Петков: Ще подкрепим проекта за разширение на метрото

Строителството ще се съфинансира разсрочено от държавния бюджет
163
Петков: Ще подкрепим проекта за разширение на метрото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта за разширението на метрото, който е от изключително значение за гражданите и гостите на София. Това е заявил премиерът Кирил Петков, който е разговарял по темата с кмета на столичния район "Слатина" Георги Илиев.

Още по темата
Във фокуса на разговора бе разширението на метрото през "Подуяне" и "Слатина".

За изграждането на отсечката Шипка - Гео Милев – Слатина - Арена Армеец/Тех парк - Цариградско шосе, в която ще има 6 станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столичната община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, каза Кирил Петков.

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 г. А до този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана, съобщиха от правителствената пресслужба.

Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив.

За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията "Хаджи Димитър" - "Сухата река" и ж.к. "Левски", включваща 3 спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се строи метрото, никой не смята да го спира. Но догодина есента Юрдана си отива на село. София ще има нов кмет. Ерата на гербаджийското крадене в столицата ще приключи.
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо изобщо го търпим този лъжиц?Радеф вземай си некадърниците и дим да те няма
91
1
 
6
 
! Отговори
Гербаджийска калинка преди 2 години
Не бе , не тролим ! Искрено му се забавляваме на Кирето! А и той не ни оставя без поводи да се позабавляваме! Нека му се порадваме поне малко , че като дойде време да си плащаме, цирка ще ни излезе солено!
90
1
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Кирето оправи всичко в държавата та опря и до Метрото, те неговите проекти са като на хидроинженера Доган, който направи проект за Цанков камък за милиони, а държавата изля там милиарди но всичко потъна в един трап и като проекта за Белене където също се изляха милиарди в един гьол за шарани, сега другарете и другарките продължават с нов комсомолски план да проектират "Светлото бъдеще" на държавата под вдигнатия юмрук на *** ... !!!
89
1
 
0
 
! Отговори
Имаме ли разбиране? преди 2 години
Или ще си говорим синдикално юридически? Много нечовешки постъпвате господа, машинално някак все едно е фабрика, а не училище, много бизнес сте възприели образованието като процес. То е индивидуално принципно, но ръката учи мозъка, мозъка учи ръката. Глупава ръка, глупав мозък! Вижте сега ... Всяка свинщинааа си има своя край - реконкистите, инквизицията, кръстоносните походи- религиозни обсади против закона, тормоз на служебни лица, саботаж на образователен процес, кражби от бъдещето
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарим ти Киро, че ни построи метрото и продължаваш да го правиш, ти си най-големия сам знаеш какъв!
87
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
117....докато не стане цунами от нещо си,няма да се спрат наглите ***. А нещата могат да ескалират до убийства на политици...НСО само ще стои и ще гледа ВЪЛНАТА!
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушам Киро при Цветанка Ризова и не вярвам на очите си. Никой не бил над закона, никой не трябва да нарушава закона. Е, той наруши конституцията, ама нищо.
85
4
 
8
 
! Отговори
Пропагандата продълж преди 2 години
Пропагандата продължава - вчера Лорер по бнт, Радостин Василев по нова тв, новия шеф на КЕВР по бтв. Днес веднага Кирчо при Цветанка Ризова. Утре очаквайте Ленчето и Кокорчо.
84
0
 
0
 
! Отговори
Не че нещо преди 2 години
Те и директора и синдикалния лидер си бяха болни, ама тези неща на тези пет човека много влошиха тяхното, моето, колективното и училищното здравословно състояние!
83
2
 
9
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 години
Тоя май забрави, че плана още е в ЕКОНТ :)
82
0
 
0
 
! Отговори
Накратко: преди 2 години
Пет корумпирани глави долу, оставки или дисциплинарни уволнения все ми е тая, но проверка на финансовите им пасиви и активи! Това е на прокуратурата и на вътрешен одит и антикорупция работа не моя!Ще трябва да ги пожертвате господа министри - че мършатааааа вмирисва стадото!
81
2
 
7
 
! Отговори
ОФ-РАДЕВ..ЗАПОЧНАХА преди 2 години
ДА ПОДМЕНЯТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ПО НАШИТЕ ЗЕМИ С ВНОС НА МИГРАНТИ ОТ СИРИЯ, АФГАНИСТАН, ИРАК, УКРАЙНА.......... ИМА ГЕНОЦИД И ЧЕГЪРТАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ ОТ ПРЕСТЪПНОТО ОФ-РАДЕВ -.. БСП.. ДБ.. ИТН.. ПП.. ДС/БКП......
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй нещо е лъжец, доказан от конституционният съд. По лошото е, че ортака му и корнеелия са доказани крадци и точат милиардите нови кредити!
79
0
 
0
 
! Отговори
Що пък четири: преди 2 години
Имам два некролога на вратата!Един на държавен служител служил добре 40 години и един на учител! И две години последователен отказ със всички съпровождащи косвени щети от тези откази и отписването ни като образователна институция Да си видял адвентистите на 20 метра от образователна институция - петата глава в община Враца!
78
1
 
0
 
! Отговори
Ще трябва: преди 2 години
Господа министри на МОН и МК да се простите с двама поне - ще играем военни игри - кой го хванали в грешка оставя двама мъртви - станаха четири че имам загуби!
77
2
 
0
 
! Отговори
Стемчоооооу преди 2 години
Не знам дали знаеш ама аз скачам на бой на Сакскобургот, министри на Сакскобургота и мани другото ядат бой после тебе ли бе мамин няма да скоча!
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам министърът топ еколог да спре проекта щото ще навреди на дъждовните червеи и да го направи като висящ мост от ул. Шипка над зала Армеец до Младост. А и така гарантирано няма да могат да работят български компании и всичко ще върнем на брюкселианците до стотинка.
75
1
 
9
 
! Отговори
ДБ в ПП преди 2 години
10 хиляди лева е скочила заплатата на ПП и ДБ калинка в НС.
74
1
 
2
 
! Отговори
Ей Стемчооо преди 2 години
Като разбереш и осъзнаеш, че няма как да я спечелиш тая война и няма да получиш квото искаш и че си се заял с възможно най-неправилните хора и като видиш от четири страни как ти влиза боя много ще псуваш простааата си глава - особено след като съм двама души по-малко!