Петков: Ще подкрепим проекта за разширение на метрото

Строителството ще се съфинансира разсрочено от държавния бюджет
163
Петков: Ще подкрепим проекта за разширение на метрото
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството ще предприеме необходимите действия и ще подкрепи развитието на проекта за разширението на метрото, който е от изключително значение за гражданите и гостите на София. Това е заявил премиерът Кирил Петков, който е разговарял по темата с кмета на столичния район "Слатина" Георги Илиев.

Още по темата
Във фокуса на разговора бе разширението на метрото през "Подуяне" и "Слатина".

За изграждането на отсечката Шипка - Гео Милев – Слатина - Арена Армеец/Тех парк - Цариградско шосе, в която ще има 6 станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столичната община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, каза Кирил Петков.

Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 г. А до този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана, съобщиха от правителствената пресслужба.

Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. В тази връзка в Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив.

За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията "Хаджи Димитър" - "Сухата река" и ж.к. "Левски", включваща 3 спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има риск ако го прави ПП, но всички знаем, че това е ДС проект еднодневка, колкото да се свърши "една работа", тъй че Киро, ВРЪЩАЙ ПАРИТЕ на столичани, които открадна. Няма да ти мине номера с крадените пари да им правиш "услуги". Това не ти е Аскьой.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, вместо да влизаш да чатиш с твойте активни гeй партньори в Grindr защо не направиш проект за български App. Ето ти хубава идея , та белким се запознаем там да дойда да ти начеша бузките. Така ще станем евроантлантици.
31
4
 
24
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Прави ли ви впечатление, как Кирето говори за тези пари , сякаш че той ги изготвя опроектите и от него зависи всичко?! Истината е ,че това са проекти осъществени от Софийска община, и ще бъдат одобрени от ЕК, а Кирил Петков няма, ама никаква заслуга за изготвянето на тези проекти! Борисов поне винаги изтъкваше, ако някой имаше заслуга за дадена дейност, но изглежда Кирето погледа му се простира само до огледалото!
30
3
 
13
 
! Отговори
Киро ментето преди 2 години
Ще го подкрепим.... само да си дочета Чехов.
29
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавите пак са наплюнчили пръстите.Давайте,вожда има още от откраднатото.Да плаща.Нищо,че повече власт няма да види.
28
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,че беше Баце да го направи,ама неблагодарен народ.
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще набутвате сума си милиони да свържете ромските квартали с 3 спирки и пак никой няма да се вози, защото няма как да се возят гратис.
26
13
 
10
 
! Отговори
НационалнаПолитика преди 2 години
Откога Софийското Метро е с национално значение за България!!!! Абсурд... Ей заради тази централизация сме на тоя хал. Не може Софийското Метро да ти е национален приоритет, а Нови мостове, Магистрала Хемус или Магистрала Черно Море да не са за следвщаите 4 години! Значи аз в Пловдив плащам данъци за да ми строят Метро на което най-вероятно няма да се кача! Искам парите, които давам да отиват за моя град, не да отиват в София и тя да ми ги разпределя! Аз пък искам Околовръстно, софиянци кинти!!!
25
2
 
16
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Кире, дай направо метрото от Враца до Шумен, така и така ще строим магистрала. А от там его къде е и самолетна линия Шумен - Варна!
24
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак "Ще". Киро "празното обещание"
23
4
 
19
 
! Отговори
Стига бе, преди 2 години
...значи за Хаджи Димитър и Левски има пари в Плана, а за другата линия, Еврофондове...няма! Накратко, ние ще ви орежем еврофондовете, а после държавата ще ви финансира, само че по-нататък, някой ..."друг" път? За магистрала Хемус ...също някой "друг" път? Евала Кире, могат и да ти викат Киро тАпото, ама да ги отсвириш и да ги пратиш в шеста глуха те бива!
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само, да попитам, в Ловеч строи ли се завод за елкт.автомобили ,защото този плу жек когато беше служ. министър се изцепи, че до края на 21г., най-късно началото на 22г.,,започва строеж на електрически автомобили в Ловеч от най-висок клас". Дали?
21
3
 
15
 
! Отговори
ОБОЖАТЕЛ преди 2 години
МНОГО ОБИЧАМ КИРЕТО ДА МЕ ЛЪЖЕ, РАЗТАПЯМ СЕ! КАКЪВ ЧАРОВНИК, САМО ДА МИ ПАДНЕ! ЩЕ МИ ПАДНЕ НЯКОГА...
20
4
 
19
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
КИРЕ КЪДЕ Е ЗАВОДА ЗА ЕЛЕКТРОМОБИЛИ за едни балъци питам дето гласуваха за теб
19
10
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Е как да използват откраднатите от Бойко,като още не са му ги взели.Скрил ги е дълбоко в зайчарника.
18
5
 
22
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
КИРЕТО ОБЕЩА ИНВИСТИЦИИ, СЕГА ГИ ТЪРСИ В ГУГЪЛ! ЗАВОДА ЗА ЕЛ. КОЛИЧКИ Е ГОТОВ И ОТ ТЕСЛА СА СЕНАСРАЛИ ОТ СТРАХ ДА НЕ ФАЛИРАТ! ДРУГА СДЕЛКА ОЩЕ НЯМАМЕ, НО ТАЯ НИ СТИГА!
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Бойко крал по 8 милиарда на година, използвайте ги тях защо дърпате десетки милиарди нови заеми?
16
14
 
7
 
! Отговори
явно буци още плаща преди 2 години
на плюещите в чата тук. Щом данчо ментата от дпс е освирепял, значи сме на прав път, ей така става като резнеш течовете към кръговете в герп-дпс - вият на умряло. Значи сме на прав път, евала Петков!
15
3
 
12
 
! Отговори
ДО МЕСЕЦ преди 2 години
НИНОВА ЩЯЛА ДА ЗАМЕСТИ КИРЕТО, КОГАТО ВЛЕЗЕ В КАРЛУКОВО. СЕГА МУ ШИЕЛИ РИЗА С ДЪЛГИ РЪКАВИ.
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро отпред лъже, маже, Асан и компания отзад яко крадат, а балъците ..... супата.