Българинът живее средно 73,6 години, мъжете са го закъсали

Тя е намаляла с 1 година спрямо 2018-2020 г.
20 май 2022 13:00, Нели Христова
151
Българинът живее средно 73,6 години, мъжете са го закъсали
Снимка: Pixabay/congerdesign

Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на България, изчислена за периода 2019 - 2021 г., е 73,6 години, като спрямо предходния период (2018 - 2020 г.) намалява с една година, съобщи Националният статистически институт.

Показателят за очакваната продължителност на живота показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в интензивността на наблюдаваната през дадена година повъзрастова смъртност.

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 70,1 години, докато при жените е със 7,3 години по-висока - 77,4 години.

Спрямо 2011 през 2021 г. при мъжете наблюдаваме намаление на средната продължителност с 0,3 години, докато при жените остава непроменена.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2,4 години по-висока (74,3 години), отколкото на населението в селата (71,9 години). Спрямо 2011 г. за населението в градовете намалението е с 0,3 години, а за населението в селата - с 0,1 години.

За хората, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 15,2 години, като за мъжете и жените тя е съответно 13 и 17,1 години. В сравнение с 2011 г. през 2021 г. очакваната продължителност на живота на хората, навършили 65 години, намалява с 0,3 години.

Очакваната продължителност на живота варира от 70,5 години в област Видин до 75,5 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Ловеч (8,4 години), а най-малка - в област Кърджали (5,7 години).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина няма кой да го лекува и годините ще падат надолу. В момента тези над 75 г. са от предишното време когато докторите не са били търговци и са били отговорни за пациентите си. Сега дори към децата няма адекватно отношение. Преди 30 г. английски доктор е казал, че имаме превъзходно здравеопазване, което сега е тотално сринато. Нямаш ли пари си загинал, а българина е беден. За зъболекар е същото.
138
3
 
6
 
! Отговори
141 преди 1 година
Като чуя "паричките", "заплатките" и осбено "плебеЙте" - и ми става веднага ясно от кои сте.
137
3
 
5
 
! Отговори
139 преди 1 година
Никой не ни избива. Ние се избиваме от глупост. Има световна пандемия от повече от две години. Ако има пожар, не влизаш в огъня, нали. Нито пък буташ роднините и съседите в него. Но БГ народът счупи ***. И не може да изкупи греховете си.
136
0
 
6
 
! Отговори
Бг арбайт преди 1 година
Ами то всеки депутат може да работи и след 67 години и да си взима тавана на пенсията от 3400 лева и заплатката ,,,,, дааа Въпроса е ние плебейте какво да правим !?!?!?!?!?
135
0
 
3
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
До АнтропологСтранно ,че нито рдна партия не предлага понижаване на пенсионната възраст.За мъжете трябва да е макс 62г. ,а за жените 58 г. макс.при мин. стаж 20 години . За здрави хора без стаж минимум 5 години пенсия след 70 с размер 1/2 от минималната пенсия...
134
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избиват ни по план! И са недоволни, защото се излагат пред господарите си: Изчезваме по-бавно от предвиденото. Намериха ни цаката - неспокоен и несигурен живот, непрекъснато поскъпване, пенсиониране при на си ране, все по-скъпо и недостъпно здравеопазване, все по-агресивно зарибяване с вредни псевдолекарствени продукти. - така бедните умират от недостиг, а по-богатите - отровени от лъжливите им илачи. И страх, страх - от сутрин до вечер по телевизора.Какво правим, как да ги спрем?
133
1
 
6
 
! Отговори
Писимист преди 1 година
До АнонименПонеже ваксините немат странични ефекти нфаркта и инсулта при младите (под 55г.) стана норма и ежедневие...Чак Ицо Хазарта се снима в рекламни клипчета за предотвратяване на младежките удари...
132
3
 
14
 
! Отговори
Антрополог преди 1 година
Пенсионната възраст за мъжете ще достигне в следващите години по план 67 години при средна продължителност на живота на мъжете в България 70 години това си е жив обир.За три години мизерна пенсия да внасяш 200 хиляди лева за 40 години -държавата най-голямата пирамида.Данъците ни са 48% -5 месеца работим ангария за държавата .ПО ВРЕМЕ НА РОБСТВОТО Е БИЛО 10% НА ГОДИНА И НАРОДА СЕ ВДИГНАЛ, СЕГА ГЛЕДА КАТО ДВЕ КАПКИ ВОДА...Комунистите избиха всеки по-буден ум и останахме само *** и скатафки
131
0
 
12
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
Искат да качват възраста за пенсиониране на мъжете на 70 години. Пита се в уравнението има ли смисъл да плащам за пенсия?! Вторият въпрос е дали могат да ми го здрависат?! :)
130
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като "нямаше" корана вирус статистиката малко се изкриви и продължителността на живота падна с 1-2 година. Аре да скачат всички плоскоземни и да търсят оправдания.
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е! Пенсионната систем съвсем е закъсала! Най-добре ще е още преди известието на НОИ да сдава байрака! Така ще има пари за всички и най много за тези с най-много пари! Разбирайте го като оксиморон или зла метафора, но това е истината! Избирайте БСП или ГЕРП, ДПС за да може съвсем да Ви закопат!
128
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега тая статия да се прати в НОИ и да ги питам що мъжете трябва да бачкат 40 години до 65 годишна възраст та да заемат 5 години келява пенсия. И не ми излизайте с номера еди кой си доживял до 100 години. Щото на един столетник 100 умрели на по 50г.ама удръжките за пенсия не се връщат нали.
127
2
 
5
 
! Отговори
Ами ей те така преди 1 година
Кашля от 2-3 години, добре си бил, нямало нужда от доктори, нищо му нямало, или пък пие ранатидин от 20 години - сам решил че има стомашен проблем, камъните в бъбреците не ги разбива защото не искал по каса, някой му бил казал че в токуда било най-добре и така събира пари за токуда . Това е положението с българските мъже над 70 и нещо, единици са тия с мозък в главата, за останалите грижата за себе си е без значение .. като сложиш и възрастовата деменция - вече са част от статистиката
126
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двамата ми дядовци са на по 93 години. Кви са тия 73 годишни. Сигурно са прекалявали с пиенето цигарите тлъстото и дрогата. Дълголетието зависи от качеството на храната въздуха и спортуването. Дядовците ми цял живот гледат животни отглеждат зеленчуци и плодове. Нищо не купуват от мутренските магазини. Консумират само домашно произведени продукти. Кашкавал сирене масло от кравите. Месо от телетата и прасетата. Яйца от кокошките. Зеленчуци от градината. Вино от лозето. Хляб от нивата.
125
1
 
5
 
! Отговори
Правилното е: преди 1 година
""Българинът умира 73.6, години, мъжете са закъснели.
124
6
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Ne poveche ot 65 godini
123
8
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 1 година
Kakvi sa tezi glyposti mnogo rqdko xorata jiveqt v bg poveche ot 65 godini prichini mnogo nai veche naprejenieto
122
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изводът е , че който внася осигуровки за пенсия , е и. д. и. о. т !
121
10
 
10
 
! Отговори
Основна причина преди 1 година
Основна причина за тези резултати са инцидентите и смъртните случаи по пътищата. Основно млади и безотговорни , включително и деца...Дори пушенето не е толкова сериозен фактор за ниската продължителност колкото войната по пътищата Погледнете безпрецедентните мерки , които са въведени на запад- камери, глоби , отнемане на правата са си нормални мерки.
120
2
 
1
 
! Отговори
Фин преди 1 година
Жените занижават реалната бройка, а мъжете я преувеличават, значи като споделя не са 18, а 180. И това сме ние, резултат от този процес, ходещи и говорещи грешки.