавието, си помислих, "Няма начин да не е на Нийчето" - сурОвакам :)
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, то всяка година ги увеличават по това време... Преди 5-6 години бяха толкова скъпи, че си купихме вносни био яйца да боядисаме , че беше по-изгодно :))
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и Кокорчо обещаха промяна, така че ще има промяна на всички цени в т.ч. и на йцата и то нагоре. Всеки ден промяна на цените както е обещано, няма да се лъжем я. Например хляб 5 лв. , сирене 25 лв. кашкавал 30 лв. и т.н.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ами ,че как кое е първо яйцето или кокошката?" ...стига с този глупав въпрос за първолаци, яйцето е първо! Но защо е така, ще те оставя сам да се сетиш.
19
1
 
7
 
! Отговори
Птицевъд преди 2 години
Ами ,че как кое е първо яйцето или кокошката?
18
0
 
10
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Ще те "сурОвакаме" по прос.тата глава Нииче !!!
17
0
 
14
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи цените почнаха да растът от ноември месец 2019г. Понеже купувам един и същи хляб вече над 10г, та цената на този хляб ноември 2019г беше 79ст. същия хляб декември 2019 струваш 99ст. през 2020 този същия хляб накрая стигна 1.39лв. 2021 цената на този хляб накрая беше 1.59лв. Засега цената на този хляб е 1.89лв. така, че за има няма 2 години цената на хлаба се е вдигнала с над 200% което май май не е от инфлацията както се опитваха и опитват да ме излъжат пак!!!
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се, че ще поскъпнат яйцата. Но затова има причини, които са посочени.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние ще сурвакаме Просто Киро с яйца още преди Великден