Ограничете разходите за забавление, пестете пари за сметки

Антиинфлационните мерки не давали нужния ефект, смятат експерти
21 юли 2022 12:21, Анисия Иванова
168

Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат. В Европейския съюз инфлацията също отбеляза нов рекорд през юни от 9,6% на годишна база.

"Инфлацията е инерционен процес, който тръгва бавно, но и бавно спира. Прогнозите за 2023 г. са горната граница да е 6,8 % на годишна база, което означава затишие. Моят съвет е отлагане на прекаленото потребление", каза икономическият съветник към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Като един от големите проблеми пред бизнеса у нас той посочи липсата на предвидимост. Очакванията му са до десетина дни да има яснота по ключови за бъдещето въпроси.

"Следващата седмица се очаква "Северен поток 1" да бъде пуснат, макар и в ограничено количество. Това ще помогне за запълване на газовите запаси. От срещата на премиера в Азербайджан очакваме евентуална договорка за увеличение на подаваното дългосрочно количество газ. До седмица окачваме и яснота около съставянето на правителство, което също е важно за стабилността", поясни Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компенсациите за тока се получават от бизнеса със закъснение от 30-40 дни. Ножаров предупреди, че голяма част от дребния бизнес не може да си позволи плащанията с наличните обороти и има риск за оцеляването им през есенно-зимния период.

Такива рискове има и в бюджетите на домакинствата, заяви финансистът Йордан Генов.

"Дори инфлацията да стане 2-3%, ние вече сме загубили покупателната си способност и сме по-бедни. Можем да живеем по-скромно, отколкото досега сме живели. Трябва да намалим месечните си разходи, ако искаме да не попадаме в рискови ситуации като поемане на задължения. Добре е да ограничим разходите за забавления. Не можем да не си платим сметките, наема, да не се храним, да не пътуваме до работа. Трябва да режем от другите разходи", призова финансистът.

И добави, че вече е време да пестим пари, за да можем да си плащаме сметките през зимата.

"Важно е да си дадем ясна представа с колко са се увеличили нашите разходи. Живеем с лъжливо усещане колко харчим. Хората неусетно започват да харчат повече, което намалява спестяванията, може да доведе до непредвидено задлъжняване. Трябва да проследим разходите си в рамките на няколко месеца, да видим каква е нашата лична инфлация и да планираме следващите месеци, когато домакинствата имат повече разходи. Не остават много месеци до зимния период. Време е да видим какви са възможностите да заделяме буфери за бъдещото потребление", посъветва Генов.

И двамата гости изразиха мнение, че антиинфлационните мерки не дават нужния ефект, защото не са насочени към правилните групи.

"Прави се компенсиране на доходи, а не овладяване на инфлацията. За стабилизиране на икономиката се разчита повече на европейски средства, като от Плана за възстановяване, а не на национални средства от бюджета. Макроикономическите прогнози показват, че икономиката ще се възстанови през 2024 г.", разясни Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От много години насам сметките ми не надминават 3-6% от доходите ми. Ако неотложните ти месечни нужди са повече от 20% от доходите ти, има още накъде да се развиваш. Пари не пестя, а инвестирам в акции, фондове, криптовалути. Парите се обезценяват. Най-смешното нещо е да "пестиш". В банка се държат не повече от 30-50к за някакви извънредни ситуации. Всичко друго са глупости.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тука въпроса е какво може да спаси България ? ,,Членството,, или Белене ? С ,,членството,, опитахме вече . Време е за Белене и пак ке станем 9 милиона .
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 60, да бе :) Всъщност е точно обратното. Ако наистина беше чел история щеше да знаеш как са спонсорилали 100 годишаната война. Щеше да знаеш как са издевателствали аристократите над селян ите и какви зверства е имало. Знаеш ли случайно за какво са се изпозлвали лабиринтите в дворците им, а? И тогава, и сега богатите са ботати и заради експлоатацията на бедните! И ако беше чел история или някога се беше разхождал във Франция щеше да знаеш, че днес е същото :) Ненавиждат плебеите :)
57
0
 
11
 
! Отговори
.. преди 1 година
ще си живея лятото и по всяко време както си искам. наречетеме руски нз си какъв си но не желая заради реално погледнато гражданската им война да нямам нафта за колата газ да се къпя 2 пъти в седмицата и да "пазя за сметки и хляб" да не говорим че БКП аа тоест ПП като те управляват винаги се говори за криза, за хляб и липса на пътища.. пускайте руския газ и давайте нещо да се случва в тая държава че ни върнахте 17 век
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 Прав си! Аристократите откровено са си грабели, яли са си пасти и т.н. Народа се ядосал и откровено им резнал кратуните с онова устройство. Значи революция, суматоха и т.н.
55
0
 
4
 
! Отговори
А ВИЕ СПРЕТЕ преди 1 година
ДА ПЛЯМПАТЕ. КЪТ СЗО-ТОСАМО ПЛЯМПА И НИЩО НЕ ПРАВИ.. ВИЕ СТЕ ЗАПЛАХА ИСТЕРИЯ ЗА БГ. НАРОДА.
54
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Анонимен 59, последното което ми трябва е съвет от нукому неизвестен индивид в интернет :) Инвестиците са доста по-сложна материя от описаното от теб :) Очевадно не си разбрал квинтесенцията на поста. За това, че ти прощавам бръщолевенето :)
53
0
 
5
 
! Отговори
С ваксина гербулина преди 1 година
мноого население замина...
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56, не си чел много история и очевадно не познаваш френската такава :)
51
0
 
2
 
! Отговори
морски преди 1 година
Цени народни. Две за лев и едно бакшиш ти дават! Кеф!!.
50
1
 
5
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
при очертаващото се правителство на импексова наистина трябва да пестим , и то много .
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не дариме и по една заплата за Украйна.
48
2
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Моят буфер, който заделям на месечна база е 5К. Проблемът обаче е, че нямам представа януари месец тези 5К каква стойност ще имат :) И тъй като съм от хората, които купуваха хляб с хиляди левове....... се притеснявам да не стигнем отново до онези времена. Иначе инфлацията от доста време е закотвена на 40% на месец. Не и според НСИ де, това го знаем. Ако прехвърли 50% си е хиперинфлация и както всички знаем.... това чудо спиране няма :)
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както в края на XIX век. Всички в една стая, на одъра, завити с черги. Баня, пролет на реката. Пране лятото, че да изсъхнат дрехите бързо и пак да ги облечем.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Социализма си беше хубав, тия ще ни вкарат в някоя война както са тръгнали да се заяждат. Трябва да се зареждаме с консерви, буркани по мазетата, и дебели дрехи за зимата.
45
0
 
23
 
! Отговори
страшна наглост! преди 1 година
Спрете да живеете, за да си пълним ние гушите. То и преди Френската революция е било така - глад и мизерия за хората vs. разточителство и лукс за крадците. Но знаем и как приключва тази част от историята, нали?
44
0
 
23
 
! Отговори
Призив! Пестете! преди 1 година
Хора за Бога моля ви се НЕ купувайте нищо излишно, никакви забавления, трябва да имате пари за маски, ръкавици и за жестоко РЕКОРДНИ СМЕТКИ, множество УДАРИ мизеруваме като Европейци заради тъпанарската Украйна, Мизеруваме заради новите ВИРУСНИ Вълни, и не на последно място Климатичен УДАР екстремно горещо ЛЯТО след това ЩЕ ДОЙДЕ ЕКСТРЕМЕН СТУД липса на ГОРИВА и ЖЕСТОКИ СМЕТКИ от Топлофикация. Иде задава се Жан Петковата кризисна зима.
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да пестите . Война е !!! Дайте още една заплата защото наще натовски украинци са пред стените на Москва . Още малко остана . Дайте да дадем . И никъв евтин ток и газ . Само с перки на пет пъти по високи цени ама зелени и независими от лошия Путин .
42
1
 
7
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
Чунким-санким сме имали някога пари за забавления;))) Никогиш! Пари за забавления? Какво е това?;))) Може, някои и да имат, ама при тях, квато и криза да настане, нема да престанат да харчат;))) Бая са се накрали и наклали;))) От копане с мотиката, техните пари, не са, вервайте ми;))) От як далавер импекс са;))) А далавер импекса, т.е. якото крадене е, когато докопаш държавната пара;)))
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а политиците ще пестят ли или за тях не се отнася