Украинци искат да наемат жилища, получават откази

Райна Манджукова: Хората, които наистина бягат от войната, не подбират къде ще живеят
1 юни 2022 10:37, Елка Василева
267

Изказването на вицепремиера Калина Константинова за украинските бежанци и спирането на програмата за интеграция предизвикаха вълна на недоволство.

"От ден първи се знае, че тази програма е с ограничен срок. Така че всички обвинения от бежанците и хората, които протестират с точно този аргумент, че се случва в последния момент, нямат право да го извеждат", коментира българката от Украйна Райна Манджукова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
От първия ден на войната тя помага на украински бежанци да намерят подслон у нас. Наблюденията ѝ показват, че има такива, които наистина няма къде да живеят, защото домовете им са разрушени, а други са решили да потърсят по-голяма сигурност, въпреки че в техните населени места не се провеждат военни действия.

"Те са преценили, че искат да се преместят в България. Има различни хора. Виждайки ги, аз разбирам, че първите от тях не подбират къде да бъдат настанени. Вторите, след като вече не могат да са там където им харесва, предпочитат да се приберат. Не всички са такива. Ако приоритетът е животът ти, физическото оцеляване, едва ли би бил голям проблем да почистиш стаята, в която са те настанили", каза Манджукова пред Bulgaria ON AIR.

Центърът за бесарабски българи, на който тя е председател, е съдействал за настаняването на около 100 семейства - всички живеят в домовете на българи, а не в хотели. И към днешна дата продължават да бъдат заедно, без да им се налага да плащат нищо. Някои от бежанците вече са започнали работа и се радват, че могат поне с разхода за консумативите да помагат.

Има и такива обаче, които се оказват нежелани.

"Те също са бежанци, но идват с парите и колите си и искат да намерят жилище под наем. В София, Варна, Бургас не желаят да дават жилища под наем на украинци. Бесарабски българи, които говорят добре български език, ходят по огледи и когато се стигне до подписване на договора, наемодателите се отказват с думите "О, ама вие сте от Украйна". Не дават жилища по наем дори за дългосрочно ползване. А хората искат да си оставят парите", уточни Манджукова.

Тя препоръча на бежанците да черпят информация от горещата телефонна линия или от сайтовете на държавните институции, а не от Facebook и на принципа "Една жена каза".

"Във Facebook групите пише какво ли не. Хората чуват, а това, което се говори, понякога е от незнание, понякога с опит за дезинформация. Има гореща линия с оператори на български, украински, руски, английски. По-добре завърти този телефон, отколкото да четеш глупости във Facebook", призова Манджукова.

Според нея бежанците от Украйна, които са дошли като туристи у нас, са напуснали още в първите дни страната ни.

"Спряха се за малко и продължиха. Мен не ме притесняват този тип бежанци, а тези, които след като не им харесват условията, предпочитат да се върнат в Украйна, защото всъщност има къде да се върнат. Няма нищо лошо в това, неприятно ми е, че те заминават с гняв към България. Аз виждам, че България прави каквото може", каза българката от Украйна.

И прогнозира сложна икономическа интеграция на бежанците, тъй като масово работата, която им се предлага, е нископлатена.

"От една страна имаме недостиг на работна ръка, в същото време се предлага нископлатена работа, със 700-800 лв. заплата. А това в голяма част са семейства с малки децата", уточни Манджукова.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
5
 
3
 
! Отговори
злобар преди 1 година
Сега е видовден за да се разбере кой кого как е изнудвал...бог , Путин ,Сорос или САЩ...ви изпратиха бежанци...бели и синеоки...за да видите и разберете истината ,че човешкото злощастие не е и не може да бъде средство за изнуда и за печелене на пари,че дори мисълта за такова нещо е много грозно a да ce твърди е наглост и арогантност !...
116
8
 
8
 
! Отговори
до 171 преди 1 година
Каква чужбина, бе? Казах, че работят в западни компании. Какво според тебе значи това? Че са в чужбина ли? Ся, разбирам, че въртиш геврека на баничарката за 2000 месечно, ама малко напъни мозъка... Даже и жокер давам- квалифицираният труд (над 95% от него) вече се полага 100% дистанционно. Аз, например, работя за 3 компании отдалечено. Кеф ти от морето, кеф ти- от ски курортите. И не, не лъжа. Имахме офис в Киев и Харков. Общо 200 човека. До един са с нашенски трудови договори в момента.
115
8
 
6
 
! Отговори
злобар преди 1 година
Представете си че няма Турция и че целият този сирийски хаос е връхлетял върху България....щяхте ли да правите същите арогантни коментари или джагатайски бъзици ?!..."Ръката, която дава е по-добра от ръката, която взема" ...Това е турска поговорка и винаги е много актуална в Турция,особенно през последните единадесет години откак в страната пребивават близо 5 милиона бежанци от Сирия ,Ирак и Афганистан! Вече 11 години всички в Европа обвиняват Ердоган и турците ,че изнудват европейците със сирийските бежанци...
114
2
 
33
 
! Отговори
Само да уточня: преди 1 година
До До 115===НЕ!!! Това не са европейски пари,а пари от кръвта и потта на БЪЛГАРИТЕ!Тези бандеровци ни правят 120милн.на мецец само за хотелите,безплатно медицинско обслужване,безплатен паркинг,транспорт,джобни и още други екстри!Европейските са около 30милн.евро всичко, или нощувките за половин месец! А и европарите не падат от въздуха,те също са ограбвани от всички нас!Огромен брой хора работят за 700лв.,а тези не искали,а искат с мизерните си доходи да осигуряваме техни капризи! Да се махат!
113
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То наистина изглежда като концлагер Елхово, оградили са ги с огради урките :))) Поживяхте ли си на Златните, поживяхте си, сега вече ви върнахме в действителността :)))
112
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип живота е много гаден.Ама като мразиш някой става още по гаден.Замислете се по въпроса.
111
5
 
33
 
! Отговори
До 158 преди 1 година
Лъжеш. Говорих лично с такива в Несебър, всички с луксозни коли. Нито един не каза, че работи в чужбина, всички идват от Украйна. Тунинговани млади жени, кифли с претенции. Мъжете млади и яки с вид на мутри. Някои казаха, че ще ходят в Турция. Единици са обикновените хора, те си личат.
110
3
 
22
 
! Отговори
aa1830 преди 1 година
Аз живея във Виена, и аз исках да наема жилище но получих 15тина отказа, при кандидатстване ти гледат доходите за три месеца назад. При местните е същото. Когато предлагането е по малко от търсенето. Да не го приемат лично украинците.
109
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оф, като ми започнат разни аутсайдери да мрънкат как работели за 800лв. и ми става чак смешно. Кой работи за 800 при минимална 750, бе? Някоя чистачка от малцинствата, ама и те вече гонят 1000. Ся ще седнат да говорят как в прованса работели за 800. И колко души сте в прованса? Дали има и 20% от работещите. Не ви харесва заплащането, отказвате го, развивате вие нещо свое- бизнес ли, земеделие ли, ще берете малини в ЕС и ще слуиувате там ли, ще се квалифицирате и ще взимате 10000 ли.
108
4
 
41
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 година
Абе тази бесарабка тето я навирате всеки ден по телевизията, що не питате-каква работа може да върши с тия 5 сантиметрови нокти бе? То един орел няма такива нокти...Какво може да направи тя и каква жена е, и кой мъж търпи такъв михлюз, дето само с устата си работи бе? Говори за бежанци, за нещастни хорица с малки деца, за милост към тях, и ти навира тия големи нокти пред очите... Човек кой се занимава с благородна мисия, не гледа маникюри, прически и модни дрехи, а е най-скромен от всички
107
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ти да видиш... Най-голямата пародия е, че самите украинци си говорят на родния си руски език, а забраняват на други да го говорят, други украинци изобщо пък не разбират украински, защото е нов език за Украйна от около 20-30 години, а самия украински език е съставен и създаден от местни руснаци, а не от някой друг.
106
3
 
19
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
"-----А българите за колко работят, ве, алоуууу... Била, Габрово - 400 лв заплата..." - - - Що за начин на комуникация? Много ясно - българинът работи за мизерни пари масово. И бежанците не са за окайване в тази връзка. Като искат по-висок стандарт - да бягат из Европата - без друго евро г ейците създадоха конфликта под диктата на ФАЩ. Иначе в Габрово в била се работи със стартова от 1200.00, но има лентаи, за които е по-добре да лежат на студено и гладни, но да лежат. Техен си избор.
105
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наемодателите си имат изисквания, къде е проблема тук, ааааааа проблема е, че украинците пак нещо мрънкат и нещо не им харесва.
104
1
 
36
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 година
На българите в Швейцария също им отказват да наемат квартири но никой не го е еня. Ама ако е жената на някой който гори живи хора щото говорили на руски тогава нещата са съвсем други.
103
0
 
27
 
! Отговори
защо преди 1 година
Да "благодарят" на медиите и Зеленски.
102
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До зАми дайте им трактори и механизация и ще ви разработят земите по селата украинците и няма да буренясват нивите, направи набързо програма,обучете ги и искайте безплатна или на изплащане механизация, Белоруските трактори и машини са евтини, има и немска механизация
101
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами сблъскват се с БГ реалността - ниски заплати, високи наеми, еснафщина и прочее ..Тези които оцелеят тук биха оцелели навсякъде по света!
100
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия мантри как заможните избягали, защото са заможни. Много украинци избягаха месеци преди войната, защото никой, ама никой там не вярва на Русия. Всички слушат запада, който предупреждаваше, че всеки момент предстои война, а русофилите се подиграваха как на Кремъл силите се изтегляли и Русия никога нямало да нападне Украйна.
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Едно към едно Това, че по-заможните са избягали , защото имат пари, не означава, че всички украинци са богати , има украинци, които действително имат нужда от помощ, хората са пръстите на ръката, не са еднакви
98
26
 
7
 
! Отговори
do 156 преди 1 година
Работници са, миличък, ама квалифицирани в западни компании. Труд, за който няма да дорастеш следващите 3-4 живота с това мислене. И колите им не са 2018-та, а от 2020-та нататък. Мерси.