Украинци искат да наемат жилища, получават откази

Райна Манджукова: Хората, които наистина бягат от войната, не подбират къде ще живеят
1 юни 2022 10:37, Елка Василева
267

Изказването на вицепремиера Калина Константинова за украинските бежанци и спирането на програмата за интеграция предизвикаха вълна на недоволство.

"От ден първи се знае, че тази програма е с ограничен срок. Така че всички обвинения от бежанците и хората, които протестират с точно този аргумент, че се случва в последния момент, нямат право да го извеждат", коментира българката от Украйна Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От първия ден на войната тя помага на украински бежанци да намерят подслон у нас. Наблюденията ѝ показват, че има такива, които наистина няма къде да живеят, защото домовете им са разрушени, а други са решили да потърсят по-голяма сигурност, въпреки че в техните населени места не се провеждат военни действия.

"Те са преценили, че искат да се преместят в България. Има различни хора. Виждайки ги, аз разбирам, че първите от тях не подбират къде да бъдат настанени. Вторите, след като вече не могат да са там където им харесва, предпочитат да се приберат. Не всички са такива. Ако приоритетът е животът ти, физическото оцеляване, едва ли би бил голям проблем да почистиш стаята, в която са те настанили", каза Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Центърът за бесарабски българи, на който тя е председател, е съдействал за настаняването на около 100 семейства - всички живеят в домовете на българи, а не в хотели. И към днешна дата продължават да бъдат заедно, без да им се налага да плащат нищо. Някои от бежанците вече са започнали работа и се радват, че могат поне с разхода за консумативите да помагат.

Има и такива обаче, които се оказват нежелани.

"Те също са бежанци, но идват с парите и колите си и искат да намерят жилище под наем. В София, Варна, Бургас не желаят да дават жилища под наем на украинци. Бесарабски българи, които говорят добре български език, ходят по огледи и когато се стигне до подписване на договора, наемодателите се отказват с думите "О, ама вие сте от Украйна". Не дават жилища по наем дори за дългосрочно ползване. А хората искат да си оставят парите", уточни Манджукова.

Тя препоръча на бежанците да черпят информация от горещата телефонна линия или от сайтовете на държавните институции, а не от Facebook и на принципа "Една жена каза".

"Във Facebook групите пише какво ли не. Хората чуват, а това, което се говори, понякога е от незнание, понякога с опит за дезинформация. Има гореща линия с оператори на български, украински, руски, английски. По-добре завърти този телефон, отколкото да четеш глупости във Facebook", призова Манджукова.

Според нея бежанците от Украйна, които са дошли като туристи у нас, са напуснали още в първите дни страната ни.

"Спряха се за малко и продължиха. Мен не ме притесняват този тип бежанци, а тези, които след като не им харесват условията, предпочитат да се върнат в Украйна, защото всъщност има къде да се върнат. Няма нищо лошо в това, неприятно ми е, че те заминават с гняв към България. Аз виждам, че България прави каквото може", каза българката от Украйна.

И прогнозира сложна икономическа интеграция на бежанците, тъй като масово работата, която им се предлага, е нископлатена.

"От една страна имаме недостиг на работна ръка, в същото време се предлага нископлатена работа, със 700-800 лв. заплата. А това в голяма част са семейства с малки децата", уточни Манджукова.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
69
 
5
 
! Отговори
Асен Василев преди 1 година
Конфискация на всички празни имоти , които не са давани под наем в последната 1 година и настаняване на всички Украинци в тях безплатно с платени от държавата сметки за ток, вода, храна за 1 година и здравни грижи. Законопроекта се подготвя.
156
4
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украинци искат да наемат жилища, получават откази" - Ами да се замислят защо получават откази! То ако бяха много читави едва ли щеше да е така. Хората разбраха що за напаст са. Не бяха претенции, не беше чудо, всички са им длъжни ...
155
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
700 / 800 лева да не би българите да получаваме повече
154
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България им даде гостоприемен подслон, но се оказа че тия хора имат доста по-високи претенции, отколкото сме очаквали и отколкото сме способни да удоволетворим. Ами, така да бъде, границите към бленуваният от тях ЕС са отворени.
153
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган ако пусне бежанците от Близкия Изток, за тях ще отворят ли почивните бази, ще ги настанят ли в хотели край морето, ще им отпуснат ли по 45 лв. на ден субсидия, ще се занимава ли цялата държава с тяхното благополучие?
152
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой се опиташе да направи за други бежанци това, което правят сега за украинските, получаваше квалификацията "трафикант на бежанци" и с него се занимаваше полицията и прокуратурата. А с украинците е различно - защо е този двоен стандарт?
151
1
 
35
 
! Отговори
Геноцид за нас преди 1 година
От днес почивните бази на Министерски Съвет са затворени за българи и резервациите са отменени, зашото настаняват украинци. На морето на първа линия, Слънчев Бряг и
150
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стар емигрантАз пък работя от 22 години с Руснаци, Украинци, Естонци, Литовци. Украинците винаги са били на топ ниво и най-лесно се е работело с тях. Руснаците искат да са само мениджъри, те обичат да ръководят, а не да работят. Естонци и Литовци също са ок. Не знам какво си работил с Украинци, ама аз съм имал през годините над 100 колеги украинци само с един не се разбирахме и беше многознайко.
149
57
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пожелавам на всички гадни русофили да изпитат това, което са изпитали украинските бежанци! Русофилите сте Долна пасмина, позор за всички българи!
148
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиите да престанат да наричат украйнците дошли у нас бежанци защото не са.Те са икономически мигранти с огромни претенция за безплатно обгрижване.Да се помага само на дошлите бесарабски българи ако искат да останат и да се интегрират в родината на прадедите си.Украйнците са с временен статут и ако не им харесва тук да заминават другаде.Никакво интегриране,не ни трябват.Същата напаст са като руснаците.
147
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ви искаме тук !!!
146
2
 
17
 
! Отговори
Welcome to Bulgaria преди 1 година
Нищо ново. Ние живеем тук от 1вата глътка въздух.
145
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, и на мен ми звъннаха от агенция с питане дали апартаментът ми е свободен в момента. Не е, но и да беше като чух, че е за "млада украинска двойка, обаче платежоспособни", никога не бих допуснала подобна грешка - мързеливи са (тоест, ни биха чистили), не зачитат чуждата собственост, не са добри платци и човек пусне ли ги, не може да ги изгони. Със същия резултат би било отдаване на 100липиновци, "но платежоспособни". Мани, бегай!!!
144
2
 
52
 
! Отговори
Км преди 1 година
Може ли някой да каже колко са работещите бедни в България?Има стотици хиляди хора на минимална заплата.Който иска повече пари да ходи при леля си Урсула.
143
4
 
56
 
! Отговори
до 202 преди 1 година
Ще се опитам да ти го обясня. Не може да хванеш украинец от полето, който казва, че е лекар и да работи без легализация на дипломата. Плюс приравнителни изпити, които са общовалидни за ЕС. А Украйна не е там. Освен това трябва да издържи и изпит по български език. Представи си да прави операция и да крещи там нещо на украински? За ИТ сектора пак е тотален мит, защото се търсят хора с повече от един език. И то за кол центрове. На украински ли ще говори? И пак сертификат, който е валиден за ЕС.
142
12
 
72
 
! Отговори
Стар емигрант преди 1 година
Познавам много укри и хохоли в дългия си емигрантски живот - изключително зли и безскрупулни хора, които нямат никаква милост към никого! Погледнете ги, докато говорят в разни интервюта по българските телевизии, как нагло и нахално гледат. Страшно проста нация, но с огромни претенции. Не забравяйте, че десетки хиляди укри се включват на страната на нацистка Германия през 2-та Световна Война и извършват уникални зверства в Русия!
141
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, как двегодишно дете ще докаже че не е азовец.
140
36
 
10
 
! Отговори
до 198 преди 1 година
Защо на мен никой не ми предлага нископлатена работа?! Защото имам квалификация и се надпреварват нови и нови фирми с оферти коя от коя по-примамливи. В задачата се пита- ако има лекар украинец, дайте му работа като лекар, а не като чистач, защото недостигът на лекари е огромен. Например, в ИТ сектора има доста украинци, защото недостигът е брутален, а българите са недостатъчни като бройка и квалификация за този сектор. Затова и заплатите там са над 10000.
139
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам свободен апартамент ,но не бих го дал на украйнци или руснаци.
138
10
 
17
 
! Отговори
до 194 преди 1 година
Ся, ако си пенсионер, работещ като портиер нощна смяна 2 пъти седмично в някой блок, може и да взимаш 500лв. месечно "на ръка". Но иначе подобни филми няма. Ако има, твърде жалко за роба, който сам си го е избрал така. Но ме съмнява. Пастирът на село взима 1100лв. чисто да се грижи за 30 крави и 50 овце.