40% искат избори, 57 на сто ново правителството в този парламент

Очакванията са за нов кабинет на ПП, а не на ГЕРБ
115
40% искат избори, 57 на сто ново правителството в този парламент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. В потенциала за съставяне на ново правителство в този мандат надделява „Продължаваме промяната“ пред ГЕРБ. Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени.

Още по темата

 
Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни от „Галъп Интернешънъл“.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят.

 Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат –  57,9% срещу 40,6%, които искат избори. Като че ли надделяват очакванията отново ПП да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил одобрение – положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се колебаят.
 
По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа „имаше преврат от страна на мафията“ (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), „свали го Русия“ (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.
 
Френското предложение е оставило засега разочарование. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но отчетливо мнозинство от 59,5% смята, че интересите ни не са отчетени. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Изследването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 1 месец
КАМЕЛИЯ ЦВЕТАНОВА НЕДЕЙ ДА ЛЪЖЕШ . ВСЪЩНОСТ ПРОЦЕНТИТЕ СА ОБРАТНИ . НАРОДА ИСКА НОВИ ИЗБОРИ ЗА ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ФИНАНСОВИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ . СТРАХЛИВЦИТЕ ЗА НОВИ ИЗБОРИ СА ПП , ДБ ,БСП , И ГЕРБ . ВЪЗРАЖДАНЕ НЯМА КАКВО ДА ГУБИ , А ЩЕ СПЕЧЕЛИ . В ТЕЛЕВИЗИИТЕ И РАДИЯТА НЯМА ДА ВИДИТЕ ИЛИ ДА ЧУЕТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВЪЗРАЖДАНЕ ИЛИ ИТН . СВАТБАТА ПРЕДСТОИ , КОЙ ОБАЧЕ Е БУЛКАТА МЕЖДУ ГЕРБ И ПП . И ДВЕТЕ СТРАНИ МИ СА ВИЖДАТ КАТО ЖЕНКИ . НЕКА ДА СЕ ВЪЗРОДИМ . ВЪЗРАЖДАНЕ .....ГЛАСУВАЙТЕ НАИСТИНА
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хаха 104 - Ако не е там, ще е в двора на някой университет. Иначе, нали си бил в България - ко9лко народ ще се спре и да си говори 10 минтуи с тебе з апроучване, в това забързано ежедневие ...
103
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според промитите мозъци тук възраждане щели да печелят - хаха смех - искали не искали има умни хора в тая държава и на есен ПП пак са първи и ще се пръскате от яд. Освен ако не върнат хартиените бюлетини дето ако не е за партията майка бюлетината резко става надраскана и невалидна.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всички протестираха кой за, кой против само не видях подръжниците на ГЕРБ никъде. Иначе много *** по сайтовете на СЕВДА. ***
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МНОГО НАГЛА И СЪСТАВЕНА ОТ ХЪРЛИВНИЦИ ПАСМИНЮГА
100
1
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Тоя "сондаж" на площада пред парламента ли го правиха ?
99
2
 
9
 
! Отговори
хан Крум преди 1 месец
ПЕ-ПЕ-тата падат! Падат от небето. Капка ми падна на сърцето
98
2
 
8
 
! Отговори
Необвързан социолог преди 1 месец
Галъп никога не прави истинско проучване. Те работят с един определен брой анкетирани от жълтите павета, които и без проучване са ясни.
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Галъп е червена изтривалка на БСП. Каквото кажат галъп значи такъв е интереса на комунистическите формации бсп, дб и пп!
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
така писани заглавия на статии изизла 50 на 50 = гражданска война
95
0
 
11
 
! Отговори
da преди 1 месец
Искат да отменят изборите и да ги сменят с проучвания. По-евтино и удобно е.
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плевнелиев, който е оръдие на Прокопиев пусна днес провокация за Борисов и както изглежда текат извънредни случки? Пълзяща американска окупация на страната? Отстраняват се по гестаповски политически неудобни лидери и партии, тъй като с избори, медийни фейкове и пропагандни технологии явно не им се получава...
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90% искат затвор за австрало питека Борисов, който пълни чекмеджета и прави записи със 200. Беше много страшен, ама в затвора ще омекне.
92
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
телефонния сондаж от козяк ли са го правили?
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пенсиите падат от юли та не знам колко ще искат ПП след 10 юли и то при неясна инфлация.
90
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На снимката горе, защо външния министър е седнала, физиономията и е все едно е насрана?
89
7
 
3
 
! Отговори
:):) преди 1 месец
Таки, Маки и едни пари от най-натоварената граница в ЕС се оказаха голама порция. И една мафия си купи един музикант да и свири на уше.
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тикве-нишки фалшиви новини.
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инглацията в UK e в рекорд за последните 40 години.
86
3
 
3
 
! Отговори
Вера преди 1 месец
До do 89 Само да ти кажа ,че и преди инфлацията в Германия ( храната) беше в пъти по евтино..тогава не бяха ПП на власт.