Запорират хиляди пенсии заради неплатени битови сметки

Възрастни хора взимат бързи кредити, които не могат да погасяват
184
Запорират хиляди пенсии заради неплатени битови сметки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Запорират хиляди пенсии заради дългове. През миналата година в НОИ са обработени 10 511 съобщения за запори, наложени върху пенсии по реда на Гражданския процесуален кодекс от държавни и частни съдебни изпълнители, пише в Годишния отчет на НОИ.

Най-често просрочените задължения на пенсионери са за битови сметки, но някои от тях не могат да изплащат в срок и бързи заеми, взети, за да закърпят бюджета си, уточнява „Труд“.

Пред 2020 г. наложените запори на пенсии са били 10 307, през 2019 г. - 12 018, а през 2018 г. - 16 990 броя.
Наблюдаваната трайна тенденция за намаляване на броя на пенсионерите, от чиито пенсии се правят удръжки заради запори, се дължи както на увеличаването на размера на минималната работна заплата, така и на намалението на общия брой на пенсионерите, пише в отчета на НОИ. Съдебните изпълнители не могат да налагат запори върху пенсии, които са по-малки от минималната работна заплата. През миналата година минималната заплата беше увеличена на 650 лв. Затова удръжките по наложени през предходни години запори върху пенсии под посочения праг са преустановени. От 1 април 2022 г. минималната заплата беше увеличена на 710 лв. Затова всички принудителни удръжки от съдебни изпълнители върху пенсии под този праг също трябва да са преустановени.

През миналата година в НОИ са постъпили 16 727 заявления за запори на пенсии, но реално са били запорирани само 10 307 пенсии, стана ясно от отчета на НОИ. Причината за това е, че останалите 6420 пенсии са били под прага от 650 лв. и Гражданско процесуалният кодекс не позволява те да бъдат запорирани.

През миналата година в НОИ са постъпили 209 889 заявления, свързани с отпускането и преизчисляването на пенсиите, което е с 32 612 заявления по-малко от предходната 2020 г. Причината за това е намаляването на заявленията за преизчисляване на пенсиите. Близо два пъти се е понижил броят на заявленията за ежегодно преизчисляване на пенсиите с допълнително придобит осигурителен стаж след пенсионирането. Това се дължи на промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност за служебно ежегодно преизчисляване на пенсиите от 1 април, без да е необходимо подаване на заявление от пенсионерите. Но хората, които искат пенсиите им да бъдат преизчислени след придобиване на допълнителен стаж и не искат да чакат датата 1 април, имат право да подадат заявление в НОИ за преизчисляването.

През миналата година обаче рязко се увеличават заявленията за получаване на наследствена пенсия или “вдовишка” добавка към пенсията. Подадените в НОИ такива заявления са 73 274 броя, което е с 23% повече спрямо предходната година, когато заявленията са били 59 581. Рязкото увеличение на заявленията с 13 693 броя може да се дължи на нарасналия брой смъртни случаи заради пандемията от COVID-19 през миналата година, когато ограниченията бяха премахнати без да има голяма ваксинация сред населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още по темата: НОИпенсиипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
11
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
я им отнемете пенсиите, не им давайте вода, храна, ..............
125
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знаете цените и пенсиите при СОЦА. Кило месо с кокал беше 2 лв и 40 ст. Литър бензин А91 беше 15 ст., после 40 ст., после 80 ст. и накрая беше 1 лев. Билет за градски транспорт 6 ст. 500 грама истинско кисело мляко беше 23 ст. В същото време средната пенсия беше 180 лв, а средната заплата през 1989 беше 274 лева. Направете си сметката кога е било по-добре?
124
2
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
...та никой от доставчиците не те е потърсил да решите въпроса ВЗАИМНО,просто те дава на САТРАПА "ЧСИ" ,и..толкова..На какво ви мяза това?.../давам тоя пример,защото наскоро един познат ми се оплака,че Вивакомците са го дали на ЧСИ заради некакви 50 лв,които той нито е дължал,нито пък е имал отношения с вивакомците..За кредитните длъжници не знам,може би там нещата са по-други../
123
8
 
6
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 година
До Нещастието пенсия===Не знаеш цените и пенсиите при СОЦА. Кило месо с кокал беше 5 лв и 40 ст., а литър бензин А91 беше 1 лев. В същото време средната пенсия беше 60 лв. Направи си сметката, кога е било по-добре?
122
0
 
5
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
По закон , нямат право да го направят!
121
2
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ега ти куриоза!...Пенционерето не могат да си платят тока,толкова са бедни,обаче "ЧСИ" запорират сметките им ?...И кво излиза?..-Искат да вземат на босия цървулите?..Има и друго:..-Признавам че не знам как е уреден тоя .."казус",но доколкото съм разговарял с потърпевши,,това ИЗДЕВАТЕЛСТВО е "уредено" по най-груб начин..Например:-Да речем,дължиш на.."Виваком" ,примерно некакви пари,за които дори и не знаеш..Никой от "доставчиците" не си е направил труда да те предупреди,да се опита да решите въпр
120
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия пълни газовите си хранилища ,ние тука протести правим да спасяваме неспасяемото.
119
5
 
7
 
! Отговори
423645 преди 1 година
До АнонименАко навсякъде където ходиш ти смърди на русофили, може и да е от теб. Същото е като изпотен и наакан...
118
0
 
13
 
! Отговори
Нещастието пенсия преди 1 година
Нещастието да доживееш до пенсия... А това е основният стремеж на повечето работещи българи - пенсията! Само че, таа пенсия, не е онаа пенсия;))) Таа пенсия е на принципа "Бог дал, Бог зел";))) Така че, не се радвайте, гато данайците ви поднасят дарове! Те са кат многоръкият Шива - с едната ръка дават с другите 10-сет вземат!;)))
117
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тук смърди яко на русофили !
116
1
 
22
 
! Отговори
полковник Колев преди 1 година
Бравооо,спрете им пенсиите и ги изгонете на улицата - понеже не могат да ви плащат кожодерските цени. Узурпирана територия от бандити.....
115
10
 
23
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
На колко пенсионери децата им са в чужбина? Те с гордост до твърдят, ама искат чуждите деца и внуци да им плащат пенсиите. Същото важи и за огромният брой в сивата икономика в БГ. Те само да хапнат мекичките на баба и да пишат тук колко мислят за възрастните хора!
114
2
 
18
 
! Отговори
Стеф преди 1 година
До Анонимен 123 Дам... украинците са виновни ,че си избираме необразовани, неграмотни мутри да ни управляват. Ние нямаме никаква вина, че не си мърдаме пръста нещо да се промени. Само мрън-мрън и някой друг е виновен.
113
0
 
18
 
! Отговори
от село преди 1 година
При нас в с. Остров, Оряховско има един образ който цял живот е работил само в АЕЦ Козлудуй, взема пенсия от 1218 лв, но живее крайно мизерно. На стари години се разпърчи, всички каки му станаха почитателки на душата, той е навзел бая бързи кредити да им подсигури живота, а живее сега в гр. Мизия. Продаде бащината си къща, земи ..., продаде всичко което има на този свят. Той е синоним на един неуспял човек в живота. С тази пенсия може да живее доста добре, но уви плиткия му мозък на му позволи .
112
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази новина представлява цялостната трагедия в обществото ни. Иначе 40лв на ден за всеки украинец-няма проблем.
111
5
 
15
 
! Отговори
БЛАГОДЕНСТВЕ ЛИ? преди 1 година
КИРЕТО ЩЕ ГИ ПЛАТИ.
110
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** от комунизма!
109
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 113 умник с касскет. 5000$ няма да плати никой, никъде по света. Просто ще си пуснат ток, а откъде ще дойде тока е друга тема. Германия открива въглищата отново напр. Така, че полека с опорките, Блатото да му мисли с какво ще финансира частната война на жужето.
108
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС не може без ресурсите на Русия, но те трябва да са евтини. Русия не можем да я унищожим военно, но можем да я унищожим икономически, Русия е 3% от световния БВП, ние сме 40%. Просто трябва да потърпим докато Русия рухне, може да студуваме и да обеднеем за известно време, но Русия ще рухне и отново всичко ще си бъде както преди. Защото ако Русия сега не бъде унищожена и разделена на няколко демократични страни, на ЕС може да се сложи кръст както в икономически, така и в политически смисъл.
107
6
 
4
 
! Отговори
треперят за жилището преди 1 година
в Швейцария. Всеки пети швейцарец може да загуби жилището си. Ипотеките стават все по-скъпи, цените на жилищата обаче намаляват. Стотици хиляди швейцарци трябва да треперят да не загубят жилището си. blick.ch/wirtschaft/nach-snb-zinsentscheid-jeder-fuenfte-koennte-sein-haus-verlieren-id17590454.html