Гергьовден е, отбелязваме и Деня на храбростта на армията

Тази година няма да има военен парад
121
Гергьовден е, отбелязваме и Деня на храбростта на армията
Снимка: Dnes.bg, архив

На 6 май православната църква чества Деня на Свети великомъченик Георги Победоносец.

Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Християнският великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклециан /284-305 г./. Георги постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности.

На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен. Погребан е в палестинския град Лида, който е днешният град Лод в Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от чудесата, извършени от Св. Георги и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало близо до град Вирит, в днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на змееборец в християнството, поради което е обявен за светец - воин, покровител на войската.

В християнската иконография Св. великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги (от гръцки -"земеделец") Гергьовден се почита от народа ни и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.

На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни.

На този ден България отбелязва и Деня на храбростта и празник на Българската армия. Тази година няма да има военен парад. Празникът ще бъде отбелязан с традиционния Водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София.

Водосветът ще започне в 9:00 ч. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Отделни военни демонстрации обаче ще има в цялата страна. Военнослужещите от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село”. Военновъздушните, пък, ще бъдат на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча”, а във Варна и Бургас демонстрации ще покажат Военноморските ни сили.

В Президентството ще има ден на отворените врати. В 10:00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков” 2, президентската библиотека, както и кабинетите на президента и на вицепрезидента.

Ден на отворените врати има и в Националния исторически музей.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: армияГергьовден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 78 Мне, двете ми деца ОТДАВНА имат собствени семейства и са успешни хора. Аз си гледам кефа, след напълно заслужен извърявян път, но демографската картинка в България показва, че много хора, които сами си помпат егото, са "победители" само на приказки.
66
0
 
8
 
! Отговори
Каква армия преди 2 години
Това нашето са кибици които по цял ден спът с шапка на лицето. Накрая получават 20заплати накуп за това че са були послушни. Жалка история.
65
1
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Анонимен 70/ Я Вам не товарищ.Тамбовский волк вам товарищ.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 75 Виждам, че освен да въртиш празни приказки, за да си надуваш въображаемото его, нищо друго няма. Това ли правиш, за да се чувстваш "победител"? Трябваше да е досетя, че става дума за поредния интернет "победител".
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Димитров "Армия имахме по време на Съветския Съюз." Как разбра? По парадите ли? :)
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71 "това обяснява защо си толкова наведен!" Нещо напълно се обърка. Това е това, което ТИ обясни за себе си: че си "бей" над по-слабите. А какво става, когато се появи някой по силен от теб? :))))
61
3
 
3
 
! Отговори
Димитров преди 2 години
Ние армия нямаме. "Партньорите" ни се погрижиха за това. Армия имахме по време на Съветския Съюз. Както и всичко останало. Сега сме прости консуматори, които си имат кол център вместо държава. Честит празник на именниците.
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Fallschirmspringer "Говаря за армията преди 1988 година /повтарям 1988г/, а не за демократичната и неолибералната" И аз за нея говоря, другарю. Нещо с четенето ли имаш проблеми, или мислиш, че след 89та армията пак е стреляла по българи опитващи се да напуснат страната, както го правеше по Тошово време?
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66 "няма да живееш дълго без гръбнак. само си удължаваш времето до гибелта" Странно, че говориш така. Сам вече призна, че философията ти е да си "победител" над по-слабите. Няма никакво съмнение, че същото важи, когато се появи някой по-силен от теб - навеждаш се, та не знам с какви очи говориш за други, че били без гръбнак.
58
3
 
2
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Ще има ли военен парад? С нетърпение чакам да видя тримата пилоти как пърхат с ръце и викат БРРРРРРР, двамата танкисти в електрически танкчета взети назаем от детските атракциони и естествено мощния залп от пиратки, изстреляни от тръби за фуниики. Колко съм горд, че живея в такава велика страна! Съседите ни напълниха гащите, когато Кокорчо заяви, че всеки агресор ще срещне мощната ни съпротива. Ние пред никого не клякаме, само се дупим!
57
2
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До Анонимен 56.Говаря за армията преди 1988 година /повтарям 1988г/, а не за демократичната и неолибералната. Лигльовци и сополи винаги е имало и ще има.Говоря не КЕЧ-а , а за истински поделения , то най -вече от първо-ешалонните,говоря за гранични войски,говоря за планинско-стрелковите ,танковите,мото-пехотата за тези поделния става въпрос и т.н.Плазмодите от всякакъв вид ,които винаги ги е имало, но те не са армията
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
64, няма да живееш дълго без гръбнак. само си удължаваш времето до гибелта
55
0
 
2
 
! Отговори
До бонго преди 2 години
Ами, човек пораства и понякога разбира някои неща. Ти явно не си. Няма и да.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 62 Това са ви "традиционните" ценности. Мерси, че го демонстрира директно. Сега с машината на времето и право в Средновековието, където реално ти е мястото.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне стават все по-красива армия. С наколенки, кюлотки, панделки, шапота. Така, както са нагиздени, трудно ще уплашат Путин.
52
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
58, жената и децата са СОБСТВЕНОСТ на мъжа
51
1
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
А аз си мислех, че Георги е българин, а то МУМУК българин....как тогава ни е национален празник???????Малее...откога сме с всички нац празници така???Крадем герои ли???Нямаме ли????Благодаря Днес за новината! Голяма истина разбрах днес. Че Георги не е БЪЛГАРИН!!!!!!
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59 Другарю, не искам да те притеснявам, но вие, големите традиционалисти, сте най-бързо топящата се нация, тъй че не ми говори за това как "традиционните" ви ценности водели до много "детност". Доказателствата са за обратното. И какво излезе, че освен да се силите на някой по-слаб (това са ви "победите") даже и за да правите деца не ставате.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
58, 'Какви "победени" бълнуваш, другарю, става дума за околните ти: роднини, приятели, жена ти, децата ти' --- тогава няма да има разлика между теб и жена ти, няма да има полови, раси и прочее и бъдещето на вида води към бездната
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57 "нарича се vae victis или Тежко на Победените." Какви "победени" бълнуваш, другарю, става дума за околните ти: роднини, приятели, жена ти, децата ти. Вие въобще знаете ли къде се намирате? "Победители" били. Комплексарчета.