Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията

Където има монопол, възнагражденията са ниски
28 сеп 2022 13:48, Анисия Иванова
252
Глад за кадри: Кандидатът вече интервюира компанията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите. В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкна Петрова, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

Първата ни задача беше да направим много по-ефективно намирането на хората, кандидатстването и въобще свързването с работодателите. И всъщност така се появи идеята да направим алгоритъм, който ползва най-добрите решения и възможности. В платформата ни има всякакви обяви, предназначени за квалифициран персонал. Този, който търси работа, не плаща нищо, а фирмите, които търсят служители, плащат не за брой обяви, които пускат, а заплащат еднократна такса месечно или годишно за ползване на софтуера на платформата, обясниха събеседниците.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
3
 
1
 
! Отговори
Социалния преди 1 година
Големите фирми, заводи и търговски вериги,биха могли да открият офиси във всички градове на България
196
1
 
6
 
! Отговори
От чужбина преди 1 година
До Българин 220 - ми седи си там и се наслаждавай на охолен и безгрижен живот. Кво си се разпенявил тук ?
195
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
преди години бях бачкатор , един мениджър ( в тая компания се зовяха Лидери .. бяха явно чели книгата "аз, лидерът " и бяха влезнали в роля ) срещу искането ни за увеличение на заплатата каза " ако не ви харесва заплащането , то по-добре напуснете , така ще направите услуга на вас и на компанията. за вашите места чакат хиляди на вратата" . Аз взех, че го послушах и напуснах . И наистина направих си услуга - сега получавам 3 пъти по-голяма заплата, а за онези който чакат на врата ...
194
2
 
54
 
! Отговори
Дяда василя преди 1 година
Няма, щото свършиха балъците, родени и възпитани от комунизма да работят за без пари !
193
16
 
28
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тия дето избягаха в чужбина и сега се тюхкат, че децата им станаха *** и не знаят и една българска дума щото родителите им говорят само на английски..
192
22
 
8
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Аз работя каменар в най-големия Исторически парк в света до Варна и взимам 6800лв. чисто. Шефът ми Ивелин Михайлов е най-свестният работодател в България и никога не бих го напуснал!
191
11
 
43
 
! Отговори
Пепа Кекса преди 1 година
Няма работещи защото няма качествени работни места. И затова 2 милиона българи емигрираха. Падне ли скоро руската кула от фекалии ще падне и българската.
190
1
 
41
 
! Отговори
Мето преди 1 година
Васил Велев, големия "работодател" назначен от БКП с червено куфарче ще скочи под влака София - Варна като разбере че вече няма бунаци които да му работят за без пари. Домусчиев ще си запали фабриките и ще признае че е финансиран от Държавна сигурност
189
1
 
32
 
! Отговори
До 202 преди 1 година
Има си причина едните да живеят по-добре от другите и това не е броя на населението. За сведение мога да ти кажа, че Норвегия си внася германци да и работят, защото не им достига работна ръка. Ние какво ще вкарваме да ни работят, като всичко ни мина, включително голяма част от Азия и Африка.
188
1
 
56
 
! Отговори
щ преди 1 година
,,ЗА МЕРСИ, НЕ МЕ ТЪРСИ,, така казваше един майстор преди много години и беше прав.
187
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Минавам да видя само как нареждате ИТ-тата :) малко ме разочаровете! Обикновено сте доста по активни!" - заети са с интервюта за работа
186
0
 
44
 
! Отговори
Ключовата дума тук е преди 1 година
"квалифициран". Всяка фирма си има собствена представа за това какво точно значи това. От моя гледна точка, ковид и мощното рекламиране на големите градове като индустриални центрове затриха и последните малки бизнес начинания в провинцията. Това доведе до фокусиране на работната ръка по областните градове, но не доведе до повишаване на квалификацията. Никой да не се обижда - и аз съм от село. Сега си правят тънки сметки с бежанците, но пак ще е същото - с трици маймуни искат да ловят!
185
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София е изкривен показател ...Тя е самостоятелна държава в държавата-всичко е съсредоточено там...А най зле е северна България...Няма пътна инфраструктура, няма читави инвеститори, няма промишленост създаваща добавена стойност и няма бъдеще...Останали са хора на държавна хранилка или болни оптимисти ...Всичко се е изнесло в София или в чужбина... достатъчно е да се разходи вечер човек в голям северен град...2/3 от прозорците на сградите не светят
184
2
 
23
 
! Отговори
Lina преди 1 година
И накрая се чудиш с конкурс , с интервю или с трето са ги избирали. Последно едни продавачици в магазин за обувки. Все едно някой ги е насилил да са там.
183
9
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
Минавам да видя само как нареждате ИТ-тата :) малко ме разочаровете! Обикновено сте доста по активни!
182
0
 
22
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
До София: Айде стига само с тази София и прованса. И доматите се раждат извън София! Ние не ги ядем с колците!
181
0
 
56
 
! Отговори
А помните ли преди 1 година
"Не се обяснявай, 10 човека чакат за твоето място"
180
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече събеседването да се организира от служителите- Ние наемаме компании. Ай ти сектора не е здравословен- ще има срив...
179
10
 
31
 
! Отговори
София преди 1 година
Самият факт че тук се обсъждат брутни заплати говори че пишат хора от прованса. В София се говори само за чистото, т.е. нетно. Склададжии взимали по над 2800 бруто, вие чувате ли се? Някой ви е излъгал че на Софията са такива заплатите и вие цъкате с език е прованса, нищо лично но както писа един надолу - дайте обявите де, иначе сте голословни лъжци
178
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работодателите се оплакват, че няма кадри, но никой кадърен не иска да работи за малка заплата, а те повечето това предлагат. Кръгът е затворен.