Украинските бежанци масово напускат България, до 31 май освобождават хотелите

Тези, които остават, търсят работа у нас
702
Украинските бежанци масово напускат България, до 31 май освобождават хотелите
Снимка: БГНЕС

"До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат транспортирани до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати". Това поясни пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

Още по темата

Тя уточни, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предварително е била уговорена да приключи до 31 май.

"Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално", посочи тя.

В предаването "Неделя 150" Тошева поясни, че около 15 лева на ден ще бъде подпомагането за общинските бази.

"Притесненията на украинците са разбираеми, но никой няма да бъде оставен на улицата. Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, болни, многодетни майки. От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени... 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование", каза Тошева.

Тя посочи, че ситуацията е динамична и от тези 63 000 украински бежанци у нас няма да останат и половината.
"Вчера са влезли в нашата страна 2441 души за денонощие, но са напуснали 2792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България", обясни Тошева.

Над 103 000 души са със статут за временна закрила. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български училища. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


702
Още по темата: бежанциукраинци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
4
 
35
 
! Отговори
Иванова преди 2 години
До Анонимен Просто се менкат! Едните отпочинали безплатно 3 месеца, преотстъпват правото за почивка на другите! Нали се разчу, че единствена България предоставя екстрата лукс и безплатен курорт!
457
6
 
43
 
! Отговори
D преди 2 години
А сега се сетиха, че могат да излезнат на свободен наем. А досега чакаха наготово и си кътаха парите, не че ги нямат.
456
6
 
21
 
! Отговори
Нафарфорий преди 2 години
Странно нито сирийци,нито украинци -всички бежанци не искат у нас , а бягат от държави ,които са в тотална война!За какво говорим ... то и българите бягат де ама не от война.Нещо не е ок нещо май ни гърбят далавера някаква на червени олигарси долавям...
455
29
 
16
 
! Отговори
mantaka преди 2 години
До Анонимен"Бежанци от война бягат от България ! Коментарът е излишен !"Не е излишен бягат защото не са добре приети!А не са добре прието защото в България половината население е порусначено и нямат нито вяра нито човешко в себе си.
454
30
 
5
 
! Отговори
хуху преди 2 години
До АнонименТрябва да сме солидарни защото са наши хора !За тиквениците замислете се защо ги мразите какво лошо сте видели от тях нищо !Даже не сте виждали украинец на живо! Мразите ги защото побеждават руснаците а руснаците ги нападнаха!Ставаме за срам на целия свят най промитите мозъци сме.А това са само жени и деца
453
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ушли, любви не понимая...
452
7
 
18
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 години
Да направят кетчуп-пърформанс пред статуята "Викът на украинската майка"!
451
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България", обясни Тошева. ........... никой не иска да живее сред близачи на *** ***.
450
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори украинците бягат от тази тяритория, пълна с проруски шибaняци.
449
3
 
13
 
! Отговори
али преди 2 години
500 деца в училище, 90 в детска градина..... това ни дава ясна картина колко от Украинскиде бецанци са млади, работоспособни. По моя преценка повечето са понсионери или предпенсиона възраст.... Така, големите надежди на бизнеса за евтина работна ръка, се сринаха....
448
1
 
23
 
! Отговори
бай Петко преди 2 години
А българите защо бягат от България ?
447
14
 
12
 
! Отговори
Бла преди 2 години
Всички украинци, които познавам в България веднага си намериха работа. Някой по ниско квалифицирани. Огромна е разликата с местните дерибеи и гръзари, дето мама и тате ги издържат на 40.
446
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бежанци от война бягат от България ! Коментарът е излишен !
445
2
 
17
 
! Отговори
А дано преди 2 години
А дано, ама надали :(
444
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май освобождават хотелите - точно обратното, да не са луди.
443
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да бъдем солидарни с бежанците, за да ни похвалят нашите партньори.
442
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да плюеш срещу бежанци е най-ниското дъно" - а, не е. Да си на страната на убиеца е по-ниско.
441
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като четете коментарите, става ли Ви ясно защо сме най-бедни и недолюбвани в Европа? Защото никой не иска да има работа със злобни заядливи егоисти, неспособни на солидарност, без човечност. Това разбира се е мека формулировка.
440
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да плюеш срещу бежанци е най-ниското дъно, което можеш да удариш. Дребни, злобни и завистливи бг душици
439
4
 
13
 
! Отговори
Пен преди 2 години
Ето тук пише колко пари дава ЕС за бежанците , на седмица --> https://data.consilium.europa.eu/doc/document/PE-14-2022-INIT/bg/pdf Страница 1540 евро на седмица , а другите кой ги плаща ? :))