Макар да не съм българин, вече не искам да излизам от България

Д-р Паям Форгани: България има повече плюсове от Австралия
1 авг 2022 21:00, Елка Василева
220
Макар да не съм българин, вече не искам да излизам от България
Снимка: Facebook

"Аз, макар да не съм българин, вече не искам да излизам от България", споделя д-р Форгани от Австралия. "Пък тези хора, които имат българска кръв, трябва да разберат, че невинаги тревата е по-зелена от другата страна."

Доктор Паям Форгани е усмихнат и видимо е на мястото си в центъра на София. Говори перфектен български и по нищо не личи, че е родом от Австралия, а по произход - от Иран, разказва Дойче веле.

Младият лекар е в България едва от 8 години, а вече се чувства тук повече у дома си, отколкото където и да било другаде. "Много ми харесва в България. Има доста повече плюсове, отколкото Австралия. Затова, дори след като завърша специализацията си, искам тук да живея и да работя", казва д-р Форгани, който в момента е специализант по ортодонтия във Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в София.

"Дойдох лошо настроен"

Отраснал на хиляди километри от България - в австралийската столица Канбера, младият лекар, също като много други австралийци, дори не предполага къде се намира България, преди да се премести да живее в нея. Причината за това решение е прозаична - Паям не успява да се класира за обучение по стоматология в Австралия, където приемат едва 70-80 души годишно в цялата страна. За младия мъж няма план Б. "От дете съм мечтал да се грижа за хората. Винаги съм искал да уча стоматология, родителите ми също ме подкрепяха."

Семейството започва да търси решение на проблема, а то се оказва пред очите им - стоматоложката, която ги лекува в Канбера, е българка. Тя препоръчва образованието в България и бащата на Паям си купува билет за София. След като се убеждава, че тук му харесва, Паям също получава еднопосочен билет за България. Отношението му в началото обаче далеч не е толкова позитивно, колкото е сега. "Дойдох лошо настроен. Хората в Австралия дори не знаят къде се намира България. Освен големите европейски държави, за тях всички останали са им под нивото. Аз също дойдох тук с това мислене", разказва д-р Форгани.

"Такова отношение няма на Запад”

Въпреки че обучението в Медицинския университет за чуждестранните студенти като Паям е на английски език, той казва, че е бил решен да научи български още в началото на следването си. Още по-голяма мотивация за него е, че когато започват практическите упражнения в трети курс, му е нужен български език, за да общува пълноценно с пациентите, с които работи. "Започнах през уикендите да пътувам из България - обикалях градове, села, природа. Много ми хареса, че в България можеш да видиш много култури, различна кухня, различни хора - тя е стара държава на кръстопът и има много разнообразие. Самите хора са по-различни, европейският начин на живот е по-различен”, казва д-р Форгани.

Когато приключва следването си, Паям вече е сигурен, че иска да остане в България. Решава да направи първите си стъпки в професията със стаж, който е още едно излизане от зоната му на комфорт. "Един мой асистент от университета ми предложи да работя с него в едно село - Храбърско. Тогава се убедих, че искам да остана тук. Хората, които идваха да се лекуват при мен, често бяха много бедни, но винаги благодарни. Винаги бяха с усмивка и носеха от домашните си неща, за да ни почерпят. Това ниво на уважение и отношение го няма на Запад”.

Животът в България е много по-социален

Д-р Форгани с всяка изминала година вижда все повече преимущества на България пред Австралия. Когато вече започва да говори български и да общува с повече българи, Паям открива, че животът за млад човек като него е доста по-приятен в София, отколкото в Канбера. "Тук хората все намират начин да излязат. Там дори заможните хора не могат да си позволят да ходят на ресторант два пъти седмично. А тук, ако искаш - можеш да излезеш и да изядеш един таратор. Много по-социален е животът в България”, споделя впечатленията си младият лекар.

Според д-р Форгани бюрокрацията и административните проблеми в България не се различават по нищо от тези в Австралия или където и да било другаде. Той дори намира някои предимства в България. "Що се отнася до здравеопазването - ако искаш да си запазиш час за специалист в Австралия, трябва да чакаш 7-8 месеца и това е нормално. Тук това е много по-достъпно и лесно”, казва Паям. Според него хората в България просто са настроени да мислят негативно за държавата си, а трябва вместо това да се опитат да се фокусират върху позитивните неща тук.

Тревата невинаги е по-зелена от другата страна

"Българите са чували от колеги и приятели какво е на Запад, но не знаят наистина. И все намират кусури на България. Това не е лошо, но трябва да бъде конструктивно - ако никой не остане тук, за да бъде активен в решаването на тези проблеми, някой чужд ли ще дойде да ги оправи? Виждам, че има млади хора, които се опитват, но може да бъдат и далеч повече", казва д-р Форгани. Той разбира, че няма как хората да погледнат от неговата перспектива на чужденец в България, но пък не може да си представи да се е родил тук и да иска да емигрира. "Аз, макар да не съм българин, вече не искам да излизам от България. Пък тези хора, които имат българска кръв, трябва да разберат, че невинаги тревата е по-зелена от другата страна”.

Младият лекар разказва, че колкото повече пътува из България и я опознава, толкова по-убеден е, че това е мястото за него. За странно намира, че има българи, които не познават родината си и дори предпочитат да търсят мястото си другаде.

"За съжаление според мен истината е, че българите донякъде са чуждопоклонници", казва д-р Форгани. "През годините наблюдавам как все се опитвате да вкарвате английски думи в българския език. Все едно хората ги е срам да използват българските думи. Не виждам в Австралия някой да ползва български думи, защо в България да се ползват английски? Имате прекрасен език - три думи на български са три изречения на английски, толкова е богат. Защо се опитват хората изкуствено да го променят?"

Д-р Форгани споделя, че често се опитва да води тези разговори и със своите приятели в България, но редовно му се случва те да не разбират как може да мисли така. "Има някои хора, които се радват да го чуят, но това са по-старите поколения. Младите все искат да намерят логика в това, което им казвам, но това е опит, който няма как да обясня в няколко изречения", казва младият лекар. "Когато кажа на някого откъде съм, първият въпрос винаги е "Ама защо си тук?". А защо да не съм тук?"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
8
 
2
 
! Отговори
СЕГА ИДВАМ ОТ СЕЛО. преди 1 година
"Животът в България е много по-социален" - Оо, трябва да те запозная с гьостерицата на дедъ ми - много обича да се сближава с такива ведри момчета като теб. :))
113
5
 
5
 
! Отговори
До 106 преди 1 година
Още има гламави да вярват на " кюлчета".Е купи си китайски ментета кюлчета,сложи ги в чекмедже,снимай и след това се хвали,че си богат.Да вярваш на мафиоти като Черепа и другари които се радваха как лесно се управлява тълпата с опорки,какви лапнишарани.Политическата неграмотност води до това да ни управляват измамници които вчера бяха свалени.И това казва австралиеца,не младите да бягат,а да участват,да са грамотни,а тук чакат и после излъгани.И най вече разпознаване на политическите процеси и и
112
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как точно някой си там човек казва, че обича България и започват да го публикуват по медиите. Къде го казва това? В някое квартално магазинче ли го е казал или да речем в някоя рекламна агенция, е така... че ми стана много любопитно... ш'ви знам и номерата...
111
6
 
6
 
! Отговори
Знам, знам... преди 1 година
Дошъл е от майнатa си, работи в западна компания и маркетинг отдела му е казал да казва, че обича БГ, като родна държава, за да може да има по-голямо доверие, когато си продава продукта, какъвто и да е той - джапанки, некви пaрцали или очила. Айде нема нужда баце. Ти ни взе за много улaви.
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 119 - ами нали му харесва България. Тука е така. Даже му прави чест, че вече го приемаме като равен.
109
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мaаaмa ви злобна, да се появи един чyжденец, който да похвали България, и да го oплюeтe.
108
5
 
5
 
! Отговори
KYF SI TI WE?! преди 1 година
КОЙ Е ТОА?! МАЙ ОЩЕ НЕ СА Е ЗАПОЗНАЛ ОЩЕ С ПЕРНИШКИО ВИНКЕЛ. ТУКА ДА НЕ ТИ Е ЛАС ВЕГАС ВЕ ПОМAK
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 102 - допълнение: Тия от Запада масово живеят под наем - и така цял живот. Там цените на "тухлите" са страховити, ако ще и 5-6К Е да вземат. И няма предлагане, мощтни фирми изкупуват целия блок, въобще не стига до пазара. В Бг все още не така. Най - оправните все пак докопват нещо с кредит до пенсия (ако доживеят), а ако ги уволнят - банката прибира всичко. Става въпрос за едно жилище, не за инвестиция.
106
2
 
8
 
! Отговори
Юрод преди 1 година
Бре един разумен юрод дет се не срами в бугарской род да житейства
105
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще излизаш от България като австралийските власти са те сложили сигурно в един списък след крайсчърч и само загубени държави като България вярват на измишльотините ти
104
7
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Хубава си е България, но винаги ще се намери някой По' ми'яр, на който все Боко му е навлязъл, или някакви кюлчета са навлезли в болната глава! Всяко стадо си има ***, но тука мършата на всяка цена държи да си пусне миризмата!
103
2
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 1 година
А стига бе и я знам един се пресели в австралйско село писаха там в селския вестник че мноооо убаво му било и селяните цъкаха с редки зъби как то е възможно това
102
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готин е,открит,позитивен млад човек.БГе много по древна от Австралия,тук има история,той е прав.Австралия е на 300 год. създадена от преселници,първо затворници после колонизатори,аборигените са избивани,асимилирани,чак 1931г.има независимост,но кралицата е шефа.Но е странно,че приемат само 80-90 студенти на година дентална медицина при 25 млн.население.Затова чакат по 8 месеца за час и много по скъпо.Обучението по дентална медицина у нас е на високо ниво,това е така,а щом му харесва е само плюс
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам незнам, той се върна, познавам го, загуби му се контейнерът с мебелите и по една вода
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е доктор е образован ако щеш дори персите не са араби ...в крайна сметка дори по кръв пра българите са северо иранско племе Такива имигранти в малки коли4ества може дори са полезни
99
1
 
6
 
! Отговори
Незнам незнам преди 1 година
Я па знам единот бугарсккоо дето мигрира в австралйиско и вика че там по му е убавоо
98
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бръснаря, Винаги гледам с удоволствие видеа на испанската полиция, когато правят акция на бг роми. Такива шутове, все едно специално обуват ботуши да ритат нашите шведи. Браво! Някой път като сменим 90те процента мързеливи и дебели полицаи в българското МВР, ще вземем такива като испанските! Бъди здрав и се пази от жегите!
97
3
 
3
 
! Отговори
Хммм преди 1 година
Абе в бугарсккоо требе да е верно мноооо уааавооол, щом боко с тия милиарди кюлчета злато и вили по барселоната седи още тука егааааааттииии и райот сме земен ние
96
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дойде един австралиец като хората, някой от инексес или ейсидиси, бий джийс май умряха, или поне Донован, Миноуг.... Какви са тези австралийци, които се определят за персийци? Да ходи да си учи в Персия, какво прави в България? Много ми е подозрителен за тероризъм. След случая в Нова Зеландия там и в Австралия масово гонят подозрителните персийци.В Австралия влакът се казва ***, защото е строен от афганистанци (които са донесли камили и сега се развъдили като кучетата динго)
95
3
 
12
 
! Отговори
Севилския бръснар преди 1 година
До 101..... Не е вярно! Първо никой няма да те засече на кръстовище защото всичко е опасано с камери и дори да се случи няма да слязат да те бият и да вадят пистолети и бухалки щот са яки батки. Като шофирам в България с разрешената скорост ме изпреварват и от ляво и от дясно и свирят като на сватба. За индийците без коментар.