Ограничете разходите за забавление, пестете пари за сметки

Антиинфлационните мерки не давали нужния ефект, смятат експерти
21 юли 2022 12:21, Анисия Иванова
168

Близо 15% инфлация у нас за юни месец отчете Евростат. В Европейския съюз инфлацията също отбеляза нов рекорд през юни от 9,6% на годишна база.

"Инфлацията е инерционен процес, който тръгва бавно, но и бавно спира. Прогнозите за 2023 г. са горната граница да е 6,8 % на годишна база, което означава затишие. Моят съвет е отлагане на прекаленото потребление", каза икономическият съветник към Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Като един от големите проблеми пред бизнеса у нас той посочи липсата на предвидимост. Очакванията му са до десетина дни да има яснота по ключови за бъдещето въпроси.

"Следващата седмица се очаква "Северен поток 1" да бъде пуснат, макар и в ограничено количество. Това ще помогне за запълване на газовите запаси. От срещата на премиера в Азербайджан очакваме евентуална договорка за увеличение на подаваното дългосрочно количество газ. До седмица окачваме и яснота около съставянето на правителство, което също е важно за стабилността", поясни Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му компенсациите за тока се получават от бизнеса със закъснение от 30-40 дни. Ножаров предупреди, че голяма част от дребния бизнес не може да си позволи плащанията с наличните обороти и има риск за оцеляването им през есенно-зимния период.

Такива рискове има и в бюджетите на домакинствата, заяви финансистът Йордан Генов.

"Дори инфлацията да стане 2-3%, ние вече сме загубили покупателната си способност и сме по-бедни. Можем да живеем по-скромно, отколкото досега сме живели. Трябва да намалим месечните си разходи, ако искаме да не попадаме в рискови ситуации като поемане на задължения. Добре е да ограничим разходите за забавления. Не можем да не си платим сметките, наема, да не се храним, да не пътуваме до работа. Трябва да режем от другите разходи", призова финансистът.

И добави, че вече е време да пестим пари, за да можем да си плащаме сметките през зимата.

"Важно е да си дадем ясна представа с колко са се увеличили нашите разходи. Живеем с лъжливо усещане колко харчим. Хората неусетно започват да харчат повече, което намалява спестяванията, може да доведе до непредвидено задлъжняване. Трябва да проследим разходите си в рамките на няколко месеца, да видим каква е нашата лична инфлация и да планираме следващите месеци, когато домакинствата имат повече разходи. Не остават много месеци до зимния период. Време е да видим какви са възможностите да заделяме буфери за бъдещото потребление", посъветва Генов.

И двамата гости изразиха мнение, че антиинфлационните мерки не дават нужния ефект, защото не са насочени към правилните групи.

"Прави се компенсиране на доходи, а не овладяване на инфлацията. За стабилизиране на икономиката се разчита повече на европейски средства, като от Плана за възстановяване, а не на национални средства от бюджета. Макроикономическите прогнози показват, че икономиката ще се възстанови през 2024 г.", разясни Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен.. преди 1 година
И аз пестих и накрая промяната ми ги изяде
99
2
 
21
 
! Отговори
някога преди 1 година
Някога в западна Европа е имало протести. Сега полицията бие, много лошо бие. Това беше оттренирано с ковид протестите.
98
2
 
13
 
! Отговори
след студа - глад преди 1 година
Еврочиновниците вдигат санкциите от някои руски банки за транзакции за закуппуване на зърно и продоволствия. Пиленца, защо си мислите, че Русия иска да ви продава зърно?
97
0
 
12
 
! Отговори
Кой поДСказва ?! преди 1 година
Като строите европейска държава със заведения, кой ви е виновен?!
96
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Този живее в някой друг свят. А остават ли пари за забавления? Винаги е било така. Сития на гладния не вярва.
95
0
 
8
 
! Отговори
Нямаш левче за WC ?! преди 1 година
На морето е 2лв. Ще спестиш, като вкъщи си стоиш!
94
3
 
17
 
! Отговори
Нарочени сте за преди 1 година
заличаване. Малкото оцелели ще са обслужващ персонал за новите господари!
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Бога, братя, не купувайте!
92
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най напред да си намеря работа после ще мисля
91
1
 
10
 
! Отговори
дEдо Мраз преди 1 година
Ще ви сурвакам най-щeдро! В левове както и в евро!!
90
0
 
22
 
! Отговори
Яжте пийте и се преди 1 година
веселете! Пенсията и да я дочакате, няма да и се радвате за дълго.
89
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До !! Повечето от форума са си намерили. На заплата са при Митрофанова. Кирчо им осовободи парите и сега им плащат в евро да викат срещу еврото.
88
5
 
9
 
! Отговори
!! преди 1 година
Не пестете от разходите, а си намерете по-добре платена работа.Аз лично не успявам да изхарча и половината от заплатата си, а не се лишавам от нищо.
87
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затягайте коланите . Не остана много. Още 30 - 40 години и България няма да я има. Не променяйте нищо . Членство до самия край . Няма нужда от пазарни принципи . Само централно планиране от Брюксел . Важно е да не променяте тази система още 30 - 40 години и готово . Край на мъките на българския изчезнал народ . Еее някой ще усвоят парите и децата им ще избягат ама за другите нали има ,,членство,, ? За кво да променят това ?
86
1
 
10
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
На тия "експерти"да им ***!
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еуфоричните площадници смениха червените си знамена с червени линии. Дрогата не прощава. Гласоподавателите им се успокоиха, че Рашков ги пази, и се юрнаха пияни и друсани да газят народа. Бандитите си вилнеят на воля, защото на МВР шефа не им е до тях. Той има да чегърта враговете си. Ми кво!
84
2
 
10
 
! Отговори
Щом при Тошо бе лошо преди 1 година
сега мизерия в разкош е!
83
0
 
34
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Затягайте коланите, само сметки ще плащате и ще работите, никакви забавления. От работа вкъщи. Къпане веднъж в месеца, режим на тока ще има зимата няма как. Наказваме джуджето. Слава Украине!
82
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не може ли да ви ограничим зплатите и същите вие да сте потърпевши.Ала бала, санкции, затваряние на бизнеси ама техната заплатка си върви и "то доста добра". Така не става ли?
81
5
 
11
 
! Отговори
На Русия преди 1 година
и дреме за ваште санкции а ние не смятаме да целуваме зад ни ка на САЩ като вас така че айдеееее