Задава ли се буря на зърнения пазар в света заради войната в Украйна?

Експерт: България и Румъния може да я заместят като износител на пшеница
7 мар 2022 21:39, Анисия Иванова
49
Задава ли се буря на зърнения пазар в света заради войната в Украйна?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Факт е, че към момента подготовката на земеделските площи в Украйна сериозно изостава, а посевите и почвите не са подхранени. Президентът Володимир Зеленски вече издаде указ, с който освободи земеделските производители от мобилизация, за да могат те да се съсредоточат върху посевите и възможността да засеят, но доколко това е възможно под ракетен обстрел тепърва ще видим. Това каза Борислав Петков, земеделски производител и бивш председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Пшеница от Украйна няма откъде да бъде изнесена в момента, защото пристанищата, от които може да бъде изнесена, са под обстрел, посочи Петков, който се завърна от Киев преди дни. Износът може да продължи с влакови композиции, защото Украйна има доста запаси от пшеница, но смятам, че това няма да стане, докато няма сигурност, че ще има примирие. В Украйна вече е настъпила хуманитарна криза и тя трябва да бъде преодоляна по някакъв начин, подчерта събеседникът.

Според него България и Румъния биха могли да заместят Украйна на пазара на пшеница с количествата, с които разполагат. България има определено количество пшеница в складовете, но най-вероятно ще бъде направена държавна интервенция по закупуването на пшеница, достатъчна до реколта 2023 година, което е значително количество – около милион и половина тона.

Българската държава е правила интервенция на този пазар от 2003 г. до 2008-2009 година няколко пъти с различни цели, но никога не е било под условие на война. Тогава са правени интервенции заради цената, имаше и деблокиране на държавния резерв, припомни гостът.

В момента целта е осигуряване на продоволствената сигурност на държавата, въпреки че държавният резерв по закон би следвало да подсигури такава за определен период.

"Би следвало в складовете на държавния резерв да има количество, достатъчно за 60 дни. Виждаме, че в случая презапасяването ще е за близо година и половина. Това е най-лошият сценарий, който би се случил”, допълни той.Винаги можем да продадем тази пшеница впоследствие, но по-важното тук е механизмът, по който държавата ще се намеси на пазара. Той не е обявен и има много въпросителни. Не е ясно къде ще се съхранява пшеницата, дали имаме толкова наличност, защото може голяма част от нея вече да е договорена и продадена. По актуалните справки има налични около 3-3,5 милиона тона, но това, че е на съхранение в България, не значи, че пшеницата е българска. Наред с тази интервенция с покупката на пшеница, много сериозно държавата трябва да помисли и за това, че в момента има вакуум за пазара за азотни торове. Цената се качва главоломно  - 1500-1600 лева на тон. Такава цена не е имало никога. Миналата година по това време цената беше около 300-350 лева.

Свидетели сме, че в последните дни и други държави прибегнаха към този механизъм - Унгария и Аржентина също ограничиха износа на пшеница. Възможно е тези мерки да взривят пазара на пшеница - още повече, ако войната продължава и кризата между Русия и Украйна – които държат 30% от пазара на пшеница, се задълбочава.

Украйна е водещ производител и износител и на слънчоглед и ако не успее да засее площите си, то тогава трябва да се възползваме от тази ситуация, българските земеделски производители да отгледат добра реколта от слънчоглед и да сме актуални на пазара.

"Земеделските производители от България ще увеличат площите със слънчоглед”, прогнозира Петков.

Как конфликтът в Украйна се отразява на пазара на зърно? Ще има ли недостиг на пшеница и кои страни ще бъдат засегнати? Нарушена търговия, скъпи торове и слабо предлагане - заформя ли се "перфектната буря" на зърнения пазар?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз хляб не ям ама оправете горивата и тока
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 Депутат До АнонименАко от улицата почне да се диктува , как правителството ни да упрАВЛЯВА , тЕЖКО На ТАКАВА ДЪРЖАВА!. . . Коя улица имаш в предвид - Козяк ли? Внимавай да не намерят в багажника ти при проверка наркотици!
33
0
 
4
 
! Отговори
mm преди 2 години
Лично аз очаквам зърнената мафия да се активизира сега както през Костово време ,да изкарат житото в танкери на 20 км в международни води и после да го вкарат на 1 лв кг примерно
32
0
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
в замяна на оръжието което продават на украина сащ сега ще ошушкат складоветев украина защото няма с какво да си хранят кравите земята им съсипана отшистовия газ които се е хванал с янките хаир не е видял историята го едоказала
31
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
А с какви торове ще се подхранва почвата в България? До сега бяха внасяни от Русия, сега от Германия ли ще вземем?
30
3
 
1
 
! Отговори
Депутат преди 2 години
До АнонименАко от улицата почне да се диктува , как правителството ни да упрАВЛЯВА , тЕЖКО На ТАКАВА ДЪРЖАВА!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От началото на войната се знаеше, че ще настъпи продоволствена криза! Сега е важно да не позволим да изнесат нащето жито! Парламентът час по-скоро трябва да вземе решение за мораториум на износа на жито!!!!!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Контролира ли някой качеството на пшеницата в държавния резерв? Щото ако е мухлясала и е с насекоми, няма смисъл да се запасяваме, ще я изхвърлим преди да потрябва.
27
0
 
16
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Благодаря господарю Бай Байдън за това че ми позволявате да дишам безплатно
26
1
 
19
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
МЧайтап,бе Уили!Не знам с каква съвест тия наши експерти приказват тия работи. Руският експорт е 35-45 милионат.пшеница,украинският 25-35 мил.т.но ние с нашия1,5-2 мил.т .сигурно ще ги ударим в земята!българи-юнаци!
25
1
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 години
Глад бря ,библейски глад иде бря ! Кой се няаа селу от кадя ,а влачи ,гза му пайджина жа фане ! Аъъъ!
24
1
 
5
 
! Отговори
Lol преди 2 години
Майтапчия е тоя.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До запознат Запознай се и какво е гмо, и какво хибрид...
22
1
 
0
 
! Отговори
456 преди 2 години
Ха ХА
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Газта вече щяла да се плаща с рубли :))) Като чух умрех от смях. От къде ще намерим рубли ? Те нали са кът а не като долара и еврото ? А цената тока на борсите направо отлитела . Бизнеса как е ? Ши произвеждаме ли нещо или направо да се предаваме като на 9 септември ??? :)))))
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС може да се стигне и до глад ако Путин така реши.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ще стане това заместване бре умник,след като Румъния и България произвеждат сумарно около 16 милиона тона пшеница годишно а само Украйна произвежда над 30 милиона тона?
18
0
 
28
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Проблема е, че замениха качествените български сортове с вносно ГМО което сака много изкуствена тор. Това и неограниченото и безразборно пръскане с най различни западни химически препарати съсипва почвата и даже тези ГМО-та вече не дават същия добив както в началото. Съсипват земята за да могат на нея да сложат фотоволтайци щото тока скъп и печалби големи и не се налага да се копа, сее, полива, жъне, а само стоиш и чакаш да изгрее слънцето и да потекат парите към банковата сметка.
17
4
 
2
 
! Отговори
AсанО преди 2 години
от "По.зАсрано"
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България произвежда много зърно, но за съжаление от най-ниското качество, т.е. за фураж! Как искате да заместите високо качествена пшеница от Украйна, с какво? Какво зърно произвежда България, можеше всеки да разбере ако беше слушал дебатите в бившите краткосрочни парламенти! Всичко е оптимирано за грантовете от Европа! От какво се нуждае пазара не е приоритет!