Украинци искат да наемат жилища, получават откази

Райна Манджукова: Хората, които наистина бягат от войната, не подбират къде ще живеят
1 юни 2022 10:37, Елка Василева
267

Изказването на вицепремиера Калина Константинова за украинските бежанци и спирането на програмата за интеграция предизвикаха вълна на недоволство.

"От ден първи се знае, че тази програма е с ограничен срок. Така че всички обвинения от бежанците и хората, които протестират с точно този аргумент, че се случва в последния момент, нямат право да го извеждат", коментира българката от Украйна Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От първия ден на войната тя помага на украински бежанци да намерят подслон у нас. Наблюденията ѝ показват, че има такива, които наистина няма къде да живеят, защото домовете им са разрушени, а други са решили да потърсят по-голяма сигурност, въпреки че в техните населени места не се провеждат военни действия.

"Те са преценили, че искат да се преместят в България. Има различни хора. Виждайки ги, аз разбирам, че първите от тях не подбират къде да бъдат настанени. Вторите, след като вече не могат да са там където им харесва, предпочитат да се приберат. Не всички са такива. Ако приоритетът е животът ти, физическото оцеляване, едва ли би бил голям проблем да почистиш стаята, в която са те настанили", каза Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Центърът за бесарабски българи, на който тя е председател, е съдействал за настаняването на около 100 семейства - всички живеят в домовете на българи, а не в хотели. И към днешна дата продължават да бъдат заедно, без да им се налага да плащат нищо. Някои от бежанците вече са започнали работа и се радват, че могат поне с разхода за консумативите да помагат.

Има и такива обаче, които се оказват нежелани.

"Те също са бежанци, но идват с парите и колите си и искат да намерят жилище под наем. В София, Варна, Бургас не желаят да дават жилища под наем на украинци. Бесарабски българи, които говорят добре български език, ходят по огледи и когато се стигне до подписване на договора, наемодателите се отказват с думите "О, ама вие сте от Украйна". Не дават жилища по наем дори за дългосрочно ползване. А хората искат да си оставят парите", уточни Манджукова.

Тя препоръча на бежанците да черпят информация от горещата телефонна линия или от сайтовете на държавните институции, а не от Facebook и на принципа "Една жена каза".

"Във Facebook групите пише какво ли не. Хората чуват, а това, което се говори, понякога е от незнание, понякога с опит за дезинформация. Има гореща линия с оператори на български, украински, руски, английски. По-добре завърти този телефон, отколкото да четеш глупости във Facebook", призова Манджукова.

Според нея бежанците от Украйна, които са дошли като туристи у нас, са напуснали още в първите дни страната ни.

"Спряха се за малко и продължиха. Мен не ме притесняват този тип бежанци, а тези, които след като не им харесват условията, предпочитат да се върнат в Украйна, защото всъщност има къде да се върнат. Няма нищо лошо в това, неприятно ми е, че те заминават с гняв към България. Аз виждам, че България прави каквото може", каза българката от Украйна.

И прогнозира сложна икономическа интеграция на бежанците, тъй като масово работата, която им се предлага, е нископлатена.

"От една страна имаме недостиг на работна ръка, в същото време се предлага нископлатена работа, със 700-800 лв. заплата. А това в голяма част са семейства с малки децата", уточни Манджукова.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите също работят за толкова. Нас кой ни съжалява?
96
4
 
38
 
! Отговори
Едно към едно преди 1 година
През последните седем дни на паркингите на няколко магазина от големите вериги попадам на семейства от Украйна. Мъжете/ когато има/ са млади. Жените-също. Автомобилите-модели след 2018 година. Чувстват се като у дома си. Не са работници.
95
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дискриминация 149Да кажеш, че ние сме лоши към тех, все едно да кажеш, че идваме от Марс :))) Нема друг народ който да настани украинците в първокласни хотели, другите страни ги пращат в бежански лагери, не в хотели по морето :))) Сега реват украинците, нормално, след като видеха хубавата страна на БГ, сега требва да видят и лошата страна :)))
94
2
 
27
 
! Отговори
з преди 1 година
По селата има свободни къщи, да ги настанят. Да видят буренясали ниви, изтърбушени училища, разбити пътища и мизерия - това ги чака в ЕС.
93
2
 
30
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Да идат в Германия или Австрия, там да ги обгрижват! Ние нямаме капацитет и възможности! Бедна държава сме! Защо трябва допълнително да ти натоварват? Не стига , че ни вдигнаха цени на ток, парно, горива и т.н. , ами и трябва да ги обгрижваме!
92
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дискриминация ... Ама украинците са ни роднини, те са славяни, в това е разликата, и украинци и руснаци и поляци и чехи и словенци и хървати и други славяни, са ни роднини.
91
2
 
33
 
! Отговори
трубач преди 1 година
Ами не ги искат защото, няма механизъм, които да защитава собствениците на тези имоти, по отношение на щети нанесени от наемателите дори и след като приспаднеш депозита, (който е един наем - и не стига само за латекса за боядисването на помещението) Който не е живял на запад не знае как трябва да издадеш имот след като го напуснеш и какво следва ако има непокрити щети или сметки. Тук при нас няма и няма и кого да се оплачеш ако има щети или непокрити режийни сметката.
90
3
 
29
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Всички да берат маслодайна роза! Работа има, само желаещи трябва! И да не ми говорят за ниско заплащане, щом ние можем ще могат и те!
89
2
 
23
 
! Отговори
дискриминация преди 1 година
и расизъм относно третирането на бежанци от Близкия Изток и Украйна се вижда отвсякъде!!!! Няма ли кой да повдигне въпроса пред правата на човека! Деца стоят гладни на студа никой не ги виждо украинците в луксозни хотели на аванта!!!
88
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние като казвахме,*** сме бедна държава украинците не ни вярваха.Ами бедни сме.Работим за ниски заплати.Те ако искат други да ходят в Германия.Ние едвам си плащаме сметките
87
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако наистина бягат от войната и си спасяват живота, ще са съгласни и в барака на село да живеят, но щом имат претенции за това и за онова, щом всичко под 4 звезден хотел не им е ок, ами не са бежанци, а обикновени емигранти решили да влязат в ЕС лесно, уж бягат от война.Същата работа като "сирийците" от Африка, които само гледаха как да стигнат до Германия.Така, че хайде моля ви се, без ах-кане и ох-кане за горките хора.Нали са бежанци, що не искат в център и да работят каквото им предложат?
86
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и в Шверцария се размрънкаха, че очакваният лукс го няма, но ония бързо им обясниха кой, кой е.
85
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Настаниха украинските бежанци в хотелите, за да финансират бизнеса. Беше грешка, която навън някои държави оцениха като дискриминация и ни порицаха. Удивително е колко малко хора разбират, че войната е бедствие, което разрушава и унищожава всичко - жилища, стандарт, човешки животи. Курортното време за бежанците свърши, особено за онези, които няма къде да се върнат. Трябва да изтрезнеят и онези, които в екстаза си не разбират, че ядрената войната е на прага ни и няма къде да се скрием от нея.
84
0
 
30
 
! Отговори
абе преди 1 година
що иракските бежанци не мрънкат за условията ми си седят кротко хората. Украинците като са с претенции да ходят при принц Чарлз да ги настани в двореца!
83
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От една страна имаме недостиг на работна ръка, в същото време се предлага нископлатена работа, със 700-800 лв. заплата. А това в голяма част са семейства с малки децата"----------------------А българите за колко работят, ве, алоуууу... Била, Габрово - 400 лв заплата...
82
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова са заплатите...затова повечето българи недоволстваха за онези 40 лв. на ден,защото и да работят толкова не изкарват.Ако отказват такова заплащане никога няма да си намерят работа.Повето на такива пари работят,икономисват от сметките и от село картофи,буркани...
81
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм гонил групичка руснаци, нагли са като урките, тоест нема голема разлика :)) Сега урките ще видят кон боб яде ли, свърши се българското гостоприемство :) Сега ги оградихме с ограда, да видим колко ще издържат, преди да избегат с викове :))) Пак сме милосърдни, щото поне им даваме бараки и храна, да забравят за тузарските хотели, свърши се това недоразумение :)))
80
3
 
26
 
! Отговори
Дракула преди 1 година
"Пуснеш ли вампира в къщата си, няма спасение". Виждал съм какво оставят украинците след себе си в хотелски стаи. Впрочем, и на *** съм отдавал апартамент под наем. Като се изнасяха, държаха да ми дадат пари за пукната тоалетна чиния. Естествено, че не ги взех! Санитарията се поврежда понякога. За принципи говоря.
79
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е дано на повечето от вас да не се наложи да бягат от война и да се срещат с такова отношение.Лошо е че повечето така коментирате за украинците ако се запознаете с някой след това няма да сте с такова негативно отношение.
78
2
 
26
 
! Отговори
Аман преди 1 година
Тези дойдоха тук и си помислиха, че всики са им длъжни и трябва да ги гледат като принцове и принцеси. Айде ако сте бежанци да се държите като такива, ако не сте се махайте.