Министър Гечев: Украинското жито, което влиза у нас, не е опасно

Прави се удвоен фитосанитарен контрол
17 сеп 2022 10:58, Елка Василева
201
Министър Гечев: Украинското жито, което влиза у нас, не е опасно
Снимка: архив, БГНЕС

Украинското жито, което влиза в страната ни, не е опасно. Прави се удвоен фитосанитарен контрол, по-голяма част от пробите отговарят на европейските изисквания, но има и отклонения, коментира по Нова тв служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Още по темата
У нас се създава криза на свръхпредлагане и това влияе на цените. Зърното, което произвеждаме в България, изцяло отговаря на всички стандарти и е по-добро, каза Гечев.

Той информира още, че е ускорен процесът по приемане на заявленията за подпомагане на зеленчукопроизводители. За две седмици са  разгледани над 37 000 документа.

За наводненията в Карлово Гечев потвърди, че са поискани средства като помощ от Европа. Той припомни, че над 250 машини са на мястото на бедствието, както и над 400 военнослужещи и около 250 души от държавните и общинските администрации, а днес се очакват и  над 1000 доброволци.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. „Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина – това се прави от частни фирми, които играят на търгове”, обясни земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес.бг - много е лесно да си напишете два реда код, в който всеки АНОНИМЕН да е с номера който първо е писал. А не 12 Анонимни да са един и същ човек. И да се питат сами въпроси и да си отговарят. ;-)
161
6
 
1
 
! Отговори
Зеленски преди 1 година
Трябва да се подкрепя Украйна, пари, оръжия и жито от Чернобил. Слава Украине и не забравяйте да живеете на тъмно, студено и да си дарявате парите за Украйна.
160
1
 
4
 
! Отговори
Знвчи преди 1 година
Пак Путин е виновен. Нямало газ, затова нямало дърва. Абе Тея министри за кво ми имат бе. Кой спря газта, министрите. Кой може да го пусне министрите. Чий са горите, в основната си част държавни. Спираш търговете и пускаш населението да си набере дърва. Какво се правите на ощипани всички. Некадърници.
159
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава си го яж ти щом не е опасно. По принцип не трябва да го употребяваме защото си произвеждаме свое. И няма причина да го заместваме с украинско освен ако не са намесени пак американските слуги-вредители.
158
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами питайте ги производителите, защо си изнасят зърното, вместо да го пазят за българския пазар. Държавата какво общо има? Това е свободен пазар, а не тоталитаризъм, че държавата да контролира частен износ/внос.
157
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА УКРАИНСКОТО ЗЪРНО НЕ ЗНАМ!ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ МИЛИОНЕРИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЗНАМ, ЧЕ СА ОПАСНИ!ВРЕДНИ И ОТРОВИХА ЖИВОТА НА НАРОДА!
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DOLNI DOLNI DOLNI PFUUU
155
3
 
16
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Нашите властимащи внасят чернобилско зърно да го ядем ние и децата ни, а българското се изнася за повече пари! Мръсни еничари са всички управляващи: тровят ни с пестицидни плодове и зеленчуци от турция, после се чудим защо мрем! Геноцид на управляващата класа над народа ни! Иначе правите програми за повишаване на раждаемостта и се вайкате по медиите, че нацията ни изчезва! А отпадъците, които внасяме от италианската мафия, пълни с всякакви гадории се гори в България и дишаме смърт! Мразя ви!!!
154
1
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Как може да има 30% увеличен добив на дърва само в рамките на една година и това да се говори спокойно, все едно нищо не се случва! Очевидно е, че режат гората като за последно, това е лудост.
153
1
 
18
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Имаше информация че имаме наше жито за една година напред. Изнасяме и внасяме от Украйна . Кой го измисли това ?
152
3
 
8
 
! Отговори
Зор преди 1 година
Опасно е! Писаха го по Фейсбука! Аз на Фейсбука най вярвам!
151
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже е полезно, можеш да четеш на загасена ламба, топличко ти е, няма нужда от парно, зареждаш си телефона само като го подържиш за минута-две, хващаш и кодираните канали, пукаш си пуканките без микровълнова...
150
2
 
23
 
! Отговори
ЗАЩО БЕ? преди 1 година
ЗАЩО ВНАСЯМЕ ЗЪРНО, КАТО ИМАМЕ ДОСТАТЪЧНО БЕ??????? И то точно от ***, страната с най-висока радиоактивност? ЗАЩО БЕ ПРОДАЖНИЦИ? Като ни уморите нас обикновените хора и за вас няма да има бе гарбиджи долни.
149
4
 
21
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Да го забранят защо ще им ядеме отровите - байден да го искупи за сащ нали им е подръжникИмало отклонения като има защо го внасяте
148
8
 
8
 
! Отговори
страшно преди 1 година
Ама вие не знаете ли?Украинското жито е качествено,наводненията,които съсипаха и малкото което имат хората не се дължи на безконтролното изсичане на горите и на непочистените речни корита.Тринадесет години Герб си бърка в носа с едната ръка,а с другата пълнеше джобове.ПП пък служат на чужди интереси,а какви надежди имахме.Докато не е на първо място българския интерес ,така ще е.Не вярвах,че ще го кажа-браво на Ердоган.Види се единствено от интереса на страната си.
147
3
 
21
 
! Отговори
бъдеще преди 1 година
Де се забрани внос на украивко жито след като изнасяме над 80%българско за печалба на улигарси и слад години няма да има българи от които ще крадат и децата ще им са ромчета.
146
9
 
13
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
ОПАСНО Е И УКРАИНСКОТО ЖИТО,И СЛЪНЧОГЛЕДА,ЗАЩОТО Е ПО ЕВТИНО-НО ИНАЧЕ СИ Е КАЧЕСТВЕНО,А НАШТА ЖИТНА МАФИЯ ГИ Е СТРАХ ЧЕ ЦЕНИТЕ КОИТО ДИКТУВАТ ЩЕ ПАДНАТ.ОЛИОТО И ХЛЯБА НИ СА ДВА ПЪТИ ПО ВИСОКИ ОТ В ГЕРМАНИЯ
145
5
 
24
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
ВЕДНАГА ДА СЕ СПРЕ ТАЗИ ЗЪРНЕНА ОТРОВА! КАКВИ ПРОДАЖНИ ХОРА ТРЯБВА ДА СТЕ ЗА ДА ИСПЪЛНЯВАТЕ ЧУЖДИ ЕВРО НАРЕЖДАНИЯ! НЕ ВИ ЛИ Е МИЛ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА ВИ?ДОКОГА ЩЕ НИ ПОГУБВАТЕ ЗАРАДИ ЧУЖДА ПОЛИТИКА?ДОКОГА? НЯМА В БЪЛГАРИЯ ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ДА ИЗЛЕДВА УКРАИНСКОТО ЗЪРНО ИМА ТАКАВА НО В УКРАЙНА! ЗЪРНОТО Е ЛОШО И НЕ СТАВА,НО НАШИТЕ ЗА ДА СЕ ХАРЕСАТ НА ЕВРОГЕЙЦИТЕ СТИСКАТ РЪЦЕТЕ СИ ЗА СМЕТКА ЗДРАВЕТО НА БЪЛГАРИТЕ!
144
5
 
27
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
НИКЪДЕ не искат украинско зърно... НИКЪДЕ. Купувачите търгуващи със зърно като разберат от къде идва и го връщат или се отказват от покупката . Полша оима тотална забрана за внос на украйнско зърно и позвоилява само транзит. Дори в Африка не го искат ама изглежда това зърно си е супер за нашите търговци които от десетилетия вече внасят ВСИЧКО което може да се купи на ниска цена БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВО МУ Е КАЧЕСТВОТО . Мафията си има държава и НЕ Е ПРОБЛЕМ СРЕЩУ НЯКОЙ ЛЕВ ДА СИ ИЗВАДИШ РАЗРЕШИТЕЛНО
143
4
 
22
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Защо предлагат на нас украинското зьрно като имаме нашоИли нашето се изнася а ядеме ***