Украинци искат да наемат жилища, получават откази

Райна Манджукова: Хората, които наистина бягат от войната, не подбират къде ще живеят
1 юни 2022 10:37, Елка Василева
267

Изказването на вицепремиера Калина Константинова за украинските бежанци и спирането на програмата за интеграция предизвикаха вълна на недоволство.

"От ден първи се знае, че тази програма е с ограничен срок. Така че всички обвинения от бежанците и хората, които протестират с точно този аргумент, че се случва в последния момент, нямат право да го извеждат", коментира българката от Украйна Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От първия ден на войната тя помага на украински бежанци да намерят подслон у нас. Наблюденията ѝ показват, че има такива, които наистина няма къде да живеят, защото домовете им са разрушени, а други са решили да потърсят по-голяма сигурност, въпреки че в техните населени места не се провеждат военни действия.

"Те са преценили, че искат да се преместят в България. Има различни хора. Виждайки ги, аз разбирам, че първите от тях не подбират къде да бъдат настанени. Вторите, след като вече не могат да са там където им харесва, предпочитат да се приберат. Не всички са такива. Ако приоритетът е животът ти, физическото оцеляване, едва ли би бил голям проблем да почистиш стаята, в която са те настанили", каза Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Центърът за бесарабски българи, на който тя е председател, е съдействал за настаняването на около 100 семейства - всички живеят в домовете на българи, а не в хотели. И към днешна дата продължават да бъдат заедно, без да им се налага да плащат нищо. Някои от бежанците вече са започнали работа и се радват, че могат поне с разхода за консумативите да помагат.

Има и такива обаче, които се оказват нежелани.

"Те също са бежанци, но идват с парите и колите си и искат да намерят жилище под наем. В София, Варна, Бургас не желаят да дават жилища под наем на украинци. Бесарабски българи, които говорят добре български език, ходят по огледи и когато се стигне до подписване на договора, наемодателите се отказват с думите "О, ама вие сте от Украйна". Не дават жилища по наем дори за дългосрочно ползване. А хората искат да си оставят парите", уточни Манджукова.

Тя препоръча на бежанците да черпят информация от горещата телефонна линия или от сайтовете на държавните институции, а не от Facebook и на принципа "Една жена каза".

"Във Facebook групите пише какво ли не. Хората чуват, а това, което се говори, понякога е от незнание, понякога с опит за дезинформация. Има гореща линия с оператори на български, украински, руски, английски. По-добре завърти този телефон, отколкото да четеш глупости във Facebook", призова Манджукова.

Според нея бежанците от Украйна, които са дошли като туристи у нас, са напуснали още в първите дни страната ни.

"Спряха се за малко и продължиха. Мен не ме притесняват този тип бежанци, а тези, които след като не им харесват условията, предпочитат да се върнат в Украйна, защото всъщност има къде да се върнат. Няма нищо лошо в това, неприятно ми е, че те заминават с гняв към България. Аз виждам, че България прави каквото може", каза българката от Украйна.

И прогнозира сложна икономическа интеграция на бежанците, тъй като масово работата, която им се предлага, е нископлатена.

"От една страна имаме недостиг на работна ръка, в същото време се предлага нископлатена работа, със 700-800 лв. заплата. А това в голяма част са семейства с малки децата", уточни Манджукова.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за българите какво? Предатели сте и дори да не ви харесва написаното - предатели на българския народ!
176
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера камериерка публикува снимка от току-що напусната от укрите хотелска стая на морето. На стената в кафЕво написано Слава Украiна, чаршафите и те омазани в същата субстанция, сещате се каква. Това от яд, че ги пъдят. Ходи ги пускай в имота си....
175
0
 
13
 
! Отговори
1-n преди 1 година
Лакомията не води до добропусни ги веднъж и после гледай имота си от страни
174
0
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Е нали нямат пари?
173
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагло софиянче,каймако мой на обществото- твоята София захлебва директно траншове от държавния бюджет, дотацийки на инфраструктурата пак от там..целия чуждестранен капитал, всички сфери- медицина, бизнес, инвестиции, всичко се съсредоточи в столицата... А провинцията по която плюеш умира и вегетира!Заври си плоския данък,който уж плащаш - където слънце не огрява и не говори глупости!
172
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Непопаднахме на бежанци. Първо бяхме против сирийците и афганистанците - били само младежи терористи с бради. Сега путин ни прати украинки с готови деца да решим демографската криза, а нашите българи пак недоволни. Да идват кадировците на путин да ни освободят от робството на украинките завладели нашите курорти и не пускат никакъв българин да почива там, а ни пращат по гръцките курорти.
171
5
 
30
 
! Отговори
Киро,къде са парите? преди 1 година
България получи 148 360 870 евро от коехизионните фондове на ЕС за настаняване, прехрана, интеграция, обучение, здравеопазване, и т.н. на украинските бежанци. Парите се отпускат авансово. Киро, къде са парите?? Ако не знаеш, почваме надолу по веригата... Асен, Лорер, Калина, и цялата *** от "специалисти". Пълен отчет, до последния евроцент! Нали бяхте прозрачни и нулева корупция...???
170
1
 
35
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Няма проблем - вече са на почивните СПА бази. Старозагирски минерални бани .Доволни са. Но и там ще струва повече от 15 лв , пита се кой ще плаща разликата, защото те са твърде образовани и им е под нивото да работят. И защо?
169
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като разберат ,че трябва да регистрират бежанеца в районното по местооб.на имота се отказват,не искат договорът за наем да се обявява,само една част от хазяите са изрядни данъкоплатци.аз плащам всички данъци в НАП,нищо не ме притеснява.
168
8
 
39
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
И аз не вярвам на украинците . Нахални и нагли . И с големи претенции . И са нацисти и фашисти
167
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бе български семейства с малки деца за какви пари работят
166
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е от незнание, а от горчив опит. Един познат така се прецака - даде жилище под наем - уж младо семейство с деца. Още след първия месец съседите почват да се оплакват от шумни партита по цяла нощ, чупене на бутилки и прочие пиянски изцепки, щото за разлика от нормалните хора украинците не работят и могат да си позволят да спят през деня. После ги изхвърли с триста зора, но доста от мебелите бяха очукани и му навъртяли сметки за 800 лв. които той после трябваше да плаща.
165
7
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Луди ни направиха тези нахалници ! Те очакват да ги издържаме завинаги.Колко от тях търсиха работа 3 месеца ?!
164
6
 
52
 
! Отговори
питанката преди 1 година
Какво точно биха работили, че не харесват нископлатена работа?? Език не знаят, няма и шанс да научат (защото мислят, че са велики), какво друго може да се работи, когато не разбираш какво се иска от теб? Иначе претенции много, но насреща нищо. Аз не бих наела такава "тьотка" дори за чистачка, няма шанс.
163
5
 
43
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 година
До Асен Василев това няма как да стане, защото къщата за българина е свещено нещо. Нали се сещаш, че война ще стане ама украинец няма как да прекрачи прага на 90% от хората в България. Аз си плащам данъците на тази държава и ако искам 100 апартамента празни ще имам. С това джендърско мислене само дедовия ще хванете.
162
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия като се напият започват да трошат всичко по апартаментите, не са един или два случаите в които и мивки и плочките са изкъртили, като немогат да си наемат да си купят или да си вървят
161
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се разбра,изкараха си безплатния тримесечен курорт и си заминават обратно.Ако е толкова страшно там биха стояли тук и в палатки. Да заминават в Германия, по двуетажните легла във физкултурния салон.
160
2
 
40
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Когато не те искат някъде, нормално е да си отидеш
159
3
 
67
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 година
Не ги искат, защото ще спрат да си плащат по някое време и Не можеш ги изгони с по 3- 4 деца. Веднага ще те обявят за русофил и лош човек!
158
1
 
27
 
! Отговори
Кочо преди 1 година
До Асен ВасилевКато при червената диктатура ли бе ?! Че и държавата да ги хрантути !?