Гергьовден е, отбелязваме и Деня на храбростта на армията

Тази година няма да има военен парад
121
Гергьовден е, отбелязваме и Деня на храбростта на армията
Снимка: Dnes.bg, архив

На 6 май православната църква чества Деня на Свети великомъченик Георги Победоносец.

Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Християнският великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклециан /284-305 г./. Георги постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности.

На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен. Погребан е в палестинския град Лида, който е днешният град Лод в Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от чудесата, извършени от Св. Георги и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало близо до град Вирит, в днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на змееборец в християнството, поради което е обявен за светец - воин, покровител на войската.

В християнската иконография Св. великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги (от гръцки -"земеделец") Гергьовден се почита от народа ни и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.

На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни.

На този ден България отбелязва и Деня на храбростта и празник на Българската армия. Тази година няма да има военен парад. Празникът ще бъде отбелязан с традиционния Водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София.

Водосветът ще започне в 9:00 ч. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Отделни военни демонстрации обаче ще има в цялата страна. Военнослужещите от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село”. Военновъздушните, пък, ще бъдат на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча”, а във Варна и Бургас демонстрации ще покажат Военноморските ни сили.

В Президентството ще има ден на отворените врати. В 10:00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков” 2, президентската библиотека, както и кабинетите на президента и на вицепрезидента.

Ден на отворените врати има и в Националния исторически музей.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: армияГергьовден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
52, 'ако се държиш като бей с околните, както вече призна, значи някой търпи да ти е "изтривалка"' ---- нарича се vae victis или Тежко на Победените. В живота трябва да има победители и победени за да има смисъл. За привърженик на мира и дупе давничеството едва ли го разбираш.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Fallschirmspringer Как армията събрана на въпросния парад се е доказала в каквото и да било? Спомням си в казармата каква мизерия и издевателства бяха. Спомням си и как един от ротата ми се гръмна сам, след като гръмна сънародник, който се опитваше да избяга от Тошовия "рай". Бяхте свели армията до копои за лов на българи обръгнали на комунистическата мизерия. Мдааа. Иначе паради ми правехте.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А имахме армия, ама розовите понита от Нато, ни накараха всичко да унищожим.
44
2
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Щом сте взели чужди примери за празници, да бяхте сложили за празник денят на Самсон. Който с череп на магаре в ръката е избил 300 души.Тогава бих разбрал да е на армията пример. Да са силни като Самсон, а те перат чорапите на Сащ и се покланят на руският химн.....що за нация сме????
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е наред. Само синият автобус"Чавдар"спрян там до строя е показателен за състоянието на армията. И иначе ремонтираме техника и ще помагаме..
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 "какво е това нормален? изтривалка??" Чакай да видим: ако се държиш като бей с околните, както вече призна, значи някой търпи да ти е "изтривалка". Излиза, че хем ти е проблем, че някой е "изтривалка", хем твоите "традиционни" ценности изискват някой да е такъв. Що така?
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
45, 'как някой друг ще се държи с теб зависи дали и той като теб е привърженик на "традиционните" ценности или е нормален' ---- какво е това нормален? изтривалка??
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КАТО НЯМА ПАРАД, ЩЕ ИМА ПРАЙД
39
2
 
10
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
Ако някой иска да види млада,горда ,мотивирана армия,нека да разгледа парада по случай 1300 годишнината от основаването на Българската държава през 1981г.Армия не се прави от чиновници,армията се прави от 18-20 годишни мотивирани,смели,пъргави момчета.Истинската армия това е младостта на държавата
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храбрата армия с повече хрантутници от КАТ, старо руско неизползваемо снаражение, никви машини, некъв самолет в бокса и още няколко на хартия, уффф че храброо. Поредната пълна пародия присъща за тая държава дето ни се е паднала от зрънчо.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 42 "ако не се държиш като бей, някой друг ще е бей с теб а ти негов слуга" Мерси, че доказа моментално това, което казах. А това как някой друг ще се държи с теб зависи дали и той като теб е привърженик на "традиционните" ценности или е нормален. Сигурно още чакате "жената да сложи ракията". Опа, забравих, повечето не са женени, защото разбиранията им са като от 19 век, а балами все по-малко се намират.
36
0
 
10
 
! Отговори
Представи си преди 2 години
Ако си бяхме останали не обвързана, независима държава като една Швейцария на Балканите, днес на един от най-светлите християнски празници , нямаше да ни е яд и да се срамувам.Реалността е болезнена и се дължи на елита ни, който за съжаление е с робски манталитет.
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
35, 'тия, дето говорят за "традиционни" ценности, имат предвид "правото" да се разпореждат като бейове с околните, включително собственото си семейство' ---- ако не се държиш като бей, някой друг ще е бей с теб а ти негов слуга
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как една армия е храбра, когато тя не съществува, ама щом сте казали ок.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армия нямаме, ама експерти по новините с лопата да ги ринеш! Да им направят един парад на тях, а ние ще ходим да ги замеряме с камъни. Всякакви продажници на 300 хранилки!
32
5
 
1
 
! Отговори
Радев преди 2 години
По случай Деня на храбростта, да се снишим пред агресора!
31
6
 
1
 
! Отговори
Коста Копейкин преди 2 години
Днес ще има парад на русофилите аз ще приемам приветствия от името на товариш Путин.
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Отблуден Радев е руски слуга, а почти 100% от тия, дето говорят за "традиционни" ценности, имат предвид "правото" да се разпореждат като бейове с околните, включително собственото си семейство.
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32 Не ни интересува руските нацисти кога си празнуват зловещата идеология.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ЧЕСТИТ ДЕН НА РУСКАТА АРМИЯ! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!" _________________________ Руската армия празнува на 23-ти февруари - Ден на Защитника на Отечеството. Днес в Русия е денят на Москва. Гербът на Москва е Свети Георги Победоносец.