Запорират хиляди пенсии заради неплатени битови сметки

Възрастни хора взимат бързи кредити, които не могат да погасяват
184
Запорират хиляди пенсии заради неплатени битови сметки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Запорират хиляди пенсии заради дългове. През миналата година в НОИ са обработени 10 511 съобщения за запори, наложени върху пенсии по реда на Гражданския процесуален кодекс от държавни и частни съдебни изпълнители, пише в Годишния отчет на НОИ.

Най-често просрочените задължения на пенсионери са за битови сметки, но някои от тях не могат да изплащат в срок и бързи заеми, взети, за да закърпят бюджета си, уточнява „Труд“.

Пред 2020 г. наложените запори на пенсии са били 10 307, през 2019 г. - 12 018, а през 2018 г. - 16 990 броя.
Наблюдаваната трайна тенденция за намаляване на броя на пенсионерите, от чиито пенсии се правят удръжки заради запори, се дължи както на увеличаването на размера на минималната работна заплата, така и на намалението на общия брой на пенсионерите, пише в отчета на НОИ. Съдебните изпълнители не могат да налагат запори върху пенсии, които са по-малки от минималната работна заплата. През миналата година минималната заплата беше увеличена на 650 лв. Затова удръжките по наложени през предходни години запори върху пенсии под посочения праг са преустановени. От 1 април 2022 г. минималната заплата беше увеличена на 710 лв. Затова всички принудителни удръжки от съдебни изпълнители върху пенсии под този праг също трябва да са преустановени.

През миналата година в НОИ са постъпили 16 727 заявления за запори на пенсии, но реално са били запорирани само 10 307 пенсии, стана ясно от отчета на НОИ. Причината за това е, че останалите 6420 пенсии са били под прага от 650 лв. и Гражданско процесуалният кодекс не позволява те да бъдат запорирани.

През миналата година в НОИ са постъпили 209 889 заявления, свързани с отпускането и преизчисляването на пенсиите, което е с 32 612 заявления по-малко от предходната 2020 г. Причината за това е намаляването на заявленията за преизчисляване на пенсиите. Близо два пъти се е понижил броят на заявленията за ежегодно преизчисляване на пенсиите с допълнително придобит осигурителен стаж след пенсионирането. Това се дължи на промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност за служебно ежегодно преизчисляване на пенсиите от 1 април, без да е необходимо подаване на заявление от пенсионерите. Но хората, които искат пенсиите им да бъдат преизчислени след придобиване на допълнителен стаж и не искат да чакат датата 1 април, имат право да подадат заявление в НОИ за преизчисляването.

През миналата година обаче рязко се увеличават заявленията за получаване на наследствена пенсия или “вдовишка” добавка към пенсията. Подадените в НОИ такива заявления са 73 274 броя, което е с 23% повече спрямо предходната година, когато заявленията са били 59 581. Рязкото увеличение на заявленията с 13 693 броя може да се дължи на нарасналия брой смъртни случаи заради пандемията от COVID-19 през миналата година, когато ограниченията бяха премахнати без да има голяма ваксинация сред населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: НОИпенсиипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че как се запорира пенсия, която е в рамките на защитения от ГПК размер като несквестируема? В момента несеквестируем доход е пенсията до МРЗ, а колко пенсионери взимат повече?
85
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
12 години ниски пенсии заради ГЕРБ и въпреки огромния скок на пенсиите след ГЕРБ, това 12 годишно изоставане е трудно за наваксване.
84
0
 
19
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Ми с 300лв пенсия и при положение, че тан въглища гони 500лв и при положение, че кубик дърва годни 250лв. Какво очаквате!? В БГ имаме 2млн пенсионери може и повече да са! Основно техните пенсии идват от чужбина! Парите за пенсии в БГ се КРАДЪТ от коя да е власт след 1989г насам! Цените се вдигат с дни! И пак да попитам какво очаквате да направи едни пенсионер да легне и да умре ли! Не за друго ами и това е решение някакво!!!!!!
83
0
 
18
 
! Отговори
До Хо-хо преди 1 година
Животът е колело,Богаташ ! Беднякът някога може да си ти!Защото за злоба има и карма!
82
4
 
31
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
Честита ви Промяна, драги пенсионери !
81
44
 
4
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
боли ме за някакви бедняци, които не могат да си платят сметките. На некадърниците винаги държавата им е виновна
80
10
 
1
 
! Отговори
Которов преди 1 година
Ура тавариши, половината самалети на аерофлот ще се ползват за запчасти, за да може да другата половина да летят. Официално признание на вицепремиера Белоусов на ПМЕФ!
79
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при продължаваме измамата и продължаваме подмяната е така.
78
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво просто кире,и пп докато вие издържате в разкош жените и децата на бандеровци,бг пенсионери,а и не само те затъват. Какви майки са ви раждали,*** долни?!
77
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Геноцида продължава в пълна сила, маскиран като "Промяна"
76
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшна подмяна това правителство !
75
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ислямът е най-праведната религия! Както е казал Аллах- ако ти направят лошо, отвърни с тройно по-лошо!
74
4
 
1
 
! Отговори
вескУ психопат преди 1 година
не чуваш.....потърси професионална помощ....от психолог. Ще се почустваш по добре.
73
15
 
2
 
! Отговори
Йоско Йосков - Юсуф преди 1 година
ГЕРБ и ДПС заедно напред - гласувайте за някоя от нашите партии, за да си върнем фирмите по границата и да събираме фитосанитарния контрол и другите такси. Меди Доган е велик, Боко - още по-велик.
72
9
 
7
 
! Отговори
дртiйУАЙТBOY! преди 1 година
До Анонимен... Нема сми да се праиш на леко неинфо, след като мноГ0 добре Г0 знаеш ФАКТа, че пенЦИОНерите хич НЕ са виновни за дереджето, на което се дължат твърде ниските пенсии у нас, а ПРИЧИНАта за това е, че БКП начело со БаЙ ти Т0Ш0 им окраде и присвои ПЕНСИОНния ФОНД на държавата, прибирайки го за ПАРТИЯта и крадливите й СИНОВЕ и АПОЛОГЕТИ - партийци и вси папкаджии и авантаджии. И това е самата ИСТИНА, тъй като това е НАЙ-ГОЛЕМОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ на БАЛКАНИте на всички времена! Доказано Е.
71
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това е подигравка с Българските пенсионерите ни.Евала на това правителство!!!
70
1
 
25
 
! Отговори
Сахар преди 1 година
Демек, корона "разчисти портфолиото" на НОИ, а вдигането на минималната работна заплата направи пенсионерите "перфектните" длъжници.
69
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да запорират сметките на олигарсите, бе! На големите схемаджии, там бизнесмени, с трилиони, милиарди!
68
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
турците от ДПС - най-честните, най-достойните, най-големите - Пеевски, Карадъя, Меди Доганов - изключително достойни хора. Те носят България в сърцето си и искат благоденствие, даже се говори, че Доган толкова много обичал България, че е готов да ни направи голяма държава като ни обедини с боклушката пуешка държава на юг.
67
2
 
31
 
! Отговори
А хиляди социални преди 1 година
помощи кога ще запорират заради никога неплащани сметки? Или блек лайвс е по-метър от уайт лайвс?