Ограничете разходите за забавление, пестете пари за сметки

Антиинфлационните мерки не давали нужния ефект, смятат експерти
21 юли 2022 12:21, Анисия Иванова
168

Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат. В Европейския съюз инфлацията също отбеляза нов рекорд през юни от 9,6% на годишна база.

"Инфлацията е инерционен процес, който тръгва бавно, но и бавно спира. Прогнозите за 2023 г. са горната граница да е 6,8 % на годишна база, което означава затишие. Моят съвет е отлагане на прекаленото потребление", каза икономическият съветник към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Като един от големите проблеми пред бизнеса у нас той посочи липсата на предвидимост. Очакванията му са до десетина дни да има яснота по ключови за бъдещето въпроси.

"Следващата седмица се очаква "Северен поток 1" да бъде пуснат, макар и в ограничено количество. Това ще помогне за запълване на газовите запаси. От срещата на премиера в Азербайджан очакваме евентуална договорка за увеличение на подаваното дългосрочно количество газ. До седмица окачваме и яснота около съставянето на правителство, което също е важно за стабилността", поясни Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компенсациите за тока се получават от бизнеса със закъснение от 30-40 дни. Ножаров предупреди, че голяма част от дребния бизнес не може да си позволи плащанията с наличните обороти и има риск за оцеляването им през есенно-зимния период.

Такива рискове има и в бюджетите на домакинствата, заяви финансистът Йордан Генов.

"Дори инфлацията да стане 2-3%, ние вече сме загубили покупателната си способност и сме по-бедни. Можем да живеем по-скромно, отколкото досега сме живели. Трябва да намалим месечните си разходи, ако искаме да не попадаме в рискови ситуации като поемане на задължения. Добре е да ограничим разходите за забавления. Не можем да не си платим сметките, наема, да не се храним, да не пътуваме до работа. Трябва да режем от другите разходи", призова финансистът.

И добави, че вече е време да пестим пари, за да можем да си плащаме сметките през зимата.

"Важно е да си дадем ясна представа с колко са се увеличили нашите разходи. Живеем с лъжливо усещане колко харчим. Хората неусетно започват да харчат повече, което намалява спестяванията, може да доведе до непредвидено задлъжняване. Трябва да проследим разходите си в рамките на няколко месеца, да видим каква е нашата лична инфлация и да планираме следващите месеци, когато домакинствата имат повече разходи. Не остават много месеци до зимния период. Време е да видим какви са възможностите да заделяме буфери за бъдещото потребление", посъветва Генов.

И двамата гости изразиха мнение, че антиинфлационните мерки не дават нужния ефект, защото не са насочени към правилните групи.

"Прави се компенсиране на доходи, а не овладяване на инфлацията. За стабилизиране на икономиката се разчита повече на европейски средства, като от Плана за възстановяване, а не на национални средства от бюджета. Макроикономическите прогнози показват, че икономиката ще се възстанови през 2024 г.", разясни Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
7
 
12
 
! Отговори
Здрасти бананоядци! преди 1 година
Не харесвате народната република, сега сте на разграбването...публика!
79
2
 
2
 
! Отговори
стоката на пазара преди 1 година
Токът за бизнеса поскъпва с над 22%. Разходите за производство растат драстично. Работодателите са принудени да освобождават стоката наета от пазара на труда и да търсят варианти за наемане на по-евтина стока.
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Картинката е следната: кашон в кашон в кашон в кашон и най-вътре българин с телевизор слуша речите на вожда си Радев, които го сгряват ли, сгряват. Отгоре вместо крушка през портрет го следи зоркото око на Биг Брадъра Рашков. Отстрани представители на управляващите партии в погребални косгюми чакат да му палнат свещичката. Топло и светло в тунела към Рая. Така се забавляме ние. Друго не дават.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 97 за топла вода стават идеално, може да си минават и облаци.
76
0
 
28
 
! Отговори
истина преди 1 година
Реалната инфлация не е 15 % а е над 35 %- това е увеличените цени на храните, лекарствата и горивата. Ако БСП състави правителство на лъжци и крадци, инфлацията до септември ще стане 50 %. Вече не се говори за корупция, а за кражба от енергията и горивата от управляващите. Искахте промяна, получихте измама.
75
3
 
8
 
! Отговори
Ненов преди 1 година
Тези от снимката да дават съветите си на Бойко Борисов как ще си изплаща облигационните заеми. Ще му помага Владислав Горанов и Кирил Ананиев. Те нали бяха министи в правителствата му.
74
2
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Не повече от 3 минути и през седмица, две!
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Монтирайте соларни панели на всеки блок и ето ти пестене от сметки. Навън е 37 градуса. Използвайте естествените източници на енергия.
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти господин Щерьо Ножаров, дето ни даваш тези съвети, ти от какви забавления ще се лишиш? Дай личен пример!
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86 На перките ние плащаме 500 лв на мегават . От пазара вземат да речем още 100 - 250 лв мегават . Тока от АЕЦа струва 50 лв за мегават . Смисъла е АЕЦ а да е основна мощност а перките да се включват само като се повиши потреблението и точно тогава ако няма вятър никва файда няма да им плащаме по 500 лв рекет . Освен това повече от 25 години нямат живот щото са направени от нетрайни евтини материали . Ама има ,,членство,, А нали то е по важно от икономиката ?Значи няма да има икономика.
70
1
 
11
 
! Отговори
Нагъзян Изотзадзе преди 1 година
Както изглежда на изборите Кирчо и Кокорчо ще вземат по-малко гласове и от Слави Трифонов!
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, бе да е сега веднага
68
2
 
21
 
! Отговори
Евроатлантически преди 1 година
ценности: да мръзнем солидарно с бедните германци, французи и испанци!
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грешката на комунистите беше че трябваше да направят фабрика за банани щото по наще земи има много май.муни :))) Да продаваш 10 пъти по скъп ток от перки на хора които си имат АЕЦ е като да продаваш хладилник на ескимос .
66
1
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не сме си представяли така евро атлантизма.
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля първо да счупим главите на тия, които ни докараха дотук .
64
1
 
14
 
! Отговори
Здрасти бананоядци! преди 1 година
Сладки ли са бананчета?! А тоалетната хартия за която също скачахте, няма да ви трябва много-много!
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71, ето един който разбира, че пестенето не струва! И това е точно онова, което написах когато дадох пример с 5К :) Който разбрал, разбрал. Другите да се обясняват цял ден с непоискани съвети!
62
0
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
С ДВЕ ДУМИ ЛЯГАЙТЕ И УМИРАЙТЕ. А ДОГАН НА РОСИНЕЦ ЩЕ СИ ПЕЧЕ МИРИЗЛИВИЯ Г---Ъ---З. И ДОКОГА ЩЕ Е ТАКА
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66, съмнявам се, че си разбрал :) Колко контакта имаш в ЛИ, колко в сметката няма никакво значение. Съвет не си искал. Точно обратното, даваше съвет :) За това си получи и конкретния отговор. Поста беше констатация и е написан за да се замислим всички какво ни чака :) Сега дали стана малко по-ясно? Всички се варим в един казан и вместо да даваме съвети можем да водим конструктивна комуниакция. За съжаление българското общество е токсично и не разбира от конструктивна комуникация :)