Явор Куюмджиев: Няма как друг газ, освен руски, да дойде в България

Европейските държави една по една започват да страдат от липса на електричество и газ
Обновена: 15 авг 2022 22:18 | 15 авг 2022 21:30, Красимир Ангелов
39

Зимата вече не е толкова далеч, а основният въпрос е откъде ще дойде синьо гориво в България?

"При всички положения ще платим 2 пъти - единият път при много високата цена, в сравнение с тази, която бихме могли да имаме, и вторият път през данъците, когато ще трябва да спасяваме "Булгаргаз" от фалит. Не казвам, че в момента е във фалит, не казвам, че няма с какво да плати. Онзи ден правителството одобри 800 млн. лв. заем за "Булгаргаз", които най-вероятно няма да може да върне в най-скоро време. И тези пари може би ще бъдат отписани в един моменти, и ние ще ги платим", каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него посредниците вече печелят.

"Булгаргаз" имаше уникално положение на пазара. Но това, което се случи през месец април, благодарение на "Продължаваме промяната", е, че "Булгаргаз" доброволно излезе от тази си позиция и остави пазара абсолютно отворен за всички. Няма как друг газ, освен руски, да дойде в България. Ако основната задача на всички тези упражнения беше да намали парите на Путин за инвазията в Украйна, се получи точно обратното", допълни Куюмджиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му европейските държави една по една започват да страдат от липсата на електричество и газ.

"Излиза един човек и казва: "Намерих 7 танкера". Не си намерил нищо, защото условието да бъдат доставени в България тези 7 танкера беше купувачът да организира инфраструктура за тяхното доставяне. А търгът на "Булгаргаз" беше да се достави природен газ на България и същите посредници, които от април месец ни доставят, пак те спечелиха. Цената от 315 лв., която "Булгаргаз" е поискал, е по-ниска от бъдещата цена, на която се търгува на нидерландската борса. Там е 460 лв.", поясни енергийният експерт.

Той припомни, че само преди дни едно от големите предприятия у нас затвори част от производството.

"Същото ще последва и в други предприятия, защото цена от 315 лв. не може да бъде понесена от бизнеса. Цените стават непосилни за когото и да било. Чудя се защо "Газпром" е краен вариант. С наличието на интерконектора, с наличието на "Турски поток" и с наличието на другата връзка с Гърция - ние получаваме няколко трасета, по които може да получаваме природен газ от Русия, Азербайджан и някакъв втечнен газ. Но трудно може да бъде запълнено нашето потребление", добави Явор Куюмджиев.

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
16
 
12
 
! Отговори
Пепе преди 1 година
Как не ги е срам да лъжат по толкова долен начин! Време е тези стари политици да си ходят. 1. България може и без Газпром. 2. Газът на Газпром е много скъп. 3. България е "мижав" консуматор на природен газ. 4. Делът на природния газ в България, спрямо останалите горива е също мижав. 5. Съветския газ не идва от 500, а от 10хил.км от Сибир, по повод опорката, останалия газ е по-скъп. Това са елементарни и лесно проверими ФАКТИ, ако човек има компютър.
9
15
 
14
 
! Отговори
Руска поодлога преди 1 година
Явор Куюмджиеш е руска поодлога. Знаеше се и преди, но сега лъсна. Продава България за рубли. Жалък и бездарен хрантутник.
8
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако питаш Просто Киро и Кокорчо,толкова много газ има,че вече се чудят какво да я правят..то не бе азерска,то не бе египетска,от Мароко,от кораби и откъде ли не,ама се оказа, че истината е съвсем друга....
7
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е луд тоя дето яде зелника..всички дето гласуваха за ПП са все едно национални предатели! Тея никога нямаше да помиришат власт в друга държава само в нашата такива мошенници могат да бъдат сложени да управляват. Пълен цирк!
6
3
 
8
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Айде бе ***?
5
19
 
7
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Руският ботуш ще ни гази до края на света !!!
4
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поразиите на ПП ще ги плащаме всички. И с години.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има браун газ, който се прави от вода и умните български бизнесмени го внедряват в производството.
2
7
 
17
 
! Отговори
Кратунчо преди 1 година
Ама Кирчо друго каза!
1
7
 
16
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Урсула и тя пуска газ :)))

Спонсорирани публикации