Украинци искат да наемат жилища, получават откази

Райна Манджукова: Хората, които наистина бягат от войната, не подбират къде ще живеят
1 юни 2022 10:37, Елка Василева
267

Изказването на вицепремиера Калина Константинова за украинските бежанци и спирането на програмата за интеграция предизвикаха вълна на недоволство.

"От ден първи се знае, че тази програма е с ограничен срок. Така че всички обвинения от бежанците и хората, които протестират с точно този аргумент, че се случва в последния момент, нямат право да го извеждат", коментира българката от Украйна Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От първия ден на войната тя помага на украински бежанци да намерят подслон у нас. Наблюденията ѝ показват, че има такива, които наистина няма къде да живеят, защото домовете им са разрушени, а други са решили да потърсят по-голяма сигурност, въпреки че в техните населени места не се провеждат военни действия.

"Те са преценили, че искат да се преместят в България. Има различни хора. Виждайки ги, аз разбирам, че първите от тях не подбират къде да бъдат настанени. Вторите, след като вече не могат да са там където им харесва, предпочитат да се приберат. Не всички са такива. Ако приоритетът е животът ти, физическото оцеляване, едва ли би бил голям проблем да почистиш стаята, в която са те настанили", каза Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Центърът за бесарабски българи, на който тя е председател, е съдействал за настаняването на около 100 семейства - всички живеят в домовете на българи, а не в хотели. И към днешна дата продължават да бъдат заедно, без да им се налага да плащат нищо. Някои от бежанците вече са започнали работа и се радват, че могат поне с разхода за консумативите да помагат.

Има и такива обаче, които се оказват нежелани.

"Те също са бежанци, но идват с парите и колите си и искат да намерят жилище под наем. В София, Варна, Бургас не желаят да дават жилища под наем на украинци. Бесарабски българи, които говорят добре български език, ходят по огледи и когато се стигне до подписване на договора, наемодателите се отказват с думите "О, ама вие сте от Украйна". Не дават жилища по наем дори за дългосрочно ползване. А хората искат да си оставят парите", уточни Манджукова.

Тя препоръча на бежанците да черпят информация от горещата телефонна линия или от сайтовете на държавните институции, а не от Facebook и на принципа "Една жена каза".

"Във Facebook групите пише какво ли не. Хората чуват, а това, което се говори, понякога е от незнание, понякога с опит за дезинформация. Има гореща линия с оператори на български, украински, руски, английски. По-добре завърти този телефон, отколкото да четеш глупости във Facebook", призова Манджукова.

Според нея бежанците от Украйна, които са дошли като туристи у нас, са напуснали още в първите дни страната ни.

"Спряха се за малко и продължиха. Мен не ме притесняват този тип бежанци, а тези, които след като не им харесват условията, предпочитат да се върнат в Украйна, защото всъщност има къде да се върнат. Няма нищо лошо в това, неприятно ми е, че те заминават с гняв към България. Аз виждам, че България прави каквото може", каза българката от Украйна.

И прогнозира сложна икономическа интеграция на бежанците, тъй като масово работата, която им се предлага, е нископлатена.

"От една страна имаме недостиг на работна ръка, в същото време се предлага нископлатена работа, със 700-800 лв. заплата. А това в голяма част са семейства с малки децата", уточни Манджукова.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
5
 
50
 
! Отговори
мак преди 1 година
Нископлатената работа се предлага също на българските семейства с деца, та какъв е проблемът украинците да работят за ниски заплати? Явно се смятат за по-специални и е под достойнството им да работят за малко пари, или пък - въобще да работят, вместо да почиват в България.
136
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако успеят да докажат, че не са азовци или подобни, ще си намират по-лесно квартири. Никой не иска фашисти.
135
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАРИТЕ НА УКРИТЕ СА КЪРВАВИ ПАРИ
134
1
 
34
 
! Отговори
аз преди 1 година
Заглавието е показателно за мнението на българина за бежанците и по-специално за украинците
133
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските бежанци са сбъркали държавата. Все още има българи на заплата под 500 лева и без договор. Това е реалния живот в българския ЕС.
132
3
 
13
 
! Отговори
до 185 преди 1 година
Ако се засягаш от написаното долу за бачкаторите и сивия сектор, не се имай за народ, много те моля. Ти си кърлеж, измамник, крадец и вреден за общество и икономика. Казвам го без да съм написал долния коментар.
131
14
 
3
 
! Отговори
K0rNELA преди 1 година
До до 186Как точно не можеш да живееш нормално с 1500 лева? И каква е разликата между ДОД и плосък данък?
130
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 183 "Каймакът на българското общество. ... а в защита на Украйна бяхме 50000. " Каймакът на обществото не може да брои.
129
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога не трябва да се обобщава. В нашия квартал от началото на войната срещам украинки, предимно майки с деца и по-малко възрастни. Живеят по квартири, пазарят си, разхождат си децата в градинките и детските площадки. Трябва да се помисли, за тези , които наистина няма къде да отидат и са в най-тежко финансово и здравословно отношение. Във всяко стадо има черни овце, трябва да се отделят, за да не страдат другите. Да не говорим нашето племе как ще се представи, ако се наложи да бягаме...
128
21
 
5
 
! Отговори
до 186 преди 1 година
Бедните работещи НЕ ПЛАЩАТ плосък данък, а само ДОД. Плосък данък плащаме хората със заплати над максималния осигурителен праг. Плосък данък, срещу който не получаваме НИЩО насреща. НИЩО. Получаваме мизерен таван на пенсиите, който не стига да живееш нормално и мизерен осигурителен праг.
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли има в Бг.телефони,които "се въртят"?!?
126
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами хората ги видяха колко струват и се пазят. Нормално е.
125
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 174Ти щото си много полезен влязъл да си губи времето тук,да обижда народа си,и да хвали укрите. ***.
124
37
 
7
 
! Отговори
до 183 преди 1 година
Знамената ги разпъвахме софиянци. Каймакът на българското общество. Тези, които плащаме на месец четирицифрен плосък данък. Залъгалките как украинци са ги разпъвали си ги запазете за между русофилите. Бяхте шествие 200 човека, а в защита на Украйна бяхме 50000. Хубав ден.
123
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До do 156Има сигурно укри работещи за чужди нпо-та,а не компании. Това се тези,които вандалстваха паметници,и разпъваха знамената си. Повечето с кинтите са държавни корумпирани чиновници, такива свързани с режима на бандеровци от където падат кинти,децата и жените на такива в азов,десен сектор ,там се плаща много,и имат кинти.-
122
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ви дам пример за мое приятелско семейство бежанци. Имат 3 дечица. Мъжът е външен консултант към нашата компания. Демек има своя малка компания и работи на B2B принцип. Както и аз прочее. Работи и за още доста компании. Жена му се занимава с дигитален маркетинг пак със собствена компания. Изнесоха се 3 седмици преди войната. Взеха и родителите си. Имат GLS, модел 2021ва и GLE, модел 2020та. Нормално за тези интелектуални среди и в България. Не, не взимат помощ от държавата. Само харчат тук.
121
19
 
15
 
! Отговори
злобар преди 1 година
С проста аритметика всеки 80 турски гражданина хранят 5 има бежанци в страната си вече почти 11 години ...имат страхотна икономическа криза... и на всичко отгоре ги налита 60% тна инфлация ... а на улицата няма нито един протестиращ турчин ?! Според вас турците балами ли са ?...От Ердоган ли се боят ?..Или са един голям народ...щедри,толерантни,търпеливи и милостиви и цивилизовани едновременно...Замислете се минутка преди да започнете да оплювате !?...
120
18
 
13
 
! Отговори
до 174 преди 1 година
Коя пот, бе нагъл бачкаторе в сивия сектор? Това е потта на тези, които като попове плащаме плосък данък хиляди левове месечно. Седнал някакъв бедняк да говори за пот. Нали ви виждам из прованса- 95% сив сектор и взимате уж минимална. Демек на държавата не плащате НИЩО като осигуровки и сте тотално БЕЗПОЛЕЗНИ.
119
3
 
7
 
! Отговори
злобар преди 1 година
Сега е време да прецените и да решите какво е понятието "Хуманизъм" - политическа манипулация на европейските колонизатори , християнско милосърдие или просто една естествена човешка ценност ?!...
118
0
 
10
 
! Отговори
до 171 преди 1 година
Нали това ти казва човекът. Че идват от Украйна, но работят за западни компании с офис там.